Tingrettsdom om ideelle skaper politisk bekymring – og risiko for Helse Sør-Øst

Anbud365: Tingrettsdom om ideelle skaper politisk bekymring - og risiko for Helse Sør-ØstStortingsrepresentant Marian Hussein spurte og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol svarte – om anledningen til å reservere for ideelle etter en tingrettsdom.

Skriv ut artikkelen

Etter en dom i Oslo tingrett har det største av de regionale helseforetakene satt i gang en anbudskonkurranse der ideelle ikke er prioritert. Begrunnelsen er at dommen, som nå er anket, har skapt en uklar rettstilstand når det gjelder å reservere for ideelle. Det har vakt reaksjoner på Stortinget og helsestatsråd Ingvild Kjerkol er bekymret og ønsker å få avklart rettstilstanden så raskt som mulig. Helse Sør-Øst fryktet at de kunne risikere ikke å få på plass avtaler med private leverandører i tide.

Helse Sør-Øst RHF lyser ut konkurranse for anskaffelse av tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB). Både private ideelle og private kommersielle organisasjoner inviteres til å komme med tilbud. Dette grep stortingsrepresentant Marian Hussein fatt i og spurte statsråd Kjerkol hvilke konkrete initiativ hun ville ta for å sikre at TSB-plasser i Helse Sør-Øst har en ideell-profil, slik regjeringens og Stortinget ønsker.

Artikkel i Anbud365

Når det regionale helseforetaket åpner for både ideelle og private kommersielle i anskaffelsen, skyldes det en dom i Oslo tingrett nylig. Der var konklusjonen at Oslo kommune var uberettiget til å reservere en anskaffelse av sykehjemsplasser bare for ideelle. Rettsavgjørelsen er ikke rettskraftig og anket av kommunen. Hussein viste også til en artikkel i Anbud365, skrevet av Karin Fløistad og Erik Martinius Klevmo, Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig AS, som problematiserer byrettsdommen juridisk.

Helse- og omsorgsministeren pekte i sitt svar på at den uklare rettstilstanden etter avgjørelsen i Oslo tingrett gjør at det er en reell risiko for forsinkelser i anbudsprosessen:

Forsikrer

– Helse Sør-Øst RHF er bekymret for at man kan komme i en situasjon hvor man på grunn av søksmål ikke får på plass avtaler med private leverandører i tide, og at man da ikke har et lovlig privat tilbud til pasientene. Dette er et hensyn jeg aksepterer. Tjenestene er til for pasientene og ikke virksomhetene, slo statsråden fast, og forsikret at regjeringen deler spørsmålsstillers bekymring og ønsker å få avklart rettstilstanden så raskt som mulig.

Kjerkol la til at erfaringer fra tidligere anbudskonkurranser innen TSB-området viser at ideelle leverandører er konkurransedyktige både på pris og kvalitet. Derfor antar hun at mange ideelle leverandører vil ha gode muligheter til å få avtale med Helse Sør Øst RHF i det pågående anbudet, selv om denne konkurransen også er åpen for private kommersielle organisasjoner.

Bli den første til å kommentere på "Tingrettsdom om ideelle skaper politisk bekymring – og risiko for Helse Sør-Øst"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.