Sjekker ut om noe står i veien for å anskaffe gjenbrukte byggematerialer

Anbud365: Sjekker ut om noe står i veien for å anskaffe gjenbrukte byggematerialerPå bildet - fra høyre: Direktør miljø- og energipolitikk i Byggenæringens landsforening Rannveig Ravnanger Landet, kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup og dialogkonferansens møteleder Kjersti Granaasen (foto: Elisabeth Smith).

Skriv ut artikkelen

En utfordring ved ombruk av byggematerialer i offentlige anskaffelser er at løsningene må holde vann i forhold til regelverket. På en dialogkonferanse nylig vise 10 bedrifter frem løsninger i samsvar med regelverket, samtidig som 37 av 57 påmeldte bedrifter hevdet at de hadde løsninger som holdt mål. På konferansen opplyste kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup at regjeringen nå er i gang med å se på om det er regelverket eller tolkninger av regelverket som er til hinder for ombruk.

Det finnes mange hindringer for å få til ombruk av byggematerialer. Utfordringer som pekes på er regelverk, å fremskaffe dokumentasjon og lagringsplass for byggematerialet. 29. oktober arrangerte Nasjonalt program for leverandørutvikling, Byggenæringens landsforening og Undervisningsbygg Oslo KF en digital leverandørkonferanse for å synliggjøre mulighetene som finnes og løsningene som kan bestilles innenfor dagens regelverk.

– Ombruk av byggematerialer er utfordrende, og vi ble derfor positivt overrasket over at så mange bedrifter har løsninger innenfor regelverket, sier Elisabeth Smith, i Nasjonalt program for leverandørutvikling. Av 57 påmeldte bedrifter mente 37 av dem selv at de hadde en løsning som kunne omsettes innenfor regelverket i dag.

Leverandører og oppdragsgivere 

Det var deltakere på tvers av bransjen og næringer, fra rådgivere for ombruk, bedrifter med digitale løsninger, betong, murstein, tre, isolasjon og entreprenører. I tillegg var det påmeldt mange offentlige virksomheter som ønsker å se på hvordan de kan bestille ombrukte byggemateriale. Asker kommune og Undervisningsbygg Oslo KF delte sine erfaringer og kommende planer til inspirasjon.

Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup åpnet konferansen og sa at regjeringen nå er i gang med å se på om det er regelverket eller tolkninger av regelverket som er til hinder for ombruk. Astrup oppfordret også deltakerne til å se muligheter for ombruk.

Bruk innkjøpsmakten! 

– Vi håper at dagen var til inspirasjon og at de offentlige virksomhetene bruker innkjøpsmakten sin til å etterspørre innovative og ombrukte byggematerialer, fremhever Smith.

Gjennom konferansen ønsket Byggenæringens Landsforening og Nasjonalt program for leverandørutvikling å bidra til:

  • å utvikle et større bruktmarked innenfor dagens regelverk
  • å synliggjøre tilgjengelige verdikjeder av leverandører for ombruk av byggematerialer
  • at offentlige virksomheter utnytter de muligheter som finnes til å bestille ombrukte materialer
  • å synliggjøre de som går foran og ser mulighetene innenfor dagens regelverk

Se opptak og presentasjoner her: https://innovativeanskaffelser.no/kalender/digital-leverandorkonferanse-ombruk-av-byggematerialer/

Bli den første til å kommentere på "Sjekker ut om noe står i veien for å anskaffe gjenbrukte byggematerialer"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.