Fellesnordisk innkjøpsmakt gir tyngde bak bærekraftkrav til helseleverandører

Anbud365: Skjerper krav til leverandører – må avgi egenerklæring på at de er fri for russisk involvering- Sykehusinnkjøp HF stiller i alle kommende avtaler, uavhengig av verdi, krav om at leverandørene etterlever vedtatte internasjonale sanksjoner. Leverandørene pålegges også å opplyse Sykehusinnkjøp HF om forhold eller handlinger som kan medføre strid med sanksjoner vedtatt med hjemmel i sanksjonsloven fremhever adm. dir Bente Hayes overfor Anbud365 (foto: Sykehusinnkjøp).

Skriv ut artikkelen

Norden er den ellevte største økonomien i verden. Mange leverandører tilbyr produkter og tjenester til landene i området. Det gir nordisk helsevesen innkjøpsmakt. Derfor har fem nordiske land signert en intensjonsavtale om tettere samarbeid om bærekraft i anskaffelser til den offentlige helsesektoren. – Gjennom vår forente innkjøpsmakt skaper vi etterspørsel etter bærekraftige produkter og tjenester. avdelingsleder for samfunnsansvar i Sykehusinnkjøp HF, Grete Teigset Solli.

Bakgrunnen for avtalen er skjerpede krav og forventninger til innkjøpsorganisasjoner. Hele livssyklusen for medisinske produkter har negative effekter på mennesker, samfunn og miljø. Disse må identifiseres og minimeres i større grad enn før heter det på nettsiden til Sykehusinnkjøp.

Formålet og omfanget av samarbeidet har blitt fastsatt, og neste steg er å bestemme hvilke aktiviteter som skal prioriteres i inneværende år.

Tre blir til fem

Arbeidsgruppen består av representanter fra:

  • Helsinki Universitetssykehus (HUS), Finland
  • Danske regioner
  • Landspítali, Island
  • Svenske regioner, representert av samarbeidet Hållbar Uphandling
  • Sykehusinnkjøp HF, Norge

Finland, Sverige og Norge har allerede et etablert samarbeid, og nå formaliseres også samarbeidet med Island og Danmark.

Kompetanse og oppfølging av miljøkrav

Nordisk samarbeid er et viktig tilskudd til det nasjonale arbeidet med kompetansebygging og utarbeidelse og oppfølging av kravene som stilles til leverandører innenfor miljø.

– Vi ønsker å stille felles krav både til miljø og etisk handel i anskaffelsene våre, sier Bente Hayes, administrerende direktør i Sykehusinnkjøp HF. Dette vil gjøre det lettere for leverandører å utvikle seg, og drive markedet i en mer bærekraftig retning.

– Gjennom vår forente innkjøpsmakt skaper vi etterspørsel etter bærekraftige produkter og tjenester. Det gir forretningsmuligheter for selskapene som ønsker å være en del av det grønne skiftet. Derfor er det veldig positivt at alle de nordiske landene har bestemt seg for å samarbeide tettere, sier avdelingsleder for samfunnsansvar i Sykehusinnkjøp HF, Grete Teigset Solli.

Bli den første til å kommentere på "Fellesnordisk innkjøpsmakt gir tyngde bak bærekraftkrav til helseleverandører"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.