Kjøttbransje-kritikk: Unyansert om kjøtt i forslag til anbuds-mal

Anbud365: Kjøttbransjen Unyansert om kjøtt i forslag til anbuds-malKjøttbransjen opplever formuleringer om kjøtt i relasjon til bærekraft i et utkast fra Helsedirektoratet til mal til bruk i anbud som unyanserte. På bildet Bjørn-Ole Juul-Hansen, adm. dir i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF).

Skriv ut artikkelen

Det etterlatte inntrykket av Helsedirektoratets forslag til mal for ernæringskrav i offentlige anbud er at man skal spise minst mulig kjøtt. Kritikken kommer fra kjøttbransjen, som også peker på et annet etterlatt inntrykk av forslaget til mal: det er helt entydig at råd om redusert kjøttforbruk er bærekraftig. Det må legges til en del nyanser når bærekraft på norsk skal inkluderes i kostrådene, fastslår bransjen i en høringsuttalelse.

Helsedirektoratet har hatt på høring et forslag til mal for bruk av ernæringskrav og -kriterier ved anbud/innkjøp av matvarer, drikke og måltider i offentlig sektor. Høringsfristen var 19. desember i fjor. Hensikten med høringen er å gjøre malen så bra og brukervennlig som mulig. Det å ivareta ernæringsmessig kvalitet ved anbud/innkjøp er det sentrale i dokumentet. Direktoratet er også interessert i å få eksempler på benyttede ernæringskriterier i anbud og verktøy/modeller benyttet.

Det er svært positivt at det kommer noen ernæringsmessige føringer for offentlige innkjøp, slik at matkvalitet, ernæringsmessig sammensetning og bærekraft blir viktige faktorer som vurderes ved offentlige innkjøp, skriver Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF) i sin høringsuttalelse.

Varierende kunnskapsnivå

KLF påpeker at for de som skal benytte malen, er kunnskapsnivået innen ernæring og kosthold svært varierende. Man må sikre at ordlyden ikke kan misforstås. Ordlyden og informasjonen i malen, må derfor være i tråd med kostrådene og rapporten “Bærekraftig kosthold – vurdering av de norske kostrådene i et bærekraftperspektiv”.

– Vi opplever malen som lite tydelig hva gjelder mengdeanbefalinger for ulike matvaregrupper generelt og for kjøtt spesielt. Etter vår oppfatning, bør mengdeanbefalingene i tråd med kostholdsrådene komme bedre frem. Flere steder i malen gjentas det at man bør begrense inntaket av kjøtt, rødt kjøtt og/eller bearbeidet kjøtt, men mengdeanbefaling oppgis ikke. Dette mener vi medfører at det etterlatte inntrykket blir at man skal spise minst mulig kjøtt, fremholder KLF.

Kjøtt og bærekraft

Formuleringer om kjøtt i relasjon til bærekraft opplever KLF som unyanserte:

– I vedlegget står det under “Bærekraftige råd”, at det er bærekraftig å redusere det totale kjøttinntaket en god del i forhold til det vi spiser i dag. Nyansene og begrensningen som rapporten «Bærekraftig kosthold – vurdering av de norske kostrådene i et bærekraftperspektiv» peker på, er ikke tatt med her. Det etterlatte inntrykket blir dermed at det er helt entydig at rådet om redusert kjøttforbruk er bærekraftig. Det må legges til en del nyanser når bærekraft på norsk skal inkluderes i kostrådene, blant annet hensynet til selvforsyning og de særnorske ressursene og rammebetingelsene for matproduksjon, og det må gjennomføres bredere analyser av andre aspekt ved bærekraft.

Bli den første til å kommentere på "Kjøttbransje-kritikk: Unyansert om kjøtt i forslag til anbuds-mal"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.