Beskjed til leverandører til sykehusene – disse kjemikaliene er uønsket

Anbud365: - A - Beskjed til leverandører til sykehusene – disse kjemikaliene er uønsketTrude Ertresvåg, miljøansvarlig i Sykehusinnkjøp HF, var prosjektleder for den europeiske utfasingslisten med kjemikalier som er uønsket i helsevesenet (foto: Sykehusinnkjøp/Aslak Ballari).

Skriv ut artikkelen

Med norske Sykehusinnkjøp i spissen er det utviklet en standardisert åtte-punkts europeisk liste over kjemikalier man ønsker å unngå i produkter til bruk i helsevesenet. Målet er å skape et bedre samarbeid mellom innkjøpsorganisasjoner og leverandører om utfasing av skadelige kjemikalier. Listen er vinn-vinn for spesialisthelsetjenesten og leverandørene fordi den gir leverandørene forutsigbarhet og økt etterspørsel etter tryggere produkter som hjelper til med å senke produksjonskostnadene, heter det.

​Samarbeidet er en milepæl i arbeidet for å fase ut skadelige kjemikalier i produkter helsevesenet bruker. Spesialisthelsetjenesten i Norge ønsker det velkommen.

Healthcare Without Harm Europe har i samarbeid med Sykehusinnkjøp HF og andre ledende innkjøpsorganisasjoner lansert en standardisert åtte-punkts europeisk liste over kjemikalier man ønsker å unngå i produkter til bruk i helsevesenet.  Sykehusinnkjøp ledet arbeidet med å utvikle listen, men også Miljømerking og Norges Geotekniske Institutt har gitt sine bidrag til utvikling av listen. Målet er å fremskynde utvikling av helse- og miljøvennlige alternativer. Spesialisthelsetjenesten i Norge ønsker standardiseringen velkommen.

Den nye listen ble offentliggjort under CleanMed, den årlige europeiske konferansen for bærekraft innenfor helsevesenet, som nettopp er arrangert. Listen tar utgangspunkt i gjeldende beste praksis og standardiserer hvilke helse- og miljøskadelige kjemikalier man ønsker å unngå i produkter som brukes i helsevesenet. Trude Ertresvåg, som er miljøansvarlig i Sykehusinnkjøp HF, var prosjektleder for utfasingslisten.

Vinn-vinn

Listen er, sier hun på nettsiden til Healthcare Without Harm Europe, er et nødvendig bidrag i arbeidet med å unngå kjemikalier man ikke ønsker. Listen er vinn-vinn for spesialisthelsetjenesten og leverandørene fordi den gir leverandørene forutsigbarhet og økt etterspørsel etter tryggere produkter som hjelper til med å senke produksjonskostnadene.

Målet med å standardisere listen er å skape et bedre samarbeid mellom innkjøpsorganisasjoner og leverandører om utfasing av skadelige kjemikalier. Medlemmer inviteres nå til å forplikte seg til å fase ut de prioriterte kjemikaliene og materialene.

Mer standardisering

Helsesektoren i Europa vil fortsette arbeidet overfor leverandørene slik at målene oppnås. Unntak skal bare slippes til når sikrere alternativer ikke finnes, heter det, og da må produktene være spesifikt etterspurt i anbudskonkurranser for veldig viktig bruk.

– Spesialisthelsetjenesten har over tid arbeidet aktivt med utfasing av skadelige kjemikalier i produkter, og vi ønsker mer standardisering velkommen. Ved å fase ut skadelige stoffer der det er mulig kan vi bedre beskytte pasienter, medarbeidere i sykehusene og miljøet, sier Inger Cathrine Bryne, administrerende direktør i Helse Vest RHF.

​– Med standardisering kan vi samkjøre kravene vi stiller til kjemikaliebruk med andre innkjøpsorganisasjoner i Europa på områder hvor det finnes få miljømerker eller kriteriesett. Da får leverandørene større forutsigbarhet og innkjøpsvolum, og vi får innovasjon som eliminerer helseskadelige stoffer, sier Bente Hayes, administrerende direktør i Sykehusinnkjøp HF.​

Bli den første til å kommentere på "Beskjed til leverandører til sykehusene – disse kjemikaliene er uønsket"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.