Elbil–revolusjon på anleggsmarkedet?

Anbud365:Elbil–revolusjon på anleggsmarkedet?I dialog med markedet setter nå Omsorgsbygg Oslo KF fokus på miljøvennlige varme og tørk av byggeplass, fossilfrie anleggsmaskiner og fossilfri transport til og fra byggeplass.

Skriv ut artikkelen

Eiendomsgiganten Omsorgsbygg i Oslo planlegger fossilfrie byggeplasser. Nå utfordres leverandørmarkedet til å komme opp med en løsning. Elbil–revolusjon på vei innen anleggsmarkedet?

Omsorgsbygg Oslo KF er et kommunalt foretak i Oslo kommune, og en av landets største eiendomsforvaltere med mer enn 900 000 kvm i porteføljen. Nå planlegger foretaket å innføre krav til utslippsreduksjon på sine byggeplasser. Oppvarming av byggeplasser, drift av anleggsmaskiner og transport av materialer til og fra byggeplass går ofte på fossilt brensel og det stilles i dag liten grad krav til disse utslipp.

På laget har foretaket Miljøstiftelsen Bellona. De to inngikk i desember 2015 en samarbeidsavtale om å jobbe sammen for å realisere fossilfrie byggeplasser. Bellona-leder Frederic Hauge sier i en pressemelding at han mener en elbil-revolusjon innen anleggsmaskiner er godt mulig.

Krever omstilling

I Oslo kommer en fjerdedel av klimagassutslippene innen transportsektoren fra anleggsmaskiner. I tillegg kommer utslipp fra diesel og gass til oppvarming av byggeplass. Oslo er i vekst, og Omsorgsbygg skal i den neste fireårsperioden øke byggeaktiviteten betraktelig. Samtidig skal de totale klimagassutslippene i Oslo halveres innen 2020. Dette krever teknologiutvikling og omstilling i alle sektorer, også i bygge– og anleggsbransjen.

Omsorgsbygg skal stille krav til utslippsreduksjon fra byggeplasser i alle prosjekter fra 2017. I dialog med markedet setter nå Omsorgsbygg fokus på miljøvennlige varme og tørk av byggeplass, fossilfrie anleggsmaskiner og fossilfri transport til og fra byggeplass. I første omgang dreier det seg om to pilotprosjekter. Første steg i markedsdialogen var en dialogkonferanse tidligere i mars i år. Også leverandører som ikke var på dialogkonferansen, kan melde sin interesse.

Nasjonalt program for leverandørutvikling har bidratt med tilretteleggingen av prosessen. Direktoratet for forvaltning og IKT, NHO og KS står bak programmet.

 

Bli den første til å kommentere på "Elbil–revolusjon på anleggsmarkedet?"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.