Kommunene kan ikke fri seg fra sitt ansvar ved tjenesteutsetting

Anbud365: Kommunene kan ikke fri seg fra sitt ansvar ved tjenesteutsettingStortingsrepresentant Nicholas Wilkinson (sv) spurte og helse- og omsorgsminister Bent Høie (t.h.) svarte om bruken av bemanningsbyråer.

Skriv ut artikkelen

En kommune må forsikre seg om at private tjenesteytere de inngår avtale med, er i stand til å oppfylle lovens krav til nødvendige og forsvarlige tjenester. Det overordnede ansvaret for å sørge for et nødvendig og forsvarlig tjenestetilbud beror nemlig hos kommunen, konstaterte helse- og omsorgsminister Bent Høie i et svar på et skriftlig spørsmål fra Stortinget.

Det var stortingsrepresentant Nicholas Wilkinson (SV) som stilte spørsmål til statsråd Høie. Han viste til oppslag i mediene om bemanningsbyrået Orange helse: Hvordan vil helse- og omsorgsministeren sikre pasientsikkerhet og god omsorg når kommunene har manglet så mange ansatte at kommersielle bemanningsbyråer som Orange helse har stått for nesten en milliard kroner i innleie og har hatt avtale med 200 kommuner?

Wilkinson mente at bruken av bemanningsbyrået er et symptom på at det mangler ansatte i helse- og omsorgssektoren. Hadde de hatt tilstrekkelig med ansatte hele året, konstaterte han, ville de ikke trengt å leie inn ansatte utenfra med tidvis manglende nødvendig fagkompetanse og språkkompetanse. Innleie er også dyrere per time enn egne ansettelser.

Systematisk problem

Når så mange kommuner har hatt avtaler er det klart at dette ikke er problemer i enkeltkommuner, men et systematisk problem i helse- og omsorgstjenestene i hele Norge, fremhevet representanten. Om det er behov for vikarer og bemanning er det tydelig at det mangler offentlige systemer som kan sikre nødvendige folk på jobb for å god omsorg og pasientsikkerhet. Dermed har noen kommuner tydd til dyre kommersielle bemanningsbyråer.

I sitt svar skrev helse- og omsorgsminister Bent Høie bl.a.:

– I samsvar med prinsipper nedfelt gjennom kommuneloven står den enkelte kommune svært fritt til selv å avgjøre organiseringen av sine tjenester etter hva som måtte være hensiktsmessig ut fra lokale forhold og behov. Dette betyr at den enkelte kommune selv avgjør i hvilken utstrekning den i perioder ønsker å benytte seg av kommersielle bemanningsbyråer fremfor ytterligere ansettelser i kommunen.

Kommunen har overordnet ansvar

Statsråden pekte på at selv om kommunen velger å inngå avtale med private tjenesteytere, vil det likevel være kommunen som har det overordnede ansvaret for å sørge for et nødvendig og forsvarlig tjenestetilbud. Dette gjør at kommunen må forsikre seg om at private tjenesteytere de inngår avtale med, er i stand til å oppfylle lovens krav til nødvendige og forsvarlige tjenester. Loven stiller således ingen krav til kommunal versus privat bemanning av helse- og omsorgstjenestene, men et krav til kommunene om nødvendige og forsvarlige helse- og omsorgstjenester.

– Som bestiller må kommunen finne gode løsninger og rammebetingelser som ivaretar pasienter og brukere på en trygg og verdig måte. Kommunens ansvar for å sørge for nødvendige og forsvarlige tjenester til pasient og bruker ligger uansett fast.

Bli den første til å kommentere på "Kommunene kan ikke fri seg fra sitt ansvar ved tjenesteutsetting"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.