Marsjordre til helseforetakene om å reservere kontrakter for ideelle

Anbud365: Marsjordre til helseforetakene om å reservere kontrakter for ideelleStortingsrepresentant Ruth Grung (a) spurte og helse- og omsorgsminister Bent Høie svarte - om helseforetakenes satsing på de ideelle.

Skriv ut artikkelen

De regionale helseforetakene har fått marsjorde i flere punkter fra sin eier, staten, om å satse på og legge til rette for å reservere konkurranser for ideelle tjenesteleverandører. Andelen av den samlede helse- og omsorgsektoren som er organisert og drevet av ideell virksomhet skal vokse. Det skal føres kontroll med at de overholder krav knyttet til økonomisk overskudd i kontraktsperioden.

Dette fremgikk av et svar fra helse- og omsorgsminister Bente Høie på et skriftlig spørsmål fra Stortinget. Det var stortingsrepresentant Ruth Grung (a) som stilte spørsmål med følgende utgangspunkt: Da ny lov om offentlige anskaffelser ble vedtatt i juni, var Stortinget tydelig på at det skal legges til rette for at ideelle aktører fortsatt skal være en viktig leverandør av velferdstjenester til offentlig sektor. Det er utviklet en god veiledning for hvordan dette kan følges opp i praksis. – På hvilken konkret måte blir dette fulgt opp i styringsdialogen med de regionale helseforetakene, spurte så Grung?

– Det er en målsetting, svarte statsråden, at ideelle organisasjoner skal forbli viktige leverandører av helse- og omsorgstjenester, og at andelen av den samlede helse- og omsorgsektoren som er organisert og drevet av ideell virksomhet skal vokse.

Krav til helseforetakene

Han fulgte opp i foretaksmøtet i de regionale helseforetakene tidligere i år, og minnet om at det innenfor tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) i Helse Vest, Helse Midt-Norge og Helse Sør-Øst er en lang tradisjon for reservasjon av kontrakter for ideelle og gode muligheter for konkurranse. Innenfor spesialisert rehabilitering og psykisk helsevern har det også vært en langvarig og sterk tilstedeværelse av ideelle leverandører.

Foretaksmøtet ba da de tre regionale helseforetakene om å:

  • reservere nye konkurranser for ideelle tjenesteleverandører innenfor tverrfaglig spesialisert rusbehandling, i den grad de regionale helseforetakene anser at de rettslige vilkårene er oppfylt.
  • utrede muligheten for fremover å reservere for ideelle tjenesteleverandører de volumene eller tilbudene som i dag ivaretas av ideelle innenfor psykisk helsevern og rehabilitering. Effekter for tjenestetilbudet utredes også.
  • utrede muligheten for fremover å øke reservert volum for ideelle over tid.
  • sørge for kontroll med at de ideelle tjenesteleverandørene faktisk overholder krav knyttet til økonomisk overskudd i kontraktsperioden.

Helse Nord RHF

Helse- og omsorgsministeren minnet om at Helse Nord RHF ikke har tradisjon for å reservere kontrakter om TSB. Det var derfor større behov for utredning av reservasjon. Eierkravene var for øvrig de samme for alle de fire regionale helseforetakene. Foretaksmøtet ba Helse Nord RHF om å:

  • utrede muligheten for fremover å reservere for ideelle tjenesteleverandører de volumene eller tilbudene som i dag ivaretas av ideelle innenfor tverrfaglig spesialisert rusbehandling, psykisk helsevern og rehabilitering. Effekter for tjenestetilbudet utredes også.
  • utrede muligheten for fremover å øke reservert volum for ideelle over tid.
  • sørge for kontroll med at de ideelle tjenesteleverandørene faktisk overholder krav knyttet til økonomisk overskudd i kontraktsperioden.

Bli den første til å kommentere på "Marsjordre til helseforetakene om å reservere kontrakter for ideelle"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.