Planlegger drøyt 600 nye anskaffelser til samlet verdi av 17 mrd i 2019

Anbud365: Planlegger drøyt 600 nye anskaffelser til samlet verdi av 17 mrd i 2019I hver av de geografiske divisjonene i Sykehusinnkjøp arbeides det målrettet med å løfte tidligere lokale anskaffelser til regionale nivå. I tillegg pågår det et arbeid for å definere samordningsprosjekter på tvers av de geografiske divisjonene. Det fremgår av en orientering styret fikk fra adm. dir. Kjetil Istad i sitt møte rett før helgen.

Skriv ut artikkelen

Arbeidet med Sykehusinnkjøps anskaffelsesplan 2019 begynner å nærme seg sluttføring. I mars skal den endelige planen foreligger. Frem til nå består planen av godt over 600 nye anskaffelser mede en samlet verdi på 17,1 milliarder kroner i 2019. Av dette er 14,4 milliarder kjøp av legemidler. Arbeidet med anskaffelsesplan 2019 har pågått hele høsten 2018. Erfaringene fra arbeidet er at prosessene stadig blir bedre, men at det fremdeles gjenstår en del avklaringer knyttet til tidsfrister og ansvarsfordeling.

I en sak som ble fremlagt for styret i et møte nylig heter det at det pr. 9. januar 2019 er innmeldt 600 nye anskaffelser med en estimert årlig verdi på 1.6 milliarder kr. Av disse er 106 anskaffelser merket som «forslag 2019» (ikke endelig avklart) og 494 er merket som «Plan 2019» (avklart). I oversikten er ikke anskaffelser fra divisjon legemidler lagt inn. Informasjon fra divisjon legemidler viser p.t. at antall anskaffelser i 2019 er 27, med en verdi på 14.4 milliarder kroner. I tillegg kommer «sjeldne sykdommer» med en verdi på 1,1 milliarder kroner.

Antall anskaffelser i anskaffelsesplan 2019 vil nok bli høyere enn de oppgitte tallene i denne saken siden ikke alle regionene har meldt inn investeringskjøp på nåværende tidspunkt, heter det i styrepapirene. Prosjekter som er meldt inn i 2018 tas med over i 2019 og ferdigstilles. Alle anskaffelsene fra 2018, som ikke er ferdigstilt, kommer i tillegg til de innmeldte anskaffelsene i 2019, men er formelt ikke en del av anskaffelsesplanen 2019.

Konsolidering av eksisterende porteføljer

Anskaffelsesplan for nasjonale tjenester i 2019 innebærer i hovedsak en konsolidering av eksisterende portefølje. I hver av de geografiske divisjonene arbeides det målrettet med å løfte tidligere lokale anskaffelser til regionale nivå, ifølge opplysninger til styret i Sykehusinnkjøp. I tillegg pågår det et arbeid for å definere samordningsprosjekter på tvers av de geografiske divisjonene. Samordning kan bety felles anskaffelsesstrategi eller gjennomføring av en felles anskaffelse.

Vurderingen i dag er at det største samordningspotensialet er innenfor medisinske forbruksvarer, kirurgiske produkter og behandlingshjelpemidler. Basert på dette er det gjennomført en prosess for å definere samordningsprosjekter. På bakgrunn av denne prosessen er det utarbeidet en liste over samordningsprosjekter i 2019, hvor to eller flere divisjoner vil delta:

– Operasjonshansker

– Endoskopiske produkter

– Skleroseringsnåler

– Sakral nervemodulering

– Infusjonsmateriell

– Kirurgiske instrumenter (felles anskaffelsesstrategi)

– Utstyr nyfødt

– Operasjonsbekledning, engangs

I hovedsak vil prosjektene gjennomføres med innkjøpsressurser fra en av divisjonene, mens spesialistgruppene vil bestå av fagpersoner fra de deltagende regionale helseforetakene.

Stadig bedre prosesser

Arbeidet med anskaffelsesplan 2019 har pågått hele høsten 2018, og de fleste divisjonene er i avslutningen av dette arbeidet. Erfaringene fra arbeidet med anskaffelsesplanen er at prosessene rundt anskaffelsesplanen stadig blir bedre, men at det fremdeles gjenstår en del avklaringer knyttet til tidsfrister og ansvarsfordeling. For Sykehusinnkjøp er det viktig å ha god kontroll på hvilke prosjekter som tilhører anskaffelsesplan 2019 og hvilke forventninger våre kunder har til våre leveranser. Derfor «lukkes» innmelding av anskaffelser tilhørende 2019 på et gitt tidspunkt. Anskaffelser som meldes inn etter dette tidspunktet bli da registrert som “ikke-avtalte prosjekter”, og vil da komme i tillegg til anskaffelsesplanen 2019.

Bli den første til å kommentere på "Planlegger drøyt 600 nye anskaffelser til samlet verdi av 17 mrd i 2019"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.