Kjemper en kamp i rettsvesenet for småtilbydere og god konkurranse

Anbud365: Kjemper en kamp rettsvesenet for småtilbyderne og god konkurranseEt prinsipp om at alt må være på plass idet tilbudet gis, vil favorisere store selskap på bekostning av de små, slår Narvik kommune fast. På bildet ordfører i Nye Narvik kommune, Rune Edvardsen (a).

Skriv ut artikkelen

Dette handler om et viktig prinsipp, og om lokale småbedrifters mulighet. For kommunen dreier det seg også om å få reell konkurranse om oppdragene. Det er grunnen til at Narvik kommune, som har tapt en anbudssak både i tingrett og i lagmannsrett, ikke gir seg, men tar saken til Høyesterett.  Dette berører også egen mulighet til å få flest mulig til å konkurrere om å få kontrakter og på den måten få en best mulig pris på oppdraget, heter det.

Saken har versert i Narvik-avisen Fremover og Harstad Tidende, og er også interessant i et anskaffelsesperspektiv.

Saken skriver seg fra tidlig i 2019. Da gjennomførte de to kommunene Ballangen og Gratangen en anbudskonkurranse om tjenester for IKT-installasjon. Dette var en del av en større anbudskonkurranse for håndverkstjenester.

Det tapende firmaet mente at tildelingen av anbudet var gjort ulovlig siden det firmaet som hadde fått oppdraget, angivelig ikke var tilstrekkelig kvalifisert for oppdraget. Vinneren hadde vesentlige avvik i tilbudet ut ifra konkurransegrunnlaget, mente taperen.

Anker for andre gang

Etter å ha klaget på vedtaket og bedt om at tildelingen ble stanset, og uten at det førte frem, stevnet så firmaet kommunene for retten. Dommen i Ofoten tingrett konkluderte med at tildelingen av kontrakten var ulovlig. Tingretten fastslo at firmaet innstilt som nummer én manglet den nødvendige autorisasjonen til arbeidet med IKT-installasjonen som skulle utføres.

Selv om konkurransens vinner fikk på plass sertifiseringen, og fremla at jobben i mellomtiden skulle utføres av underleverandør med nødvendig autorisasjon, fant retten at dette ikke forelå ved utløpsfristen til tilbudet, og derfor brøt med konkurransevilkårene.

Kommunene anket videre til lagmannsretten, som stadfestet dommen fra tingretten. Kommunene er også dømt til å betale totale saksomkostninger på ikke mindre enn 482.000 kroner.

Nå har altså Narvik valgt å anke videre til Høyesterett.

Kan ekskludere små aktører

Narvik kommunes syn er, ifølge presseoppslagene, at det holder at en tilbyder godtgjør at den vil være i stand til å gjennomføre anbudet, og å forplikte seg til det, fra og med det tidspunktet anbudet skal gjelde.

Premissene i dommene der er imidlertid at tilbyderen skal ha alt på plass i det øyeblikket tilbudet gis. Det vil ekskludere svært mange små aktører fra å delta i anbudskonkurranser der det for eksempel må anskaffes ekstra utstyr for å gjennomføre det oppdraget det konkurreres om, hevdes det fra Narvik kommune, og: – Et prinsipp om at alt må være på plass i det anbudet gis, vil favorisere store selskap på bekostning av de små. Det vil til syvende og sist kunne handle om vår mulighet til å gi kommunens eget næringsliv muligheten til å konkurrere om oppdrag på like fot, ifølge kommunen.

Bli den første til å kommentere på "Kjemper en kamp i rettsvesenet for småtilbydere og god konkurranse"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.