Førkommersiell anskaffelse jakter plastfrie fallunderlag på lekearealer

Anbud365: Førkommersiell anskaffelse jakter plastfrie fallunderlag på lekearealerEn førkommersiell anskaffelse i regi av kommunene Bergen og Oslo er i gang. Oslobygg KF leder prosjektet, som gjelder utvikling av fallunderlag på lekearealer. - Vi tror vi kan få på plass ett eller flere produkter som kan fungere som framtidas løsning for fallunderlag, sier Eli Grimsby, adm.dir. i Oslobygg KF, på innovativeanskaffelser.no.

Skriv ut artikkelen

Fallunderlag på lekeplasser der plast glimrer med sitt fravær – men som er bærekraftige, brukervennlige og driftssikre kan bli en virkelighet i Norges to største byer om noen få år. En førkommersiell anskaffelse er i gang, og tre kvalifiserte leverandører i samarbeid med kommunene Oslo og Bergen har startet sitt utviklingsarbeid. Om tre år vet vi svaret. Også f.eks. idrettsarenaer kan komme til å nyte godt av prosjektet.

I dag benyttes det ofte fallunderlag av støpt gummi i fallsonene rundt lekeapparater, hvor det er behov for både universelt tilgjengelige og støtdempende dekker. Oslo kommune og Bergen kommune drifter til sammen mange tusen kvadratmeter med lekearealer, hvor det er behov for fallunderlag.

Førkommersiell anskaffelse

De har satt seg et mål om å redusere bruk av plast på kommunenes eiendommer. De to bidrar med 10 mill som del av utviklingskostnadene. I arbeidet får de god hjelp av Leverandørutviklingsprogrammet. Oslobygg KF som er Oslo kommunes eiendomsforetak, er prosjekteier, mens bymiljøetatene i de to byene er samarbeidspartnere. Valgt prosedyre er førkommersielle anskaffelser.

Disse har vært gjennom kvalifikasjons-nåløyet etter å ha presentert hver sin ideskisse og nå skal utvikle miljøvennlige, faste fallunderlag i innovasjonsprosjektet til kommunene Oslo og Bergen.

  • Biospinout One, – fallunderlag av organisk restråstoff fra skog- og landbruk.
  • SINTEF, – råmaterialer fra nåletrær, med bark som hovedmateriale
  • Trigonor AS, – materialer fra 100 % biobasert produksjon og topplag i kork.

Kommersialiseres i 2026

Gjennom innovasjonsprosjektet vil leverandørene få støtte til design- og konseptutvikling, utvikling av prototyper og testing. Målet er at produktene skal kunne kommersialiseres etter prosjektets slutt i 2026, fremgår det på innovativeanskaffelser.no. I høst starter leverandørene med å videreutvikle produktideene til prototyper, som skal være klare i løpet av neste år.

Prosjektet er inne i sin første fase i selve prosjektet, nemlig utvikling av løsningsforslag. Deretter skal inntil to leverandører velges ut og ta fatt i utvikling av en prototype, siste fase er testing av løsningen i felt. Fasen er delt i to – først skal det utvikles og produseres testunderlag, deretter skal man i gang med prøvedrift og dokumentasjon av egenskaper.

Separat anskaffelse

Et kommersielt kjøp av produktet eller løsningen som utvikles må gjennomføres i en separat anskaffelse i henhold til anskaffelsesregelverket. Oppdragsgiver har ingen forpliktelser til å gjennomføre en kommersiell anskaffelse etter at den før-kommersielle anskaffelsen er fullført.

Bli den første til å kommentere på "Førkommersiell anskaffelse jakter plastfrie fallunderlag på lekearealer"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.