Vil at alle, ikke bare store entrepriser skal dra nytte av økt kvalitet og åpenhet

Anbud365: Vil at alle, ikke bare store entrepriser skal dra nytte av økt kvalitet og åpenhetAvdelingssjef Louise Dahl Kraht Jensen i Dansk Byggeri sier i en kommentar at hun tror «to-konvolutt»-systemet – hvis det gjennomføres ordentlig – vil sikre at kvaliteten for alvor kommer i spill, slik at det offentlige reelt avveier kvalitet i forhold til den tilbudte prisen.

Skriv ut artikkelen

Byggenæringen i Danmark reagerer på hvorfor det bare er det store entreprisene – de over 350 millioner – som skal dra nytte av to forslag til lovendringer: Å løfte frem kvalitet kontra pris og mer åpenhet om evalueringsmodell. Alle entrepriser med entreprisesum på 41 millioner og oppover bør omfattes av forslagene, mener Dansk Byggeri, som i utgangspunktet ønske de to lovforslagene velkommen.

Som Anbud365 tidligere har skrevet, har den danske erhvervsminister Rasmus Jarlov foreslått to endringer i den danske anskaffelsesloven. Den ene er innføring av den såkalte «to-konvolutt»-løsningen, dvs. at byggherren får plikt til å skille vurdering av kvalitet fra vurdering av pris. Den andre er plikten til å beskrive hele den matematiske modellen som benyttes i vurderingen av det enkelte tilbudet. Dersom Folketinget gir sin tilslutning, er planen at lovendringene skal tre i kraft fra 1. juni 2019. Det er bare de største entreprisene, dvs. de med entreprisesum over 350 mill, som omfattes av endringene.

I foreningen Dansk Byggeri er man godt fornøyd med de foreslåtte endringene. Det er ikke alltid det beste tilbudet som har den beste kvaliteten, heter det i en uttalelse fra foreningen. I dag kan den offentlige byggherren fritt velge å gå for en laveste prisen. Etter det nye forslaget kan byggherren sammen med prisen velge å vurdere parametre som f.eks. bærekraft, estetikk og kvalitet.

Positive til «to-konvolutt»-system …

Avdelingssjef Louise Dahl Kraht Jensen i Dansk Byggeri sier i en kommentar at hun tror «to-konvolutt»-systemet – hvis det gjennomføres ordentlig – vil sikre at kvaliteten for alvor kommer i spill, slik at det offentlige reelt avveier kvalitet i forhold til den tilbudte prisen.

Men Dansk Byggeri vil gjerne at alle entrepriser skal omfattes av de forslåtte lovendringene. Foreningen ser meget gjerne at lovforslaget blir utvidet til å omfatte alle entrepriser som er omfattet av anskaffelsesloven, det vil si entrepriser fra 41 millioner og oppover. I tillegg, heter det fra avdelingssjef Kraht Jensen, har foreningen forslag til den praktiske gjennomføringen av forslaget om den delte vurderingen.

… og til åpenhet om evalueringsmodell

Når det gjelder forslaget om å vise frem hele den matematiske evalueringsmodellen i konkurransegrunnlaget, møtes også det av begeistring i Dansk Byggeri. Når entreprenørene kjenner hele den modellen som deres tilbud skal vurderes etter, blir prosessen mer gjennomsiktig. Det er viktig, fremgår det av foreningens kommentar, når entreprenørene bruker opptil flere hundre tusen kroner på å beregne sine tilbud.

Dansk Byggeri er nærings- og arbeidsgiverorganisasjon for 5.700 virksomheter innen bygg, anlegg og byggeindustri, m.a.o innen samme området som Byggenæringens landsforening og Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg i Norge.

Bli den første til å kommentere på "Vil at alle, ikke bare store entrepriser skal dra nytte av økt kvalitet og åpenhet"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.