Vurderer egen samarbeidsavtale med ideelle for helse- og sosialkjøp

Anbud365: Vurderer egen samarbeidsavtale med ideelle for helse- og sosialkjøpStortingsrepresentant Marian Hussein spurte og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol svarte – om de regionale helseforetakenes kjøp fra ideelle leverandører.

Skriv ut artikkelen

– Regjeringen vurderer om det skal inngås en generell samarbeidsavtale med ideell sektor om helse- og sosialtjenester, opplyste helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i et svar til et skriftlig spørsmål fra Stortinget. Hun begrunnet ikke nærmere hvorfor regjeringen er i gang med en slik vurdering.

Det var stortingsrepresentant Marian Hussein som lurte på hva helseministeren vil gjøre for at de regionale helseforetakene skal følge de klare styringssignalene som er gitt for styrking av ideelle leverandører. Og dessuten spurte hun om hvorfor ikke veiledningen om anskaffelse av helse – og sosialtjenester fra ideelle organisasjoner blir benyttet?

Helse- og omsorgsministeren minnet i sitt skriftlige svar om at det gjennom de siste årene er stilt mange krav til de regionale helseforetakene som skal bidra til å ivareta de ideelle aktørenes rolle i spesialist-helsetjenesten. Meningen er at de skal ta i bruk handlingsrommet innenfor gjeldende rett til å kjøpe tjenester fra ideelle leverandører. De regionale helseforetakene har inngått flere avtaler med ideelle aktører gjennom 2022. Helse Vest RHF har inngått nye avtaler om rusbehandling, og alle de fem leverandørene er ideelle. I forbindelse med avviklingen av godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg har Helse Sør-Øst RHF utvidet sine avtaler innen psykisk helsevern, og flertallet av leverandørene er ideelle.

Generell samarbeidsavtale

– Regjeringen vurderer om det skal inngås en generell samarbeidsavtale med ideell sektor om helse- og sosialtjenester, påpekte statsråd Kjerkol i sitt svar.

Hun opplyste også at Helse Sør-Øst RHF har avtale med 22 private leverandører innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – alle leverandører er ideelle. 21 av avtalene ble inngått i 2013 gjennom en konkurranse som var reservert for private ideelle leverandører. Innen psykisk helsevern har Helse Sør-Øst RHF 11 avtaleparter, av disse 10 er ideelle leverandører. Innen tverrfaglig spesialisert rehabilitering har Helse Sør-Øst RHF løpende avtale med 29 private leverandører, hvorav nær halvparten er ideelle virksomheter. Samlet for disse tre områdene utgjør avtalene med private ideelle leverandører om lag 80% av total økonomisk verdi.


Bli den første til å kommentere på "Vurderer egen samarbeidsavtale med ideelle for helse- og sosialkjøp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.