Offentlige anskaffelser: Stort og smått 10. september

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 10. septemberDFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring), her ved sin direktør Hilde Singsaas, har lagt fram handlingsplanen for økt andel klima- og miljøvennlige offentlige anskaffelser og grønn innovasjon (foto: Espen Sturlasson).

Skriv ut artikkelen

Fristen for å nominere masteroppgaver i offentlige anskaffelser til Anskaffelsesakademiets pris nærmer seg, og Norge har satt EU-rekord i omfangsrike bygg og anlegg-prosjekter. KS har hjelp til sikkerhetsarbeidet ved anskaffelse av digitale skole-løsninger, Forsvart oppfordres til å tenke mer på SMB-ene i nord, og Trøndelag ris av taxi-strid etter en kontrakt om skoleskyss. I Sverige får innkjøpere som vil leve opp til Agenda 203 hjelp i sosiale medier. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Dynamisk grønn handlingsplan

Handlingsplan for økt andel klima- og miljøvennlige offentlige anskaffelser og grønn innovasjon ble fremlagt torsdag denne uken. På lanseringsseminaret fortalte direktør i DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) Hilde Singsaas at planen er dynamisk og skal revideres et par ganger før 2030.

Over 5000 nyhetsbrev-abonnenter

Anbud365 har nå passert 5000 abonnenter på sitt nyhetsbrev som kommer hver fredag. Gå inn på https://www.anbud365.no/ og meld deg på du også – om du ennå ikke har gjort det. Det er gratis kompetanse-påfyll hver uke. Påmeldingsskjema nederst på nettsiden.

Haster med nominasjon av masteroppgaver

Anskaffelsesakademiet etterlyser nominasjoner av kandidater til beste masteroppgave(r) innenfor fagfeltet offentlige anskaffelser. Og fristen nærmer seg: Institusjonene som ønsker å nominere masteroppgaver til denne prisen, må sende sine bidrag innen 15. september 2021 til Anskaffelsesakademiet.

Sikkerhet ved kjøp av digitale skole-løsninger

Til bruk ved anskaffelse av en digital skole-løsning har KS gjennom SkoleSec-prosjektet bidratt til å gjøre det kompliserte sikkerhetsarbeidet enklere. Sikkerhetskravene fungerer godt for formelle anskaffelser, f.eks. gjennom Doffin. Sikkerhetskravene kan innlemmes i kravspesifikasjonen, f.eks. sammen med de funksjonelle kravene.

Ber Forsvaret legge til rette for lokale SMB

Forsvaret må vise genuin vilje og evne til å legge til rette for at flere små og mellomstore lokale leverandører får muligheten til å levere varer og tjenester til Forsvaret. Dette vil øke lokal verdiskapning, og styrke totalforsvaret i nord, skriver fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo og fylkesråd Karin Eriksen i Troms og Finnmark fylkeskommune i Sagat.

Sunnhetskrav i offentlige anskaffelser

Offentlige anskaffelser på mat må stille krav til miljømessig bærekraft og sunnhet. Det innebærer at pris ikke kan være avgjørende alene, ifølge Aslaug Drotningsvik, styreleder i KEFF (Kliniske ernæringsfysiologers forening).

Norsk EU-rekord i kontraktstørrelse

OPS-kontrakten (offentlig -privat samarbeid) som er tildelt Sotra Link har en verdi på 19,8 mrd. Kontrakten er den største enkeltkontrakten som er inngått av Statens vegvesen opp gjennom alle tider, og den største kontrakten som er tildelt i EU hittil i 2021.

Hoddevik i DFØ gjenvalgt

André Hoddevik, Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ), ble på åretes generalforsamlingen i OpenPeppol enstemmig gjenvalgt som generalsekretær for en ny toårs-periode. Gunnar Wessel Thomassen, DFØ, ble utnevnt til kasserer. OpenPeppol er en internasjonal organisasjon som viderefører viderefører PEPPOL-arbeidet.

Pris og atter pris

Det var bare én ting som ble vektlagt da man lyste ut anbudet om et lokalt veiarbeid: 100% vekting på pris. Til slutt var det bare 18 255 kroner som skilte vinneren og nummer to. Det er Midt-Telemark kommune som gjennomførte anbudskonkurransen og det kom inn tilbud fra fem leverandører, skriver Telemarksavisa.

Taxianbud i Trøndelag gir problemer

Den fylkeskommunale skoleskyssen gir problemer for taxifolket. – Det er Trøndertaxi som har gått med på kontrakten, men problemet ligger hos AtB. Det er anbudet som er feil, kombinert med et helhetsbilde som gjør at vi kommer svært dårlig ut, heter det en av leverandørene av skolekjøring for Trøndertaxi, skriver avisen Innherred.

Medisin mot korrupsjon

Den norske utgaven av undersøkelsen «Global Corruption Barometer», som er gjennomført av Transparency International (TI) Norge, konkluderer med denne anbefalingen: Redusere muligheten for korrupsjon i offentlige anskaffelser ved å innføre åpne registre over konkurranser og tildelinger.

Formelt ok til Statens innkjøpssenter

Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har fullmakt til å inngå felles innkjøpsavtaler for sivile virksomheter i statsforvaltningen. Fullmakten trer i kraft straks. Det fremgår av en kongelig resolusjon fastsatt i statsråd. Dermed er grunnlaget for avtalene til Statens innkjøpsenter formelt på plass – fra 3. september i år.

Anbudsstrategi for fergeanskaffelser

Nordland fylkeskommune vil i løpet av høsten utarbeide en anbudsstrategi for ferge og overgang til det grønne skiftet. Samtidig skal fylkeskommunen publisere anbudspapirer knyttet til fergesambandene i Nordland. Blant disse er fergesambandet mellom Melbu-Fiskebøl, som vil gjelde fra 1. januar 2023.

Undersøkelse av anskaffelsespraksis

Kystverket ønsker tilbakemeldinger på sin anskaffelsespraksis og inviterer til deltakelse i en kort undersøkelse.

Maskingevær-rammeavtale verd 350 mill

Forsvarsmateriell og belgiske FN Herstal har signerte rammeavtale på anskaffelse av maskingevær til Forsvaret. Mer enn 45 nasjoner bruker dette våpenet blant dem flere Nato-land som for eksempel Frankrike, England, Nederland og Belgia. Rammeavtalen er på inntil 4000 maskingevær og har en verdi på inntil 350 MNOK.

Inspirasjon i sosiale medier til bærekraftige kjøp

Agenda 2030 er bare to anskaffelser unna, skriver Upphandlingsmyndigheten. For å inspirere kjøpende organisasjoner skal de i sosiale medier i løpet av 17 hverdager presentere eksempler fra sitt støttetilbud som kan bidra till hvert enkelt mål i Agendaen.

Finsk kunngjøringsstatistikk for 2020

Hansel har publisert nøkkelstatistikk om kunngjøringer fra HILMA, Finlands Doffin, i 2020. Da ble 17 576 kunngjøringer publisert i HILMA, hvorav mer enn halvparten oversteg EU-terskelverdiene. Omtrent halvparten var kunngjøringer fra kommuner, sammenslutninger av kommuner og andre regionale myndigheter. 

Anskaffelsestilsyn i pandemien

Den finske konkurranse- og forbrukermyndigheten (KKV) er kommet med sin rapport om offentlig anskaffelseskontroll for 2020. Overvåkingen gjaldt særlig sosiale tjenester og helsetjenester og virkningen av korona-pandemien. I løpet av 2020 ble 61 saker igangsatt av KKVs anskaffelsestilsyn.

Konsulenter via dynamiske innkjøpsportaler

Siden slutten av 2020 har offentlige institusjoner såsom Copenhagen Business School, Københavns Kommune og SKAT som et alternativ til store offentlige anskaffelser brukt dynamiske innkjøpsportaler som sin foretrukne metode, når de skal hente inn it-konsulenter. Det får de ros for, melder udbudsmeida.dk.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 10. september"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.