NHO-advarsel: Ikke bruk offentlige anskaffelser for å løse et stort antall politiske saker

Anbud365: NHO-advarsel Ikke bruk offentlige anskaffelser for å løse et stort antall politiske sakerForbundsleder Brede Edvardsen i Norsk Arbeidsmandsforbund og spesialrådgiver og advokat Johan Henrik Bjørge i NHO Service og Handel har vært i møte med EU-kommisjonen og snakket om Oslomodellen, offentlige anskaffelser og renholdsbransjen.

Skriv ut artikkelen

Offentlige anskaffelser er et betydelig verktøy for gode markedsrammer og for å sikre trygge arbeidsforhold. Samtidig må ikke det offentlige bruke dette verktøyet for å løse et stort antall politiske saker og ved det gå for langt inn i kontraktsreguleringen mellom to parter, slo spesialrådgiver og advokat Johan Henrik Bjørge i NHO Service og Handel (NHO SH) fast i et møte med EU-kommisjonen nylig.

Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) og NHO SH var nylig i Brüssel og snakket om renholdsbransjen, invitert av EU-kommisjonen, fremgår det av nettstedet til NHO Service og Handel.  På møtet redegjorde Brede Edvardsen, leder i NAF, og spesialrådgiver og advokat Johan Henrik Bjørge i NHO SH for innretninger for kommunale anskaffelser, med Oslomodellen som eksempel.

-Vi er stort sett enige om målsettingen og offentlige anskaffelser er et betydelig verktøy for gode markedsrammer og for å sikre trygge arbeidsforhold, uttalte Bjørge bl.a. i sitt innlegg under møtet. Vi bygger bransjen på en felles virkelighetsforståelse utviklet i tillit over tiår. Samtidig må ikke det offentlige bruke dette verktøyet for å løse et stort antall politiske saker og ved det gå for langt inn i kontraktsreguleringen mellom to parter.

Kontroll må forenkles

– Kontroll må forenkles, innkjøpsmodellene må være forutsigbare og vi må bekjempe bøteregimet som har vokst frem de siste årene, fremholdt Bjørge på møtet i Brüssel. Vi har felles fiende i arbeidslivskriminaliteten og da må vi sette skranker for tid- og ressursbruk som lovlydige og seriøse bedrifter bruker på administrasjon og risikovurdering når de tilbyr tjenester det offentlige trenger.

Påvirkning og bransjerettet kunnskap

Bjørge påpekte at nytteverdien for arbeidsgiver – og arbeidstakerorganisasjonene ved EU-kommisjonens dialogmøter ligger bl.a. i påvirkning og bransjerettet kunnskap for å bidra inn i EUs arbeid og endringer i direktivet for offentlige anskaffelser fra 2017. En unison vurdering er at servicebransjen på europeisk nivå ønsker innretninger for offentlige innkjøp som motvirker at anbudene blir et ytterligere eskalerende race mot laveste pris.

Bli den første til å kommentere på "NHO-advarsel: Ikke bruk offentlige anskaffelser for å løse et stort antall politiske saker"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.