Flere Viken-virksomheter med 30% andel øko-mat i innkjøp

Anbud365: Flere Viken-virksomheter med 30% andel øko-mat i innkjøpKonstituert fylkesdirektør i Viken fylkeskommune, Bente Bjertnes, kan glede seg over positiv utvikling i kjøp og produksjon av økologisk matvarer.

Skriv ut artikkelen

Økologisk mat er på frammarsj i offentlig virksomhet. På kort tid har Viken fylkeskommune klart å øke innkjøp og omsetning av økologiske matvarer i sin virksomhet. 30 % økologiske innkjøp er et viktig mål.  I Viken har 35 virksomheter fått sertifiseringsorganet Debios valørmerke i bronse for innkjøp av minst 15 % økologisk mat. Av disse har 12 nå oppnådd en økologisk andel på 30 %, fremgår det av Fylkesnytt fra Viken.

Statsforvalteren i Oslo og Viken er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt, melder Landbruksdepartementet. Her fremgår det at Statsforvalteren sammen med 15 aktører fra hele matverdikjeden har laget en handlingsplan for utvikling av økologisk landbruk. Planen spisser satsingen på økologisk produksjon, omsetning og salg av økologiske produkter fra landbruket i Oslo og Viken. For å sikre framdrift, lages årlige økologiske tiltaksplaner som viser frem konkrete tiltak og initiativer. En viktig aktør i samarbeidet er Viken fylkeskommune, heter det. 

Økt innkjøp av øko-mat

På kort tid har denne fylkeskommune klart å øke innkjøp og omsetning av økologiske matvarer i sin virksomhet. De vedtok Strategi for helsefremmende skoler i 2020, med vekt på helsefremmende og bærekraftig mattilbud der 30 % økologiske innkjøp er et viktig mål. Satsingen involverer 58 videregående skoler, 4 folkehøgskoler og over 44 000 elever, samt fylkeshusenes kantiner.

Fylkeskommunen kjøper inn mat og drikke for om lag 50 mill i året. Nøkkelen for fremgang har vært å utvikle ny innkjøpsstrategi og rammeavtaler med ikke-eksklusive avtaler og et fleksibelt produktsortiment. I tillegg kommer løpende oppfølging der leverandørene er forpliktet til å levere statistikk hvert kvartal på faktisk leverte varer, som for eksempel økologiske. 

Nådd 30% økologisk andel

Veiledningstjenesten Matvalget er samarbeidspartner i satsingen, sammen med fylkeskommunens avdelinger for utdanning, folkehelse, klima og miljø og anskaffelser. I ett år har 33 skoler fått tett oppfølging knyttet til innovative måltidsløsninger, innkjøp og levering.

Ved å følge de seks rådene i «Et bærekraftig måltid» kan man etablere miljøvennlige, klimavennlige og helsefremmende måltidsløsninger med høy andel økologisk mat, uten økte innkjøpskostnader. I Viken har 35 virksomheter fått Debios valørmerke i bronse for innkjøp av minst 15 % økologisk mat. Av disse har 12 nå oppnådd en økologisk andel på 30 %. 

Ny økologisk tiltaksplan i 2024

Arbeidet med å øke andelen økologisk mat fortsetter med ny økologisk tiltaksplan i 2024. De nye fylkeskommunene i Østfold og Buskerud fortsetter arbeidet med helsefremmende skoler og økologisatsing. Og Statsforvalteren i Viken uttrykker håp om tilsvarende arbeid også kommer til å fortsette i nye Akershus fylkeskommune.  

Bli den første til å kommentere på "Flere Viken-virksomheter med 30% andel øko-mat i innkjøp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.