Verdibaserte anskaffelser verktøy for medisinske innovasjoner

Anbud365: Verdibaserte anskaffelser verktøy for medisinske innovasjonerVed hjelp av syv eksempler, både innenfor medisinsk teknologi (diagnostikk) og legemidler (behandling), viser en Menon-rapport – bestilt av Roche Norge - hvordan nye løsninger kan redde liv, øke kvalitet og effektivitet i helsetjenesten og bidra til andre besparelser i samfunnet. På bildet adm.dir. i Roche Norge, Richard Wright.

Skriv ut artikkelen

Innføring av nye medisinske innovasjoner kan gjøres på en måte som reduserer usikkerheten for den offentlige innkjøper, f.eks. gjennom verdibaserte løsninger («value based»). Da er det resultatene («outcome») som er viktige for pasienten, avgjør verdien, og kostnaden («performance based pricing»). Det er blant hovedfunnene i en ny rapport. En verdibasert anskaffelse – ikke bare pris – legger også en større del av finansieringsansvaret og innovasjonsrisikoen på leverandørene.

På oppdrag for Roche Norge har Menon Economics vurdert den samfunnsøkonomiske verdien av medisinske innovasjoner: «Verdien av medisinsk innovasjon – for pasienten, helsetjenesten og samfunnet».

Tanken med verdibaserte anskaffelser er at man skal ta betalt for resultatet av behandlingen/prosedyren, det helserelaterte utfallet. Ideelt sett skal vurderingen av leverandøren ikke utgå fra hvilken teknologi som skal anskaffes, men fra hvilket problem anskaffelsen skal løse. I sin enkleste form handler verdibaserte anskaffelser om å vurdere leverandørens løsning også på andre kriterier enn pris, heter det i Menon-rapporten.

Mer risiko over på leverandøren

Denne vurderingen blir bedre jo mer data man har tilgjengelig av behandlingens resultat i hele pasient- og behandlingsforløpet, gjennom blant annet måling av pasientorienterte eller andre relevante utfallsmål. Modellen krever at det bygges opp tillit mellom leverandører og det offentlige helsevesenet. I tillegg krever modellen en verdibasert tilnærming til helsetjenesten, med måling av relevante utfallsmål. Det er også en måte å legge en større del av finansieringsansvaret og innovasjonsrisikoen på leverandørene.

Ifølge rapporten er innovasjonspartnerskap ved Sykehuset Østfold er et eksempel på hvordan man kan legge til rette for en mer verdibasert helsetjeneste og innføring av medisinske innovasjoner gjennom gode anskaffelsesprosesser. Med innovasjonspartnerskap skal det offentlige flytte fokus fra å beskrive løsningen, til å beskrive problemet som ønskes løst, for så å utfordre leverandørene på å finne nye, kostnadseffektive måter å løse problemet. Deretter settes det i gang en finansiert utviklingsprosess der private aktører prøver å løse problemstillingen på en innovativ måte. Etter utviklingsprosessen kan det offentlige kjøpe produktet uten å lyse ut anskaffelsen en gang til.

To innovasjonspartnerskap ved Sykehuset Østfold

Sykehuset Østfold har fått tildelt midler fra Innovasjon Norge for å utvikle innovative løsninger knyttet til to prosjekt: sikker prøvetaking i hjemmet og et nyskapende pasientforløp med hjemmoppfølging for blant annet kreftpasienter. Arbeidet skal utføres i samarbeid med private leverandører for å utvikle brukervennlige og innovative instrumenter og tjenester. Begge prosjekter har som utgangspunkt at løsningene kan bidra til betydelige samfunnsgevinster gjennom raskere behandling og bedre behandling, og bedre ressursutnyttelse i helsetjenesten.

Det kreves fortsatt en del endringer både i helseindustrien og det offentlige før verdibaserte metoder kan tas i bruk i full skala i helsetjenesten, konstateres det i Menon-rapporten. Likevel kan verdibasert anskaffelse være et steg på veien mot en mer verdibasert helsetjeneste.

Bli den første til å kommentere på "Verdibaserte anskaffelser verktøy for medisinske innovasjoner"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.