Oslo: Ernæring kan gjerne vektes 80%av kvaliteten ved matvare-kjøp

Anbud365: Oslo Ernæring kan gjerne vektes 80%av kvaliteten ved matvare-kjøpKrav til bruk av økologiske produkter, Fairtrade produkter og kortreist mat er ikke nevnt i malen, heller ikke produkter ved allergi og ulike religioner, skriver Oslo kommune i en høringsuttalelse til Helsedirektoratet om forslag til mal for ernæringskrav i offentlige anskaffelser. På bildet byråd for eldre, helse og arbeid i Oslo kommune, Tone Tellevik Dahl (foto: Sturlason).

Skriv ut artikkelen

Det er flott at kvalitet skal vektlegges høyere enn pris. Ernæringsmessig kvalitet kan med fordel vektes 80 % av kvaliteten, hvis ikke får det lite betydning i det totale anbudet. Dette skriver Oslo kommune i en høringsuttalelse. Helsedirektoratet har hatt på høring et forslag til mal for bruk av ernæringskrav og -kriterier ved anbud/innkjøp av matvarer, drikke og måltider i offentlig sektor.

Hensikten med høringen er å gjøre malen så bra og brukervennlig som mulig. Det å ivareta ernæringsmessig kvalitet ved anbud/innkjøp er det sentrale i dokumentet. Direktoratet er også interessert i å få eksempler på benyttede ernæringskriterier i anbud og verktøy/modeller benyttet.

Oslo kommune skriver bl.a. i sin høringsuttalelse at det er viktig med konkrete eksempler til hva som kan og bør vektlegges i en offentlig anskaffelse som omhandler mat og måltider. Da øker mulighetene for at malen blir brukt.

Hvilke matvarer bør inngå?

– Det ville vært nyttig å ha med et avsnitt eller kapittel om hvilke matvarer som bør inngå i en slik anskaffelse. Her kan det henvises til retningslinjer for mat og måltider i barnehage og skole og anbefalinger for mattilbud i arbeidsliv og øvrig serveringsmarked.  I dag inneholder innkjøpslistene mange produkter som ikke hører hjemme i verken kantine, skole eller barnehage, fremholder kommunen.

Hva det skal stilles av krav om under kvalifikasjoner mener Oslo kommune er noe utydelig. Kvalifikasjonskravene skal sikre at leverandørene er egnet til å oppfylle kontrakten, understrekes det. Her kan det stilles krav til at leverandøren skal ha tilstrekkelig kapasitet til å gjennomføre leveransen, at de har tilstrekkelig erfaring fra lignende leveranser eller at fremkommer hvilken kapasitet og kompetanse leverandøren har f.eks. innen ernæring.

Konkrete eksempler

Kommunen mener det vil være nyttig at det refereres til konkrete eksempler til hvordan man praktisk kan bruke nøkkelhullforskriften i anbud. Et alternativ er å stille krav til hvert enkelt produkt det er ønskelig å ha med i avtalen.

Ved å stille krav til enkeltprodukt vil det være lettere å se om tilbyder oppfyller kravene som er satt. Det er, fremhever Oslo kommune i sin høringsuttalelse, flott at kvalitet skal vektlegges høyere enn pris. Ernæringsmessig kvalitet kan med fordel vektes 80 % av kvaliteten, hvis ikke får det lite betydning i det totale anbudet.

– Krav til bruk av økologiske produkter, Fairtrade produkter og kortreist mat er ikke nevnt i malen. Hvis dette tas med, kan det være nyttig å tipse om hvilke produkter som er lurt å stille krav om skal være f. eks økologisk. Produkter ved allergi og ulike religioner er heller ikke nevnt i malen, påpeker kommunen, som anbefaler at det tas en anskaffelsesjuridisk vurdering fra Difi før malen publiseres.

Bli den første til å kommentere på "Oslo: Ernæring kan gjerne vektes 80%av kvaliteten ved matvare-kjøp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.