Tar til orde for prikkesystem for å identifisere useriøse

Anbud365: Tar til orde for prikkesystem for å identifisere useriøseAlle selskaper som deltar i offentlige anbudsrunder, må være pliktige til å oppgi hvem som faktisk representerer selskapet – og hvilke roller de er oppført med i firmaet. Dette er for å utelukke at det ikke er bakmenn/stråmenn som går inn og forhandler kontrakter og avtaler i etterkant, skriver Malermestrenes Landsforbund i et innspill til arbeidet med en Norgesmodell mot useriøse. På bildet forbundets adm.dir., Stein Hesstvedt (foto: Maleren).

Skriv ut artikkelen

Det bør vurderes å innføre et prikkesystem for lettere å identifisere useriøse aktører. Ved gjentatte forseelser kan dermed leverandører hindres i eller avvises fra fremtidige anbudsrunder. Forslaget kommer fra Malermestrenes Landsforbund i et innspill til arbeidet med en Norgesmodell mot useriøse. Forbundet trekker i sitt innspill også frem at det syndes mye mot vilkår satt i anskaffelsene som f.eks. miljøvilkår og lærlingeklausul.

Norgesmodellen bør samtidig være enkel og oversiktlig, med klare og tydelige krav som er lette å håndheve, understreker Malermestrenes Landsforbund i NHO. Det bør være samme seriøsitetskrav, og like nasjonale vilkår, til underleverandører som til hovedleverandører. Underleverandører bør også oppgis eller inngå som en del av anbudene.

Det syndes mye mot vilkår satt i anskaffelsene som f.eks. miljøvilkår og lærlingeklausul. Digitalisering av anskaffelsesprosessen – fra utarbeidelse av konkurransegrunnlag til evaluering av tilbud – og deretter kontroll med etterlevelsen av tildelt kontrakt, vil gjøre det enklere for oppdragsgivere å ha kontroll på rammeavtaler og prosjekter, fremhever forbundet, og:

Prikkesystem

– For å lettere kunne identifisere useriøse aktører bør det vurderes å innføre et sanksjonssystem – evt. et prikkesystem, som gjør at det ved gjentatte forseelser, så kan leverandører bli forhindret eller avvist, fra å kunne delta i fremtidige anbudsrunder.

Malermestrenes Landsforbund krever økt grad av dokumentasjon: Det bør være standard at det kreves dokumentasjon i anbudsfasen både på lønns- og arbeidsforhold, fagopplæring og lærlinger. Offentlige instanser, kommuner, etater etc. må ha bedre rutiner for å kreve inn og ettergå dokumentasjon, for å raskt kunne identifisere svakheter/mangler hos ulike leverandører, poengteres det i innspillet.

Innleie og bakmenn

Det er så å si umulig å forvalte et håndverksfag i et landskap med høy grad av innleie som fører til manglende bedriftskultur i forhold til produksjon og fag, dette gjør det svært vanskelig å drive opplæring, fremholder forbundet og slår til lyd for at det må være mer enn 50 % egne ansatte fagarbeidere. Men, det bør være adgang til innleie ved sesongtopper og ved sykdom og vikariat – eventuelt kan det vurderes en grense på 10% innleie, i forhold til fast ansatte i bedriften.

Dessuten er det viktig for malermestrene at alle selskaper som deltar i offentlige anbudsrunder, må være pliktige til å oppgi hvem som faktisk representerer selskapet – og hvilke roller de er oppført med i firmaet. Dette er for å utelukke at det ikke er bakmenn/stråmenn som går inn og forhandler kontrakter og avtaler i etterkant. Et selskap kan se lovlydig og ryddig ut på overflaten, mens den reelle situasjonen kan være en helt annen, slås det fast.

Bli den første til å kommentere på "Tar til orde for prikkesystem for å identifisere useriøse"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.