Undersøkelse: Bare 16% etterspør varer laget av resirkulerte materialer

Anbud365: Undersøkelse Bare 16% etterspør varer laget av resirkulerte materialerPolitikerne vil gjerne ha folk til å resirkulere. Men det offentlige kjøper ikke varer som er laget av resirkulerte materialer. Dette paradokset må løses, fastslår Bjørn Hoel, administrerende direktør i Ragn-Sells og styremedlem i Avfall Norge.

Skriv ut artikkelen

Bare 16% av de spurte i en undersøkelse gjort av Ragn-Sells svarer at de etterspør varer laget av resirkulerte materialer, fremgår det av en pressemelding. Tilsvarende mange svarer også at de etterspør varer det er lett å resirkulere når de er utbrukt. Bare fire prosent har satt seg mål for at en viss andel av innkjøpte varer må produseres av resirkulerte materialer. Ragn‐Sells, som er en 100% familieeid gjenvinningsentreprenør, byr på fem tips til hvordan offentlige aktører kan bidra til en sirkulær økonomi gjennom anbudskonkurranser.

Ragn-Sells har gjort en kartlegging av hvilke offentlige aktører som stiller krav om bruk av resirkulerte materialer, når de foretar innkjøp og om de etterspør varer som er laget av materiale det er lett å gjenvinne. Undersøkelsen har imidlertid et lite utvalg, opplyser Ragn-Sells: Av 433 spurte har bare 49 svart. Men resultatet i svarene er omtrent identiske med samme undersøkelse i Sverige der 200 av 290 kommuner svarte. – At bare ti prosent svarer i undersøkelsen, kan også tyde på at dette er en problemstilling som er på få offentlige innkjøperes agenda, heter det i pressemeldingen.

Undersøkelsen viser at det er ingen sammenheng mellom den politiske viljen til å få folk til å resirkulere og det offentliges innkjøpspolitikk, sier Bjørn Hoel, administrerende direktør i Ragn-Sells og styremedlem i Avfall Norge i en kommentar. Men det er liten vits i å be folk resirkulere, dersom det ikke skapes et marked for varer av resirkulert materiale. Offentlige anbud er et bidrag til å etablere et slik marked i Norge. Hvert år handler det offentlige for 500 milliarder kroner.

Offentlige anbud

Nylig vedtok Stortinget en ny lov om offentlige anbud som pålegger statlige, fylkeskommunale og kommunale innkjøpere å innrette anskaffelsespraksisen slik at den bidrar til å redusere skadelig miljøpåvirkning og fremmer klimavennlige løsninger der dette er relevant. Det kan blant annet skje ved å ta hensyn til livssykluskostnader.

Regjeringen har også satt seg som mål at Norge skal bli et foregangsland for sirkulær økonomi. Å ta livssykluskostnader i betraktning er en viktig faktor for å nå den målsettingen ved hjelp av loven om offentlige anbud.

Fem tips

Ragn-Sells har fem tips til hvordan offentlige aktører kan bidra til en sirkulær økonomi gjennom anbudskonkurranser.

  • Still spørsmål til leverandøren. Hvor stor andel gjenvunnede materialer finnes i produktene? Er varene designet for gjenvinning når de er utbrukt?
  • Sett tydelige mål. Slå fast hvilke mål som er viktigst og når de skal nås. Store prosjekt i form av nybygg, skaper større effekt enn mindre innkjøp. Materialgjenvinningsgraden i byggenæringen har gått i feil retning de siste årene, og her kan det offentlige spille en sentral rolle for å endre dette.
  • Tilpass kravene. Det er forskjell mellom bransjer når det gjelder hvor langt de har kommet i å ta i bruk gjenvunnede materialer. Tilpass kravene til de dere handler med.
  • Belønn framgang. Løft frem aktører og mennesker som bidrar til at dere lykkes. Sammen med et tydelig engasjement fra ledelsen, skaper det intern stolthet rundt arbeidet.
  • Start nå! Det viktigste er å komme i gang. Loven gir rom for å starte dialog med leverandørene, så kan man sammen øke kravene etterhvert.

– Veien trenger ikke bli så lang. Regjeringen skal legge fram en handlingsplan for å øke andelen klima- og miljøvennlige offentlige innkjøp og grønn innovasjon. Vi kommer til å gjennomføre vår undersøkelse igjen om et år, og håper at resultatene av en slik handlingsplan har skapt resultater allerede da, understreker adm. dir Hoel i Ragn-Sells.

Bli den første til å kommentere på "Undersøkelse: Bare 16% etterspør varer laget av resirkulerte materialer"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.