Høyskolen som satser på å sikre det offentlige kompetente innkjøpere

Anbud365: Høyskolen som satser på å sikre det offentlige kompetente innkjøpereBachelor-studentene Kjetil Segrov og Eir Storrustløkken flankerer Jacob M. Landsvik i en pause i en av sistnevntes forelesninger på Høyskolen Kristiania om strategisk innkjøpsledelse. Landsvik har bak seg en lang erfaring fra stat og kommune som innkjøper – i tillegg til en tid i det som nå er DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring).

Skriv ut artikkelen

Høyskolen Kristiania satser på å rekruttere kompetente innkjøpere til det offentlige. I disse dager følger 25 bachelor-studenter med på forelesningene som to av Norges mest erfarne innkjøpere, Jacob M Landsvik og Bård Sandbæk, står for. Primus motor i denne satsingen er høyskolelektor Marius Langseth, som for øvrig for tiden leder Anskaffelsesakademiet. Studentene går på en 3 årig bachelorgrad i strategisk innkjøpsledelse. Det har de emner som bl.a. innkjøpsledelse, økonomistyring og prosjektledelse.

Langseth holder for øvrig på med forskning med sikte på doktorgrad, samtidig som han underviser  i anskaffelsesfaget.

Da Anbud365 var på besøk, fikk vi med oss Bård Sandbæks foredrag om anskaffelsesstrategi. Han er spesialrådgiver i Statsbygg og hatt hovedansvar for innkjøp i en serie store prosjekter som nytt Nasjonalmuseum og Vikingskipmuseet.

Både Landsvik og Sandbæk er på sin side å finne blant Anbud365-kommentatorene, og mange har stiftet bekjentskap med dem gjennom våre spalter. Landsvik forteller til Anbud365 at han er i gang med rekken av forelesninger, en serie på i alt 36 timer. Hans emne er kontraktsrett og anskaffelser. Anskaffelsesbiten i emnet er spesielt rettet mot offentlig sektor.

Han ønsker å gi studentene den kunnskapen de trenger for å kunne starte en innkjøpskarriere på best mulig måte. Ingen blir offentlige innkjøpere uten en god posisjon erfaring med planlegging, gjennomføring og oppfølging av offentlige anskaffelser. Innkjøp er et ferdighetsfag. Etter et 50-talls varierte anskaffelser kan man med rette kalle seg innkjøper. – Jeg vil gjøre mitt til for å rekruttere godt utdanne innkjøpere til offentlig sektor, fremhever han og er ikke i ringeste tvil om at så vel offentlig sektor som hele og offentlige innkjøpsvirksomhet spesielt trenger tilførsel av stadig bedre kompetanse og påfyll av nye innkjøpere.

Superspennende

Anbud365 avla forleden et besøk hos de (formodentlig!) kommende innkjøperne. Vi var interessert i hvorfor de hadde gitt seg i kast med offentlige anskaffelser i en periode i studiene. Hva er det som er så sjarmerende med slikt?

Eir Storrustløkken var tydelig: Superspennende! Når vi kiker på hennes Linkedin-profil er det lett å tro henne på det. Hun gav Anbud365 flere årsaker til sin sterke interesse. Det dreier seg om tverrfaglighet, mange ulike tilnærmingsmuligheter, økonomiske analyser, juss, og det er store summer: Over 700 mrd hvert eneste år. Eir har lyst til å bi innkjøper, får hun et godt jobbtilbud kan de tvære at hun prioriterer det i stedet for å ta master. Og:

Hun jobber i hjemmetjenesten i Bydel Frogner i Oslo, der de er vel kjent med hennes innkjøpsinteresse. Tidlig i november er hun derfor invitert til å delta i en høyst reell tilbudsevaluering hos de som steller med anskaffelser i bydelen. Ut i praksis m.a.o.

Komplisert, men interessant

For en annen student vi traff, Kjetil Segrov, er innfallsvinkelen noe annen, noe mer søkende. Han satser på anskaffelser generelt i studiene, gjorde ikke valg av forelesningene om offentlige anskaffelser ut fra en spesiell interesse. Jeg er åpen for det mest, konstaterer han, og peker på at anskaffelsesfaget er spennende, men utfordrende. Mye er komplisert, samtidig inngår det som et godt element i hele hans studiemix gjennom semestrene: Markedsføring, bedriftsøkonomi, samfunnsøkonomi, etikk innenfor ledelse osv.

Sandbæk og strategiføringer

Da Anbud365 var på besøk fikk vi med oss en del av Sandbæks foredrag om anskaffelsesstrategi. Han er spesialrådgiver i Statsbygg og hatt hovedansvar for innkjøp i en serie store prosjekter som nytt Nasjonalmuseum og Vikingskipmuseet. I sin forelesning oppfordret han studentene om å ta utgangspunkt i «det hele bildet» når de skal bidra til å utvikle en anskaffelsesstrategi, ikke bare den aktuelle virksomhetens kjøpebehov. Hvordan du skaper konkurranse mente Sandbæk var sentralt, det er markedet som skal dekke de behovene virksomheten har. Og, selv om man har hatt samme leverandør over mange år og er fornøyd med det, lurer spesielt to farer her: Setter man markedet ut av spill og etablerer en form for hoffleverandør? Dessuten vil en slik praksis gjerne føre til at nye aktører, kanskje med nye løsninger, ikke kommer inn på det offentlige markedet.  Sandbæk oppfordret til ryddige prosesser fra start til mål.

Slik Anbud365 ser det, fortjener Høyskolen Kristiania stor honnør for dette viktige bidraget til nødvendig kunnskapsbygging og rekruttering til verdifulle og ikke minst verdiskapende stillinger i det offentlige.

1 kommentar på "Høyskolen som satser på å sikre det offentlige kompetente innkjøpere"

  1. Utrolig inspirerende forelesere, Sandbæk og Landsvik. Takket være de, vet jeg at flere av oss i innkjøpsklassen virkelig åpnet øynene våre for mulighetene innenfor offentlige anskaffelser! Takk for besøket.

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.