Dansk milliardavtale for forsvarstjenester vekker oppsikt

Anbud 365: Dansk milliardavtale for forsvarstjenester vekker oppsiktAdm. dir Flemming Bendt i ISS Danmark har inngått en milliardkontrakt med perspektiver med Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse (Copyright ISS World Services A/S).

Skriv ut artikkelen

En milliardavtale mellom servicegiganten ISS og eiendomsforvalterne i det danske forsvaret vekker oppsikt i Danmark. Ikke bare måten avtalen ble til på, men også innholdet i avtalen kan, heter det, føre konkurranseutsettingen til et helt nytt nivå. I avtalen har ISS langt større ansvar enn hva vanlig er for oppdragstakere, og det er klare insentiver i avtalen til at innovative løsninger vil lønne seg.                          

Facility management-avtalen betegnes som Danmarkshistoriens største innenfor outsourcing. Den er seksårig – med mulighet for forlengelse i tre år – og gjort mellom ISS og Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Verdien på avtalen er ca. tre milliarder danske kroner og den omfatter ni serviceområder på over 500 steder hos Forsvaret, Hjemmeværnet og Beredskabsstyrelsen i Danmark.

De ni serviceområdene er rengjøring, forpleining, arealpleie for bygninger og forlegninger, avfallshåndtering, tekniske installasjoner, intern service, skyte- og øvelsesområder i tillegg til brannberedskap.

Tre prekvalifisert

Det var tre virksomheter som i sin tid ble prekvalifisert i anskaffelsen. De tre formulerte sammen med oppdragsgiveren, Forsvarets Ejendomsstyrelse, en felles visjon som skulle gjelde for det partnerskapet oppdragsgiveren så for seg. Dette arbeidet tok nærmere et år, og ble avsluttet mot slutten av fjoråret.

Dette er en ny måte å arbeide seg frem mot en avtale på og ISS får i denne avtalen langt mer ansvar enn det tradisjonelt har vært. Riktignok skal oppdragsgiveren kontrollere oppnåelse av avtalte mål underveis i kontraktsperioden, som f.eks. ved hjelp av målepunkter (KPI) for «oppe-tid» på kritiske installasjoner. Brukerevaluering er samtidig et helt sentralt element i avtalen.

Kontrollmekanismer

Dermed fremstår avtalen også som et oppgjør med de kontrollmekanismer som tradisjonelt har hersket innenfor offentlig konkurranseutsetting, heter det.  Slike mekanismer har ofte hatt karakter av rigide kontrollpunkter, f.eks. i form av lengden på klippet gress og høyde på hekkene.

Også insentiver for innovasjon er med i avtalen. Hvis ISS via nytenkning finner veien til besparelser, effektiviseringer eller ekstra inntekter for staten, får de sin del av fortjenesten.

Bli den første til å kommentere på "Dansk milliardavtale for forsvarstjenester vekker oppsikt"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.