Tøffe innkjøpskrav bak miljø-gjennombrudd for kollektivtrafikk

Anbud365: Tøffe innkjøpskrav bak miljø-gjennombrudd for kollektivtrafikkAdministrerende direktør i Ruter Bernt Reitan Jenssen la ved åpningen av vaskehallen vekt på at det er viktig å ha gode underleverandører som tar ansvar.

Skriv ut artikkelen

Utslipp fra vaskehaller er et nasjonalt problem på grunn av lite offentlig regulering. Det er høyt vannforbruk og for dårlige renseanlegg til å stoppe utslipp av farlige stoffer. Norges første svanemerkede bussvaskehall er nylig åpnet, og den er et stort miljømessig gjennombrudd for norsk kollektivtransport, heter det i en pressemelding fra Miljømerking Norge. «Miljøvaskehallen» er et resultat av tøffe innkjøpskrav fra Ruter og Viken fylkeskommune.

Vaskehallen skal levere vask av bussene til Vy tilknyttet Ruters busskjøring på Øvre Romerike. Det er et resultat av Ruters anbud for kollektivtransport på Romerike de kommende 8-10 årene. Anlegget har viktig signaleffekt til hele kollektivtrafikk-bransjen og er en viktig brikke mot mer miljøvennlig samferdsel i Norge og på Romerike.

Administrerende direktør i Ruter Bernt Reitan Jenssen la ved åpningen av vaskehallen vekt på at det er viktig å ha gode underleverandører som tar ansvar. Det samme gjorde fylkesråd for samferdsel, Olav Skinnes: – I Viken jobber vi mye og helhetlig med FNs bærekraftmål. Derfor er det viktig for oss å ikke bare tenke nullutslipp i kollektivtrafikken, men at vi fokuserer på helheten. Arbeidet til Vy på Eidsvoll viser at vi kan stille tøffere innkjøpskrav til kjøretøyvask. Nå håper jeg vi får en miljødugnad for å få til flere slike anlegg over hele landet.

Miljømessig kollektivtrafikk

– Vaskeanlegget hos Vy Buss på Eidsvoll er viktig fordi det viser at kollektivtrafikk kan driftes miljøriktig. Vaskehallen på Eidsvoll er en liten brikke i det store bildet, men forteller historien om en stor norsk virksomhet som tar ansvar for å minimere sin miljøpåvirkning. Industriutslipp til kommunalt rørnett fører til at kloakkrenseanleggene må investere i økt rensekapasitet. Å stoppe utslippene ved kilden har derfor store samfunnsøkonomiske fordeler, sier Bjørn Olav Strandli, markedsrådgiver i Miljømerking Norge. 

Vaskehallen vil kun bruke svanemerket vaskekjemi og rense avløpsvannet bedre enn noen ordinær vaskehall. Det har gitt 90 % gjenbruk av vaskevannet igjennom sommeren. Den estimerte vannbesparelsen er på om lag 2 800 000 liter vann årlig. Dette er gode nyheter for folk og livet i lokale vassdrag og i Oslofjorden.

Nasjonalt problem

Utslipp fra vaskehaller er et nasjonalt problem grunnet lite offentlig regulering. Vaskehallene har derfor høyt vannforbruk og for dårlige renseanlegg til å stoppe utslipp av farlige stoffer som oljefraksjoner, tungmetaller og andre miljøgifter. Utslipp av uønskede stoffer har blitt et omfattende problem for innlandet og kysten. Vannkvaliteten i Mjøsa, Glomma og Oslofjorden er blant problemområdene. I ytre Oslofjord er fiskedøden nærmest total. Miljøtiltak i innlandet er altså avgjørende for god vannkvalitet langs kysten. Nyetableringen til Vy Buss nyetablering på Eidsvoll er et bevis på at sunn næringsvirksomhet og miljø er en og samme sak, heter det i meldingen fra Miljømerking Norge.   

Bli den første til å kommentere på "Tøffe innkjøpskrav bak miljø-gjennombrudd for kollektivtrafikk"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.