Innkjøpsreglene kan bli endret, skal i større grad bli verktøy for klima og miljø

Anbud365: Innkjøpsreglene kan bli endret, skal i større grad bli verktøy for klima og miljøStortingsrepresentant Alfred Jens Bjørlo (t.v.) spurte, næringsminister Jan Christian Vestre svarte – om å legge til rette for mer grønne kjøp, mer gjenbruk.

Skriv ut artikkelen

Det er arbeid på gang i regjeringen for å se på mulige endringer i regelverk og veiledning. Hensikten er å sikre at offentlige innkjøp best mulig bidrar inn i det grønne skiftet. Næringsminister Jan Christian Vestre vil at det offentlige i større grad enn i dag fremmer klima- og miljøhensyn gjennom sine innkjøp. Det opplyste han i et skriftlig svar til Stortinget.

Det var stortingsrepresentant Alfred Jens Bjørlo (V) som lurte på i hvilket omfang statlige innkjøpsavtaler og – regelverk legger til rette for gjenbruk av møbler som alternativ til å kjøpe nye møbler i statlige nybygg og rehabiliteringsprosjekter. Og, spurte han, kan det gjøres endringer i regelverk og rutiner for å legge til rette for slikt?

Næringsministeren slo i sitt svar fast at offentlig sektor er en stor innkjøper, og at offentlig etterspørsel etter sirkulære løsninger derfor kan bidra til å styrke de aktuelle markedene. På den måten kan det offentlige være en pådriver for nye, innovative løsninger og forretningsmodeller som styrker omsetningen av sekundære råvarer.

Mulighetsrom

Dagens innkjøpsregelverk gir offentlige oppdragsgivere mulighet til å innrette innkjøpspraksisen slik at den minimerer miljøbelastningen og fremmer klimavennlige løsninger. Det gjelder også for sirkulære løsninger i innkjøp, så som gjenbruk av møbler.

Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har en dedikert veiledning knyttet til sirkulære innkjøp, opplyste statsråd Vestre. I tillegg har DFØ nylig har fått overført ytterligere 1,5 mil til arbeidet med å følge opp den nasjonale strategien for sirkulær økonomi. Midlene skal gå til prosjekter gjennom StartOff, m.a.o. til oppstartsselskap som utvikler løsninger innen sirkulærøkonomi.

Endre regelverk

Men Vestre synes ikke dagens regelverk og veiledning er godt nok, det kan bli bedre. Etter hans oppfatning kan reglene i enda større grad legge til rette for å motivere offentlige oppdragsgivere til å fremme klima- og miljøhensyn, medregnet sirkulære løsninger. Og: – Derfor vil regjeringen endre regelverk og praksis for offentlige innkjøp slik at de støtter viktige mål, ikke minst bærekraft, heter det i næringsministerens svar.

Han vil legge til rette for at det offentlige i større grad enn i dag fremmer klima- og miljøomsyn gjennom offentlige innkjøp. Et arbeid er startet arbeid for å vurdere mulige endringer i regelverk og veiledning for å sikre at offentlige innkjøp best mulig bidrar inn i det grønne skiftet.

Bli den første til å kommentere på "Innkjøpsreglene kan bli endret, skal i større grad bli verktøy for klima og miljø"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.