Statsbygg om ratingsystem for leverandører – interessant å se på muligheten

Anbud365: Statsbygg om ratingsystem for leverandører – interessant å se på muligheteninnkjøpssjef i Statsbygg, Tove Kristiansen, kommenterer i denne artikkelen forslaget om et ratingsystem for leverandører til det offentlige.

Skriv ut artikkelen

Det er et interessant å se på muligheten til å kunne belønne ikke verifiserbar informasjon/kvalitetsaspekter innenfor regelverkets rammer. – Dette kan gi bedre og mer målrettede leveranser til det offentlige, sier innkjøpssjef i Statsbygg, Tove Kristiansen, i en kommentar til Anbud365 om forslaget om et ratingsystem for leverandører.

Det er i rapporten «Offentlig upphandling – i gränslandet mellan ekonomi och juridik» forslaget finnes. Her tar fremtredende nordiske samfunnsøkonomer – og en juss-professor – til orde å innføre et slikt ratingssystem – en form for poengsystem. Blant samfunnsøkonomene finner vi Malin Arve, dosent ved Norges Handelshøyskole. Systemet skal ta hensyn til tidligere leveranser fra leverandører til det offentlige. SNS (Studieförbundet Näringsliv och Samhälle)- en svensk, uavhengig ideell forening – står bak rapporten.

I Sverige er Trafikverket allerede i gang med å teste ut et poengsystem. Formålet er å redusere usikkerheten i en offentlig anskaffelses faser – leverandører kan føle seg tvunget til å ta omveier for å vinne konkurransen, innkjøpersiden til å gi kontrakten til «feil» foretak.

Anbud365s omtale av rapporten har vist interesse blant leserne. Spørsmålet er så om et slikt system er noe å tenke på – og i tilfelle hvorfor? Kanskje noe slikt kan bidra til å demme opp for useriøse?

Kan gi bedre leveranser

Innkjøpssjef Kristiansen mener altså at det er et interessant å se på muligheten til å kunne belønne ikke verifiserbar informasjon / kvalitetsaspekter innenfor regelverkets rammer. – Dette kan gi bedre og mer målrettede leveranser til det offentlige, sier hun i sin kommentar til Anbud365. Det er vanskelig i dag å hensynta kunnskap man besitter om produkter og leverandører som kan gi de beste leveransene og gevinster. Innenfor offentlig sektor er det også vært lite bruk av prestasjonsbasert betalingsmodeller som kan stimulere leverandører til å yte sitt beste og på sikt forbedre sine produkter og leveranser.  

– Det hadde vært positivt om man innenfor regelverkets rammer kunne utvikle modeller og systemer som kan benyttes for å oppnå bedre leveranser og samfunnsmessig merverdi, poengterer Kristiansen.

Bli den første til å kommentere på "Statsbygg om ratingsystem for leverandører – interessant å se på muligheten"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.