Ni råd for å nå klimamål i en bygg-anskaffelse

Anbud365: Ni råd for å nå klimamål i en bygg-anskaffelseBestilleren i et byggeprosjekt bør å forsikre seg om at konsulenter og byggentreprenører arbeider i pakt med aktuelle prinsipper om ivaretar klimaaspektene på en effektiv og integrert måte, anbefaler Upphandlingsmyndigheten, her ved sin generaldirektør Inger Ek (foto: Jenny Drakenlind).

Skriv ut artikkelen

Ni råd for å lykkes bedre med anskaffelser i et byggeprosjekt der klima- og andre samfunnskritiske mål er viktig å leve opp til, kommer nå fra Upphandlingsmyndigheten i Sverige. Ikke minst leges vekt på hvor viktig det er å trekke inn valgte entreprenørs egen innkjøpsorganisasjon i anskaffelsen. En stor del av klimavtrykket skapes langt nede i leveransekjeden, hos byggentreprenørens ulike underentreprenører eller materialleverandørene.

For å nå klimamål og andre samfunnsmål anbefales offentlige bygg og anlegg å benytte anskaffelser som strategisk verktøy, skriver Upphandlingsmyndigheten, og gir disse ni rådene:

  • Tydelige beslutninger og støtte fra ledelsen: strategi og styringsdokument. Engasjement fra politikerne og administrasjonen er en suksessfaktor og en forutsetning for at organisasjonen skal kunne arbeide for en bærekraftig samfunnsutvikling. Fins den politiske viljen uttrykt i budsjett, policy eller retningslinjer, er det lettere å arbeide med spørsmålene.
  • Samarbeid internt og eksternt. Vel fungerende samarbeid internt og eksternt er en viktig resultatfaktor for at et bygg- eller anleggsprosjekt skal kunne gjennomføre anskaffelser som gir ønsket virkning til slutt.
  • Samarbeid i bestillernettverket. For å lykkes med å drive frem nye, bærekraftige omstillingsløsninger i offentlige byggeprosjekter anbefales å gå sammen og samordne arbeidet forut for en anskaffelse. En mulighet er at flere bestillerorganisasjoner og andre organisasjoner er med i eller oppretter bestillernettverk.
  • Se bygg- og anleggsbransjens og leverandørens perspektiv, se det fra leverandørens synsvinkel og ha kunnskap om hva som pågår i bransjen. Muligheter for å bidra i samfunnsutviklingen er store, både med teknikkutvikling, digitalisering og innovative løsninger – og håndtering av utfordringer som kompetansemangel, klimapåvirkning og arbeidsmarked.
  • Ta vare på løsninger i byggebransjen som er innovative og som kan bidra til omstilling. Tydelig styring fra beslutningsfatterne er vesentlig. Om de tikke finnes bærekraftige eller klimanøytrale løsninger på markedet, kan man drive et utviklingsarbeid sammen med leverandørene i form av en innovativ anskaffelse.
  • Integrer klimaarbeidet i prosjekteringsprosessen, særlig i de tidlige fasene. Bestilleren bør å forsikre seg om at konsulenter og byggentreprenører arbeider i pakt med aktuelle prinsipper om ivaretar klimaaspektene på en effektiv og integrert måte.
  • Legg planer for en energieffektiv eiendomsdrift. En suksessfaktor for å bygge med lavere klimabelastning er at man allerede tidlig i prosjektet stiller krav om lavt energiforbruk i anskaffelsen.
  • Følg opp de kravene som er stilt. Allerede ved planleggingen anbefales å beslutte hvem som skal gjøre oppfølgingen og påse at det er nok ressurser og kompetanse til å gjennomføre den.
  • Proaktiv innkjøpsorganisasjon hos byggentreprenøren. En stor del av klamavtrykket i et byggeprosjekt skapes langt nede i leveransekjeden, hos byggentreprenørens ulike underentreprenører eller materialleverandørene. Det betyr at også byggentreprenørens innkjøpsprosess er viktig.

Bli den første til å kommentere på "Ni råd for å nå klimamål i en bygg-anskaffelse"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.