Offentlige anskaffelser: Stort og smått 12. januar

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 12. januarDe nye klima- og miljøkravene i offentlige anskaffelser kan få stor betydning for grønn omstilling i skipsnæringen. Kravene vil kunne føre oss nærmere utslippsmålene i denne næringen, ifølge statssekretær Ragnhild Sjoner Syrstad i Klima- og miljødepartementet (foto: KLD).

Skriv ut artikkelen

Tre viktige tidspunkter å merke seg for deg som vil bli bedre i jobben, Statsbygg kjøper forskningsutstyr for milliarder og boikott av Israel er igjen på innkjøpsdagsordenen. Ålesund kommune og Skatteetaten forener krefter i kampen mot useriøse leverandører og pris er ikke te som tildelingskriterium, forsikrer innkjøpssjef. «Finske Doffin» har åpnet plass for oppdragsgivere som vil være åpne for hva slags anskaffelsesplaner de har i tiden fremover. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.

Viktige dager å notere seg …

… for deg som ønsker å bli bedre i jobben:

  • 5. juni: Anbud365-dagen, påmelding når vi nærmer oss påske.
  • 15. februar: Sesongens første Anbud365-seminarer. Påmeldingstart i uke 5.
  • 15. januar: Samfunnsansvar-seminar/webinar. Allerede 400 påmeldte, meld deg på her.

Forskningsinnkjøp for milliardbeløp

Statsbyggs største enkeltstående byggeprosjekt, Livsvitenskapsbygget, er i startgropen for storstilt innkjøp av utstyr og inventar. Det skal kjøpes inn rundt 40.000 enkeltartikler for et totalbudsjett på vel 1,3 mrd. Noe utstyr må på plass tidlig i byggefasen og er allerede innkjøpt, men gjennom 2024 skal en rekke utstyrskontrakter ut på anbud.

Viktige, nye klima- og miljøkrav

De nye klima- og miljøkravene i offentlige anskaffelser kan få stor betydning for grønn omstilling i skipsnæringen. Kravene vil kunne føre oss nærmere utslippsmålene i denne næringen, ifølge statssekretær Ragnhild Sjoner Syrstad i Klima- og miljødepartementet på en samling for å markere status i arbeidet med grønn sjøtransport i sektoren.

Skal kjøre med helautomatiserte ferjer

Fjord1 skal drifte sambandet Lavik-Oppedal med fire fartøy fra 2026 til 2034 (med mulighet for forlengelse i inntil tre år). Dette er det niende største ferjesambandet i landet. Kontrakten innebærer utvikling av heilautomatiserte løsninger for alle fire ferjene fra og med 2027 og ut perioden.

Israel-boikott (I)

Dette er kravene til Universitetet i Oslo (UiO) fra initiativet til akademisk boikott av Israel, bl.a. at UiO avslutter alle innkjøpsavtaler med leverandører som har samband med det israelske militæret eller som er aktive i de illegale bosettingene og i okkuperte palestinske områder. Det er uniforum.no som skriver dette.

Israel-boikott (II)

Oslo kommune skal ikke handle med leverandører hvis aktiviteter kan knyttes til alvorlige brudd på grunnleggende menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter eller internasjonal humanitærrett, alvorlige miljøødeleggelser eller korrupsjon. Og til å opprettholde ulovlig okkupasjon, inkludert ulovlig okkupert av Israel, skriver Dagen,

Har vunnet hvert anbud

Kampen om Kommune-Norge: Storebrand har danket ut KLP i 7 av 7 forsøk. Storebrand har siden de gikk inn i markedet for offentlig tjenestepensjon vunnet hvert anbud, men direktør for offentlig pensjon i Storebrand sier at det har vært en kamp å komme inn på markedet, melder finanswatch.no.

Til felles kamp mot useriøse

Ålesund kommune går sammen med Skatteetaten i kampen mot arbeidslivskrim for å hindre useriøse i å få oppdrag. Etter avtalen skal Skatteetaten gi opplæring om hvordan kommunen kan benytte informasjon om skatte- og avgiftsforhold for å vurdere seriøsiteten til leverandørene – både før kontraktsinngåelse og i kontraktsperioden.

Medtek- standard – balansert risiko

NS 8438 inneholder bestemmelser for anskaffelse av in vitro-diagnostisk medisinsk utstyr, øvrig medisinsk utstyr og laboratorieutstyr. Standarden legger til rette for en balansert risikofordeling mellom kontraktspartene og angir alminnelige kontraktsbestemmelser til bruk ved anskaffelse av slikt utstyr.

220 ville formgi 22. juli-minnested

Da Koro utlyste en åpen internasjonal prekvalifisering for kunstnere og arkitekter om å formgi et nytt minnested for terrorangrepet 22. juli i det nye regjeringskvartalet, kom det inn totalt 220 søknader. Nå er ti finalister plukket ut.

Ny kommune vil med i Bodøs innkjøpssentral

Herøy kommunestyre sa ja til å bli med i Bodøs innkjøpssentral. Vedtaket kom etter klare forsikringer om at avtalen ikke utelukker lokalt næringsliv. Herøy kommune følger etter Alstahaug, og blir med i den nye innkjøpssentralen som Bodø kommune er i ferd med å etablere, ifølge Helgelands Blad.

85% leveres med EPD-er

Allerede i 2018 begynte DEVI og moderselskapet Danfoss snakke om de varslede EU-kravene om miljødeklarasjoner på varer og tjenester. Både for å sette seg inn i hva dette innebar og for å kunne være i forkant av utviklingen. Nå er resultatet av arbeidet klart: Hele 85% av deres varmekabler og varmemattene leveres nå med EPD-er.

Store prisforskjeller gav klage

I høst fikk selskapet Snøservice AS en kontrakt med Larvik kommune om å rydde plasser i tre såkalte roder. Prisforskjellene var enorme. Snøservice AS tilbød seg å gjøre jobben for til sammen 1,15 mill., den nest billigste for 2,14 mill. Nå har et av firmaene som tapte konkurransen, klaget på kommunen, melder op.no.

Nye miljøkrav, men pris er ikke ute

– Når vi skal ut med nytt anbud her, må vi ta hensyn til miljø, vi vet ikke om det vil gjøre at det blir dyrere, men det kan det bli, vedgår innkjøpssjef i Kinn kommune, Arve Klokk. Men selv om miljøkravet fra nyttår er helt annerledes enn før jul, så presiserer Klokk at laveste pris og kvalitet fremdeles er et styrende kriterium. Skriver Firdaposten.

Incentiver til å kutte kostnader

Formannskapet vil gå videre med renseanleggsbygging – den største enkeltinvesteringen i Kongsberg kommune regnet i penger. Kommunen har valgt en samspillentreprise. Det betyr at leverandører og byggherre i større grad enn i andre anskaffelsesprosesser har incentiver til å i fellesskap arbeide for å kutte kostnader og gjennomføringstid.

Satser på lokale leverandører

De fleste kontraktene har så langt gått til lokale og regionale bedrifter i Finnmark i oppbyggingen av Garnisonen i Porsanger, som skal bygges ut for 1,5 mrd og stå ferdig i 2025. Forsvarsbygg er opptatt av å bidra til lokal næringsvekst. Samtidig er samarbeidet med lokale aktører viktig med tanke på vedlikeholdsperspektivet, heter det på nrk.no.

Åpner «vindu» mot kommende anskaffelser

Alle som konkurranseutsetter offentlige oppdrag kan nå informere om kommende konkurranser på ett sted. Denne nye funksjonen i «finske Doffin», Hilma, hjelper oppdragsgivere å legge planer for sine anskaffelser. Samtidig økes åpenheten, og tilbydernes muligheter til å se hva som er i vente av konkurranser, blir bedre.

Flere opplysninger, høyere terskelverdier

Fra og med 1. januar skal flere opplysninger enn tidligere oppgis i svenske kunngjøringer av anskaffelser. Samtidig heves EU-terskelverdiene. Når det gjelder kunngjøringer er hovedregelen etter årsskiftet at visse grunnleggende opplysninger skal oppgis både over og under terskelverdiene, opplyser Upphandlingsmyndigheten.

Cyber-hendelser i leveringskjeder

Sikkerheten i leveringskjeder er av økende betydning ettersom man ofte ser cyber-hendelser som påvirker offentlige myndigheter indirekte via deres leverandører. Skotske myndigheter har laget et veiledningsopplegg som oppfordrer til å legge til grunn en konsistent tilnærming til cyber-sikkerhet.

Grønne innkjøp skal halvere CO2-utslipp

Med en ny strategi vil de danske regionene halvere sykehusenes CO2-utslipp innen 2035 sammenlignet med 2022. De fem regionene vil sikre grønnere innkjøp via partnerskap og anbudskrav. Det meste av disse CO2-utslippene kommer fra produkter og tjenester, som regionene kjøper av private. Regionene kjøper og bruker over 150 000 ulike produkter.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 12. januar"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.