Mektige krefter bak 30%-krav om miljø og kompetanseløft for innkjøpere

Anbud365: Mektige krefter bak 30%-krav om miljø og kompetanseløft for innkjøpereAdm. dir. i Norsk Industri Stein Lier-Hansen (t.v.) og Fellesforbundets leder Jørn Eggum står bak et felles posisjonsnotat som gjelder tekstilproduksjon og – forbruk. (fotos: Kristian Hansen (Lier-Hansen) og John Trygve Tollefsen/Fellesforbundet (Eggum))

Skriv ut artikkelen

Regelverket for offentlige innkjøp må endres slik at miljø som tildelingskriterium alltid skal vektlegges med minst 30%, og det trengs et kompetanseløft for offentlige innkjøpere på områdene miljø og innovasjon. Disse to kravene inngår i et posisjonsnotat for produksjon og bruk av tekstiler. Bak notatet står to av de «tyngste» i arbeidslivet – NHOs største forening, Norsk Industri, og LOs største, Fellesforbundet.

Norsk Industri og Fellesforbundet har utarbeidet et posisjonsnotat – Bærekraftig produksjon av tekstiler – som beskriver nødvendige virkemidler for å få til mer bærekraftig produksjon og forbruk av tekstiler. Virkemiddelbruken i Norge og i EU må stimulere til produksjon og bruk av tekstiler og klær av høy kvalitet, lav miljøbelastning og med lang levetid, heter det. Dette vil gi reduserte mengder tekstilavfall.

De to organisasjonene mener, fremgår det av posisjonsnotatet, bl.a. at vektlegging av miljø-, kvalitet, egnethet og levetid ved offentlige innkjøp av tekstiler må styrkes.

Utnyttes ikke godt nok

Offentlig sektor kjøper inn varer og tjenester for rundt 600 mrd. kr. i året. Krav fra offentlige innkjøpere er derfor et svært godt virkemiddel for å nå klima- og miljøpolitiske målsetninger og for å skape et robust hjemmemarked for miljøvennlige produkter og produksjonsprosesser. Men, muligheten til å vektlegge miljø og innovasjon ved innkjøp utnyttes ikke godt nok i dag, slår Fellesforbundet og Norsk Industri fast i posisjonsnotatet.

Erfaringen er, heter det, at pris på innkjøpstidspunktet vektlegges for høyt, på bekostning av elementer som miljø og kvalitet. Fellesforbundet og Norsk Industri mener at miljø- og innovasjonsaspektet ved offentlige innkjøp av tekstiler og klær må styrkes, f.eks. mht. kvalitet, egnethet og levetid.

Grønt kompetanseløft

Regelverket for offentlige innkjøp må endres slik at miljø, når det er et tildelingskriterium i offentlige innkjøpsprosesser, alltid skal vektlegges med minst 30% – og høyere der det er relevant. Det trenges også et kompetanseløft for offentlige innkjøpere mht. miljø og innovasjon. Et slikt grønt kompetanseløft er et prioritert tiltak i myndighetenes handlingsplan for å øke andelen miljøvennlige offentlige innkjøp, konstaterer Norsk Industri og Fellesforbundet.

Bli den første til å kommentere på "Mektige krefter bak 30%-krav om miljø og kompetanseløft for innkjøpere"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.