Fire eksempler på hvor kritisk mangel på kompetanse kan være

Anbud365: Fire eksempler på hvor kritisk mangel på kompetanse kan være- Listen over prosjekter hvor mangel på kompetanse har kostet kunder, både private og offentlige mange penger, er lang. Det er nesten mer normalt at dette inntreffer enn at det ikke skjer, konstaterer avdelingsleder Ole J. Sjurdal i Audiens Norge AS.

Skriv ut artikkelen

I et intervju på Anbud365 nylig var avdelingsleder Ole J. Sjurdal i Audiens Norge AS kritisk til mangelen på kompetanse hos mange offentlige oppdragsgivere. Vi har bedt Sjurdal om å komme med noen eksempler på utslag av mangelfull kompetanse på det som skal kjøpes inn. Det gjelder alt fra avslørende «klipp og lim» fra en konsulents side til en oppdragsgiver som ikke ville betale reiseutgifter og således kanskje utelukket bedre leverandører utenfor eget geografiske tilholdssted pga. pris. Eksemplene er anonymisert.

Sjurdal sa bl.a dette i intervjuet:

«Det offentlige (og private) bruker mange penger på rådgivere og konsulenter som ikke har en reell og praktisk kompetanse. Man kan for eksempel komme rett fra skolebenken og skulle fortelle en elektriker med årelang erfaring hvordan han skal gjøre jobben sin. Det er klart at man ikke klarer å se hvilke utfordringer elektrikeren vil få. Konsulenten har jo ikke vært ute og sett eller gjort den praktiske jobben. Med den raske teknologiske utviklingen som har vært de siste 10 årene og som vil komme til å være i fremtiden, er det viktig at man spisser sin kompetanse slik at man klarer å følge med på utviklingen.»

Anbud365 bad så Sjurdal komme med noen eksempler på utslag av mangelfull kompetanse på det som skal kjøpes inn.

Mangel på kompetanse har kostet

– Listen over prosjekter hvor mangel på kompetanse har kostet kunder, både private og offentlige mange penger, er lang. Det er nesten mer normalt at dette inntreffer enn at det ikke skjer, konstaterer Sjurdal.  I dag er det utstrakt bruk av «klipp, lim og håp at det går bra» mentalitet blant mange konsulenter. Ofte får dette økonomiske konsekvenser fordi det man tilbyr i en anbudskonkurranse som oftest er langt unna det man ender opp med å levere. Det som er riktig løsning koster jo «selvfølgelig» mye mer enn det konsulenten har spurt om.

Sjurdal gir noen eksempler på hva han har fått kjennskap til:

  • En stor offentlig undervisningsinstitusjon brukte et anerkjent konsulentselskap til å håndtere beskrivelse av teknisk kravspesifikasjon. Konsulenten fant en eldre utgave av krav for tilsvarende løsninger. Manglende kompetanse hos konsulenten gjorde at han ikke hadde fulgt med i den store teknologiske utviklingen som hadde vært. Resultatet ble at leverandøren fikk økt omsetning i prosjektet på mellom 2 og 3 ganger mer enn anbudskontrakten. I tillegg kom endringer og tillegg for elektrikere, snekkere, konsulenter etc.
  • For et stort treningsanlegg inneholdt beskrivelsen for et spinningrom blant annet følgende tekst «og bakerst i kirkerommet». Typisk klipp og lim feil.
  • Noen ganger bruker kommunene konsulenter som sitter andre plasser i landet. Jeg har vært borti en konsulent som lagde en beskrivelse som umulig lot seg gjennomføre. Blant annet fordi vedkommende mente man skulle henge høyttalere i kjetting fra taket. Hadde han satt seg inn i prosjektet ville han funnet ut at det var et stort ventilasjonsrør langs hele rommet på den veggen han ville henge høyttalere. Litt praktisk kompetanse og evnen til å sette seg skikkelig inn i kundens behov er alfa omega for gode prosjekter.
  • I en konkurranse om å få bli konsulent / rådgiver for en offentlig instans var det tilsynelatende viktigere at konsulentselskapet hadde kontor i samme by som instansen, solid økonomi og dokumentasjon over tilsvarende leveranser enn reell kompetanse for faget. Forespørselen beskrev at man ikke fikk fakturere reiseutgifter til møter noe som utelukket alle aktører som måtte legge slike kostnader inn i prisen for tjenestene.

Bli den første til å kommentere på "Fire eksempler på hvor kritisk mangel på kompetanse kan være"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.