Stavanger sikter mot 50% innkjøpt mat og drikke fra lokale produsenter

Anbud365: Stavanger sikter mot 50% innkjøpt mat og drikke fra lokale produsenterKommunedirektør for samfunnstjenester i Stavanger kommune, Leidulf Skjørestad tar til orde for at det skal utarbeides en egen temaplan for matservering i kommunen. Den skal ta høyde for bruk av en høy andel lokale råvarer, bidrar til redusert matsvinn i regionen og lavere klimagassutslipp.

Skriv ut artikkelen

Å øke andelen innkjøpt mat og drikke produsert i Rogaland til 50%, er ingen quick fix. Men det skal arbeides med å finne langsiktige løsninger i tråd med dette målet for kjøp av lokalprodusert mat. Dette slår kommunedirektøren i Stavanger kommune fast i et svar til politiske ambisjoner. Anbudskonkurranser skal gjennomføres som bidrar til at lokale og regionale tilbydere har gode muligheter til å delta i konkurransen på like vilkår med større nasjonale og internasjonale aktører, heter det.

Bakgrunnen er to bestillinger fra utvalget for miljø og utbygging. I den ene blir kommunedirektøren bedt om å fremme en sak som viser muligheten for å oppnå at 50% av innkjøpt mat og drikke til kommunen er produsert i Rogaland. I den andre bes kommunedirektøren vurdere om kommunen kan gå i dialog med lokalt næringsliv for å se på mulighetene for å bruke mat som ellers blir kastet.

Vanskelig å måle

Kommunedirektøren kommer i sitt svar til utvalget til at det vil være vanskelig å måle at 50% av maten er produsert i Rogaland. Organiseringen av matvarebransjen i Norge er kompleks. De ledende norske industrikonsernene har spredd produksjon over hele landet. Enkelte andre produsenter selger produkter som markedsføres med «norsk råvare» som et produkt bearbeidet i utlandet. Mange produkter har båre norske og importerte råvarer. Kommunen har ingen tall over andelen norsk mat eller produkter i fra Rogaland, heter det.

Etter anskaffelsesregelverket er det ikke er lov å diskriminere produsenter på opprinnelsessted eller -land. Dette gjør innkjøpskrav om lokal mat vanskelig. Imidlertid tolkes lovverket ulikt av ulike offentlige aktører. Kommunedirektøren nevner at f.eks. har Trøndelag fylkeskommune flere delmål med tiltak i sin anskaffelsesstrategi som skal sørge for at innkjøp støtter opp om fylkeskommunens samfunnsutviklerrolle.

Innkjøpssamarbeid

Stavanger kommune har dessuten et innkjøpssamarbeid med de omkringliggende kommunene om matanbud. Anbud på matvarer kunngjøres i samarbeid med kjøkkenledere i de forskjellige kommunene. Grunnet forskjellige driftskonsepter og rammevilkår på kjøkkenene i kommunen og mellom kommunene er det interessekonflikter om hvordan anbudet skal settes sammen.

Stavanger kommune har ikke en overordnet plan eller enhetlig koordinering av mattilbudet i kommunen, slår kommunedirektøren fast. Arbeidet med mat varierer derfor mye fra serveringsted til serveringsted, men det jobbes systematisk for å øke kvaliteten, optimalisere produksjonen og redusere matsvinn.

Arbeides videre

Konklusjonen i utredningen fra kommunaldirektøren er at det skal arbeides videre med langsiktige løsninger i tråd med målet om 50% lokalprodusert mat. Stavanger kommune skal gjennomføre anbudskonkurranser som bidrar til at lokale og regionale tilbydere har gode muligheter til å delta i konkurransen på like vilkår med større nasjonale og internasjonale aktører.

For å øke andelen lokal mat må måltidene prioriteres, poengteres det. Det må settes av nok midler, og kokkefaglig kompetanse må dyrkes og utvikles. Valg av organisasjonsstruktur med en overordnet plan for måltider i kommunen bør vurderes. Valg av råvarer er viktig for å kunne benytte seg av lokale ressurser i sesong samtidig som kostråd, rammeplaner og kommunale planer følges. Kommunedirektøren tar også til orde for at det skal utarbeides en egen temaplan for matservering i Stavanger kommune. Den skal ta høyde for bruk av en høy andel lokale råvarer, bidrar til redusert matsvinn i regionen og lavere klimagassutslipp.

Bli den første til å kommentere på "Stavanger sikter mot 50% innkjøpt mat og drikke fra lokale produsenter"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.