Innovative anskaffelser får en nøkkelrolle i å utvikle norsk helsenæring

05.04.2019: Innovative anskaffelser får en nøkkelrolle i å utvikle norsk helsenæringBåde helseminister Bent Høie og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen står bak den nylig fremlagte meldingen om helsenæringen. - Utøvelsen av offentlige anskaffelser er av stor betydning for helsenæringen, slår de fast.

Skriv ut artikkelen

Bruk av innovative anskaffelser skal spille en sentral rolle i å utvikle helsenæringen og gjøre den internasjonalt konkurransedyktig. Det slår regjeringen fast i en stortingsmelding om helsenæringen. Men: Det kan være utfordrende at enkelte kommuner ikke tar i bruk løsninger som er testet ut andre steder, men heller etterspør noe nytt og til dels særegent. Dette hindrer vekst for bedrifter som må drive skreddersøm i stedet for å lage løsninger som kan selges til et større marked, heter det i meldingen.

For første gang legges det fram en stortingsmelding om helsenæringen «Meld. St. 18 (2018–2019) Helsenæringen — Sammen om verdiskaping og bedre tjenester». Med den ønsker Regjeringen å bidra til økt verdiskaping i norsk økonomi, flere lønnsomme arbeidsplasser og en bedre og mer effektiv helse- og omsorgstjeneste.

Helsenæringen består av virksomheter som utvikler og produserer varer og tjenester til bruk i privat og offentlig helse- og omsorgstjeneste eller til bruk i forebygging, diagnostikk, behandling og rehabilitering av sykdom hos mennesker. Verdiskapingen i helsenæringen utgjør om lag tre pst. av fastlandsøkonomien, fremgår det av meldingen.

Stor betydning for helsenæringen

– Utøvelsen av offentlige anskaffelser er av stor betydning for helsenæringen. For mange bedrifter kan kompetansen om anskaffelser være avgjørende for om de lykkes med lønnsom næringsvirksomhet, heter det i meldingen. Det kan videre være utfordrende at enkelte kommuner ikke tar i bruk løsninger som er testet ut andre steder, men heller etterspør noe nytt og til dels særegent. Dette hindrer vekst for bedrifter som må drive skreddersøm i stedet for å lage løsninger som kan selges til et større marked. I tillegg blir kostnadene for det offentlige gjerne høyere ved nyutvikling og skreddersøm, framfor gjenbruk av eksisterende løsninger.

Regjeringen understreker i meldingen at utvikling av innovative løsninger ofte innebærer høye utviklingskostnader. Gjenbruk av nyutviklede løsninger kan redusere kostnadene og gjøre innovasjon mer lønnsomt. I mange tilfeller kan kostnadene bare forsvares dersom løsningen skaleres til et gitt volum. Da er det et problem når innovative løsninger som er utviklet på vegne av én oppdragsgiver, ikke tas i bruk av andre med tilsvarende behov.

Handlingsrom kan brukes mer

Det er imidlertid mye som tyder på at handlingsrommet i anskaffelsesregelverket kan brukes mer når det gjelder innovasjon, påpeker regjeringen. Mange innkjøpere gjenbruker tidligere konkurransegrunnlag og det åpnes i manglende grad for nye løsninger.
Utfordringene helsenæringen står overfor er blant annet knyttet til kulturen for samarbeid mellom næringsliv, universitets- og høyskolesektoren og helse- og omsorgssektoren. Uklarhet om hvor langt det offentliges ansvar går i å utvikle og sørge for nye løsninger, særlig på e-helseområdet, og den offentlige helse- og omsorgstjenestens håndtering av offentlige anskaffelser er til tider krevende, ifølge regjeringen.

Satser på innovative anskaffelser

For å legge til rette for videre positiv utvikling i helsenæringen, vil regjeringen bl.a.:

  • videreføre arbeidet med å øke norsk deltakelse i EU-programmene og legge til rette for at norske selskaper kan delta i innovative anskaffelser i andre europeiske land
  • legge til rette for økt bruk av innovative offentlige anskaffelser i helse- og omsorgstjenesten og helseforvaltningen

Regjeringen erkjenner i meldingen at offentlige anskaffelser er et viktig virkemiddel for å utvikle og innføre nye løsninger.

Bli den første til å kommentere på "Innovative anskaffelser får en nøkkelrolle i å utvikle norsk helsenæring"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.