Offentlige anskaffelser: Stort og smått 22. november

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 22. novemberDet er dialog i gang mellom Sykehusbygg og Melanor for å styrke dialogen og kompetanseutvekslingen mellom Sykehusbygg og leverandørindustrien. På bildet Atle Hunstad, adm. dir. i Melanor, som er bransjeorganisasjonen for leverandører av laboratorie- og medisinsk utstyr.

Skriv ut artikkelen

Om et års tid foreligger utkast til handlingsplan for grønne og innovative anskaffelser. Det jobbes nå med å se om det er grunnlag for fellesnordiske, innovative anskaffelser, og klima- og miljøministeren antyder at anskaffelse av batteridrevne ferger har gitt merkostnader. Skianlegget i Falun i Sverige er ikke bare en velrespektert vintersportsarena – sviktende anskaffelses- og styringsrutiner for tiden herjer eieren, Falu kommune. Kommunene Gjøvik, Hamar, Lillehammer og Ringsaker leter etter nye og innovative løsninger for vinterdrift av veg og eiendommer. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Grønn og innovativ handlingsplan om et år

En handlingsplan for grønne og innovative anskaffelser skal foreligge i utkast 1. oktober neste år. Det fremgår av et brev fra Klima- og miljødepartementet til Difi, som får ansvaret for å utvikle planen. Miljødirektoratet har fått i oppdrag å bidra i arbeidet.

Fellesnordiske grønne, innovative anskaffelser

En prosess er på gang for å identifisere og komme til enighet om felles nordiske behov og markedsutfordringer. Formålet er å etablere en dialog som basis for mulige, fremtidige felles innovative, grønne anskaffelser. Fra norsk side deltar Difi og Nasjonalt program for leverandørutvikling.

CO2-bonus og EPD-krav

– I dag stiller vi krav om miljødeklarasjoner (EPD) for de store klimagassdriverne betong, stål og asfalt i alle kontrakter. I flere klimapiloter legger vi nå til rette for å gi bonus knyttet til CO2 for bruk av materialer som er dokumentert med EPD, forteller senioringeniør Bjørn Wang i Statens vegvesen.

Nyttig verktøy for anskaffelser

Vaar advokat har lansert Vaar Portal som er et innovativt og nyttig verktøy som samler det meste du trenger å vite om offentlige anskaffelser på én plattform. Portalen inneholder utfyllende og løpende oppdaterte kommentarer til regelverket om offentlige anskaffelser skrevet av Marianne H. Dragsten. Den vil også etterhvert inneholde artikler, guider og veiledninger, malverk mm. Les mer om portalen: https://vaar.law/vaarportal-info/

Innovative løsninger for vinterdrift

I prosjektet Smart vinterveg skal kommunene Gjøvik, Hamar, Lillehammer og Ringsaker, sammen med leverandører, FoU-miljøer og andre, finne fram til nye og innovative løsninger for vinterdrift av veg og eiendommer. Innovasjon Norge har tildelt 14 millioner kroner til prosjektet, melder innovativeanskaffelser.no.

Klimainnsats koster

Erfaringene så langt, særlig i Hordaland og Møre og Romsdal, tyder på at anskaffelse av batteridrevne ferger har gitt merkostnader for fylkeskommunene, sammenlignet med innkjøp av konvensjonelle ferger. Det har altså en viss kostnad å gå foran med ny teknologi, fastslo klima- og miljøminister Ola Elvestuen i en stortingsdebatt.

Utreder mer kjøp av lokal mat

Nord-Fron kommune skal utrede hvordan de kan øke innkjøp av lokalprodusert mat fra Gudbrandsdalen. Handlingsrommet kommunen har om slike innkjøpsprioriteringer skal synliggjøres, ifølge lokalavisen Dølen.

Styrker dialog og kompetanseutveksling

Sykehusbygg og Melanor inngikk i september et samarbeid for å styrke dialogen og kompetanseutvekslingen mellom Sykehusbygg og leverandørindustrien. Nå er dialogen og samarbeidet i gang. Første møte er gjennomført med leverandører på produktområde bildediagnostikk.

Ny OPS-kontrakt før årsskiftet

Samferdselsdepartementet er opptatt av at prosjektet holder god framdrift og har høy prioritet hos Statens vegvesen. Samferdselsdepartementet legger til grunn at utlysing av OPS-kontrakten skal skje i løpet av 2019. Dette svarte samferdselsminister Jon Georg Dale på et spørsmål fra Stortinget om Rv. 555 Sotrasambandet

Milliardkontrakt på E6 til spanjol

Nye Veier AS har signert milliardkontrakt med det spanske entreprenørselskapet FCC Construcción A.S. Kontrakten har en verdi på cirka 2,6 milliarder kroner ekskl. mva. og vedlikehold. Sammen med Rambøll og trøndelagsbaserte Johs. J. Syltern, skal FCC bygge ny trafikksikker E6 i Sør-Trøndelag. Dette er FCCs første kontrakt i Norge.

Vurderer konsekvenser av svikt i innkjøp

Etter den seneste tidens uteblitte leveranser av sykehusutstyr arbeider nå den svenske regjeringen for å hindre forstyrrelser av samfunnsviktig virksomhet på grunn av svikt i innkjøpsarbeidet. Det er Upphandlingsmyndigheten som skal se nærmere på dette.

Vinteridrett og innkjøpssvikt

For enhver ski-interessert leser klinger Lugnet i Falun spesielt. Her har det vært VM og her har nordmenn høstet triumfer. Ikke fullt så kjent er det at sviktende anskaffelses- og styringsrutiner for tiden herjer eieren, Falu kommune: Anskaffelser som ikke er slik regelverket krever, ingen dokumentasjon og sviktende internkontroll.

364 markedsbarrierer for innkjøp

IPPI (International Public Procurement Initiative) har hatt i gang et fire-årig prosjekt der det anskaffelsesflyten i store markedene er analysert. 49 millioner kontrakter er gransket og 364 barrierer i ni utenlandske markeder er identifisert. Dette fremgår av et nyhetsbrev fra arbeidsgiverorganisasjonen Business Europe.

Korrupsjonsutfordringer for SMBer

Antikorrupsjonsarbeidet er ikke bare viktig sett fra et etisk perspektiv, det kan også gi positive forretningsmessige effekter. Men det kan være flere utfordringer for SMBer i dette arbeidet. Det fremgår av en ny rapport fra Association of Chartered Certified Accountants (ACCA) om korrupsjonspåvirkning på SMBer.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 22. november"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.