Tildelingskriteriet var 100% pris – det skapte reaksjoner

Anbud365: Tildelingskriteriet var 100% pris – det skapte reaksjonerKommunedirektør Ola-Morten Teigen i Heim kommune skal levere sin vurdering av krav fra Norges Handikapforbund når det gjelder en helse- og sosialanskaffelse (foto: Hege Abrahamsen).

Skriv ut artikkelen

Norges Handikapforbund raser: En trønderkommune kunngjorde nylig en anskaffelse om Brukerstyrt personlig assistanse (BPA), der pris skulle telle 100% og der bare en leverandør skulle få kontrakt. Trekk kunngjøringen tilbake og prøv på nytt, skriver forbundet til kommunen og peker på at et BPA-produkt er mer enn ris og fritt brukervalg er avgjørende. Anskaffelsesloven og våre politiske vedtak tilsier et stort fokus på økonomi, svarer kommunen.

Avisa Sør-Trøndelag skrev om denne saken først.

Heim kommune, som er en sammenslått kommune i Trøndelag med nær 6000 innbyggere, sto bak kunngjøringen. Teksten i anbudsdokumentene fikk Norges Handikapforbund (NHF), avdeling Trøndelag, til å reagere. De ber kommunen omgjøre kunngjøringen, ifølge et notat som er sendt ut til kommunestyrets medlemmer. Svaret fra kommuneadministrasjonen skal komme i neste kommunestyremøte.

NHF reagerer spesielt på to forhold i utlysningen: Ensidig vekting på pris og en intensjon om bare å inngå avtale med én leverandør. For forbundet er det viktig med fritt brukervalg, innbyggeren skal velge selv – ikke kommunen, heter det, og et BPA-produkt avhenger av flere forhold enn pris. NHF Trøndelag anbefaler at det inngås avtaler tilsvarende som hva andre kommuner har gjort, med flere leverandører og at det vektes på kvalitet og oppdragsforståelse.

Svært uvanlig med 100% pris

Vekt på pris er svært uvanlig, særlig i konkurranser som gjelder helse- og omsorgstjenester, påpeker NHF. Vanligvis er timepris fastsatt av oppdragsgiver slik alle leverandører har like rammevilkår og konkurrerer 100 % på kvalitet. Eventuelt er pris vektet lavt til 20-30 %.

BPA er en måte å organisere praktisk bistand og opplæring på. BPA er rettet mot personer med langvarig og stort behov for personlig assistanse. Personer med foreldreansvar for hjemmeboende barn under 18 år med nedsatt funksjonsevne kan ha rett til å få avlastningstiltak organisert som BPA.

Stort fokus på økonomi

I en kommentar til Avisa Sør-Trøndelag sier kommunedirektør Ola-Morten Teigen i Heim kommune at konkurransen er utlyst etter prinsippene i lov om offentlige anskaffelser og de politiske vedtak vi har. Det tilsier et stort fokus på økonomi da det etter hans kjennskap ikke er vedtatt andre krav. Han legger til at det ligger gode kvalitetskriterier til grunn for tjenesten uansett leverandør.

Bli den første til å kommentere på "Tildelingskriteriet var 100% pris – det skapte reaksjoner"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.