Miljødeklarasjon i anskaffelser kan gi fordel for tilbyder med lavest CO2-utslipp

Anbud365A: Miljødeklarasjon i anskaffelser kan gi fordel for tilbyder med lavest CO2-utslippEdvard Thonstad Sandvik i Statens vegvesen var blant de som på et webinar forleden gjorde rede for EPD som grunnlag for CO2-vekting (foto: Knut Opeide).

Skriv ut artikkelen

“Oppskriften” og “beste praksis” på bruk av EPD (Environmental Product Declaration) som grunnlag for å vekte klima- og miljø i anleggsanskaffelser er utviklet. Ved å etterspørre EPD kan tildelingen av kontraktene vektes med fordel for tilbyder med lavest CO2-utslipp.  Statens vegvesen benytter dette i sine asfaltkontrakter, og de har som mål å redusere 70% av CO2-utslipp fra sine asfaltkontrakter innen 2030. Forleden ble metoden vist fram med sikte på at også andre vei- og anleggseiere kan benytte metoden/klimakalkulatoren i sine anskaffelser/kontrakter.

Det kan jo være utfordrende å vite hvordan man best kan imøtekomme 30% kravet til klima- og miljø i anleggsanskaffelser. Siden 2002 har Statens Vegvesen, i samarbeid med Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA), sett på hvordan utforme kontraktene på asfaltområdet, fremgår det av nettsiden innovativeanskaffelser.no.

EPD som verktøy

På et webinar nylig, i regi av EBA, Statens vegvesen og Leverandørutviklingsprogrammet (LUP), ble det synliggjort hvordan andre vei- og anleggseiere kan benytte dette i sine anskaffelser/kontrakter.

Et sentralt poeng i webinaret var bruk av EPD som grunnlag for oppfyllelse av 30%-kravet til klima- og miljø i asfaltkontrakter når det gjelder CO2-vekting.  Metoden/kalkulatoren er ferdig til å i bruk. Oppskriften finnes i «Oppskrift på bruk av klimakalkulatoren i tildeling av kontrakter» utviklet av Statens vegvesen, EBA og LUP. Det skal lønne seg for både tilbydere å være miljøforbilde, samtidig som oppdragsgiver får optimalisert reduksjonen av CO2-utslipp, heter det.

Tredjeparts verifisering

En EPD (Environmental Product Declaration) er et kortfattet tredjeparts verifisert og registrert dokument med transparent og sammenlignbar informasjon om produkters miljøprestasjon gjennom hele livssyklusen. Ved å etterspørre EPD (miljøprofilen på et produkt hvor produksjon av råvarer, transport, produksjon av asfalt og utlegging inngår) blir det synlig hvor mange kg CO2 som slippes ut i en kontrakt, og oppdragsgiver kan vekte til fordel for tilbyder med lavest CO2-utslipp.

En miljødeklarasjon er et kortfattet dokument som oppsummerer miljøprofilen til en komponent, et ferdig produkt eller en tjeneste på en standardisert og objektiv måte. Kravene til hvordan en EPD skal lages er spesifisert i ISO-standarden 14025 Environmental Labels and Declarations Type III. En EPD lages på grunnlag av en livsløpsanalyse (LCA) etter ISO 14040-14044.

Mer enn 3000 EPDer fra over 350 bedrifter er nå publisert og fritt tilgjengelig hos EPD-Norge.

Bli den første til å kommentere på "Miljødeklarasjon i anskaffelser kan gi fordel for tilbyder med lavest CO2-utslipp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.