Gründerbedrift på hugget, tenker åpenhetslov og utslippskrav for innkjøpere

Anbud365: Gründerbedrift på hugget, tenker åpenhetslov og utslippskrav for innkjøperePå bildet representanter for Ignite Procurement-teamet: øverst fra venstre Erlend Dahlen (Customer Success Manager med fokus på offentlig sektor), Joanna Lang (Customer Success Manager med fokus på åpenhetsloven), Ruben Mällberg (Engineering Manager i teamet som jobber med åpenhetsloven). Nederst fra venstre: Sigbjørn Nome (CEO & co-founder) og Mathias Backsæther (Product Manager Carbon Accounting). Ved å identifisere sentrale kundebehov benytter Ignite Procurement sin kompetanse innen IKT og offentlige anskaffelser til å utvikle nye moduler til deres plattform (foto: Nora Line).

Skriv ut artikkelen

En ny-utviklet modul gjør det nå mulig å følge opp CO2-utslippene i innkjøpene på samme måte som kostnadene. Likeledes finnes en modul som kan hjelpe godt på vei for dem som skal etterleve kravene i åpenhetsloven. Dermed er nye verktøy å få for de mange offentlige oppdragsgivere som tenker menneskerettigheter og utslipp som sentrale kriterier i sine anskaffelser. Det er Ignite Procurement, gründerbedriften som Anbud365 har fulgt gjennom mange år, som nå slår til igjen.

Anbud365 har fulgt gründerbedriften så å si fra starten og vi ser av statistikken at mange hundre av våre lesere kikker innom våre oppslag om denne leverandøren til det offentlige. Ignite Procurement kom til verden i 2016, først som et konsulentselskap der gründere – blant disse Nome – tilbød tjenester knyttet til innkjøps- og anskaffelsesprosjekter. Siden har de levert produkter skreddersydd til innkjøpsfunksjonen i private og offentlige virksomheter bygget på den kompetansen bedriften gjennom årene og leveransene har ervervet seg i dialog med kundene.

I dag har bedriften, som i det vesentlige baserer seg på lisensinntekter, 55 ansatte. Den er stadig i vekst – også på det internasjonale markedet. Årlig lisensinntekter ligger nå i størrelsesorden 27 mill. Og nye kunder strømmer til:

Viktig avtale

– Etter en pilotperiode har vi nå laget en stor, langsiktig avtale med Sykehusinnkjøp, forteller adm.dir. Sigbjørn Nome i Ignite Procurement til Anbud365. Det er vår analyseløsning som er kjernen, men også med vår nye modul for beregning av karbonavtrykk. I tillegg inneholder avtalen også en utprøving av en modul vi har utviklet for håndtering av kravene etter åpenhetsloven fra sist sommer. Vi har de eneste som i konkurransen kunne levere på det helseforetaket krevet. Og vi er svært tilfredse med å bli samarbeidspartner med et av Norges aller fremste innkjøpsmiljøer – både i omfang og kompetanse.

– Er det også andre norske, offentlige kunder i porteføljen som er kommet til i det siste?

Nome trekker frem Tolletaten på analyse og åpenhetslovmodulen, Investinor på CO2-modulen og innkjøpssamarbeidet Innherred som startet med analysemodulen, men der nå både CO2 og åpenhetsmodulen er lagt til.  

– De to nevnte modulene er nye, så vidt vi forstår. Kan du si noe om dem, samt hvordan de kan brukes?

– Vi ser økt fokus på bærekraftig leverandørkjede, drevet av både reguleringer som Åpenhetsloven, samt krav fra investorer, banker og norske myndigheter for å kunne vise til at man jobber systematisk med dette, fremholder Nome. En av modulene skal

hjelpe selskaper til å kunne etterleve kravene i åpenhetsloven så effektivt som mulig. Poenget er å identifisere risiko for brudd på menneskerettigheter og anstendige arbeidsvilkår blant leverandørene.

 Modul for åpenhetsloven

Bedriften har inngått et strategisk samarbeid med advokatfirmaet Føyen som har hjulpet i utviklingen av denne modulen. I underkant av 9000 norske selskaper må rapportere på dette innen utgangen av juni i år, og selskapene begynner nå å føle at det begynner å haste. Dette omfatter også offentlige virksomheter som møter terskelkravene og som er regnskapspliktige etter regnskapsloven § 1-2, slår Nome fast.

– Via modulen kopler vi oss til eksterne databaser der vi henter opplysninger om land, virksomheter, næringskoder osv., kopler så inn relevante indekser og gjør det mulig å screene ut de leverandørene med størst risiko for brudd på menneskerettigheter og anstendige arbeidsvilkår. De mest risikable leverandørene kan videre følges opp med selvevalueringsskjema og analyse av svarene, poengterer Nome.

– Ved bruk av CO2-modulen kan en oppdragsgiver langt mer detaljert og effektivt følge opp karbonfotavtrykket på innkjøpene. Historisk har fokuset vært å måle sine egne direkte utslipp, men med tøffere krav fra myndigheter, investorer og banker må selskapene nå også rapportere på sine indirekte utslipp, understreker Nome. Ettersom vi allerede har oversikt over alle historiske transaksjoner, oppdaget vi at vi hadde en sjelden mulighet til også å beregne karbonfotavtrykket på disse innkjøpene. Vi kobler oss derfor på eksterne databaser, og så kan man bruke Ignite til kontinuerlig å forbedre estimatene fra disse i samarbeid med leverandørene.

Faktabaserte bærekrafts-krav

Han fremhever at CO2-modulen kan benyttes i arbeidet med å legge kategoristrategier, samtidig som man kan utvikle mer presise utslippskrav som f.eks. tildelingskriterier. – På den måten kan krav til utslipp på samme måte som krav til pris leges til grunn ved evalueringen. Det dreier seg om faktabaserte krav og hører med i en anskaffelse der pris, kvalitet og bærekraft kan telle på like linje, slår han fast.

Bli den første til å kommentere på "Gründerbedrift på hugget, tenker åpenhetslov og utslippskrav for innkjøpere"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.