Kvittet seg med kirurgi-avtaler med private, ingen planer om nye

Anbud365: Kvittet seg med kirurgi-avtaler med private, ingen planer om nyeAdm.dir. Inger Cathrine Bryne i Helse Vest har orientert sitt styre om status for avtaler med private på visse kirurgi-områder.

Skriv ut artikkelen

På en rekke kirurgi-områder stoppet det regionale helseforetaket Helse Vest med avtaler med private fra og med inneværende år. Resultatet av en kartlegging som er lagt frem for styret, viser at det riktignok har ført til noen utfordringer, men: Helseforetakene har klart å øke aktiviteten noe og fristbrudd og ventetider har ikke økt i siste på aktuelle fagfelt. Derfor er det foreløpig ikke planer om å inngå avtaler.

Det regionale helseforetaket Helse Vest har gjennom en årrekke kjøpt kirurgiske tjenester innen plastisk kirurgi, urologi, øre/nese/hals og ortopedi av private leverandører. Men fra og med 2023 har Helse Vest ikke hatt avtale med private leverandører for kjøp av slike tjenester, med unnatak av en begrenset urologiavtale i Helse Stavanger-området.

Det er flere grunner til dette, ifølge en orientering på et styremøte i foretaket:

  • Usikkerhet om nytten for pasientene av en del av prosedyrene og om indikasjon ble vurdert godt nok hos private.
  • Ønske om å prioritere de offentlige helseforetakene
  • Økonomi
  • Helseforetakene hadde behov for å gjøre større volum av disse prosedyrene for å lære opp eget helsepersonell
  • Avtalene med private hadde ofte liten avlastende effekt for helseforetakene da denne hjelpen var avgrenset mot de friskeste pasientene

Evaluering

Etter fem måneder, dvs. etter utgangen av mai i år, gjorde Helse Vest så en vurdering av avtalestoppen på disse områdene, og i styredokumentet er erfaringene oppsummerte:

• Pasienter som ventet på behandling hos de private leverandørene har blitt overført til helseforetakene i Helse Vest. Dette har i stor grad gått greit, men kirurgiske avdelinger i noen av helseforetakene signaliserte at dette gav utfordringer på grunn av begrenset kapasitet.
• Helseforetakene har for de fleste typer operasjoner økt kapasiteten noe i første tertial sammenliknet med tidligere år.
• Ventetidene og antall fristbrudd har generelt ikke økt. Unntaket er plastikk kirurgi, men der er status i Helse Vest den samme som nasjonalt. Det er også grunn til å påpeke at de fleste pasientene som venter på plastikk-kirurgi i Helse-Vest tilhører fot- og håndkirurgi seksjon (ikke hudoperasjoner).
• Det regionale helseforetaket er kjent med at noen pasienter som har fått avslag i det offentlige har valgt å få utført operasjon hos privat leverandør, men i begrenset volum.
• Det er viktig at helseforetakene har godt fokus på at vurdering av pasienter for kirurgi må følge nasjonale retningslinjer. Helse Vest følger opp dette.

Bli den første til å kommentere på "Kvittet seg med kirurgi-avtaler med private, ingen planer om nye"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.