Offentlige anskaffelser: Stort og smått 10. februar

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 10. februar- Det offentlig må ta en offensiv rolle i å handle inn norskproduserte økologisk råvarer for å redusere risikoen for produsentene, mener Bjørn Gimming, leder i Norges Bondelag. (foto: Erik Thallaug).

Skriv ut artikkelen

Påmeldingsfristen til Anskaffelsesdagen i Bergen nærmer seg med stormskritt, kompetanse-tilbud spesielt rettet mot forsyningssektoren er etablert og Arkitektbedriftene har utviklet maler til hjelp i forbindelse med anskaffelser. Helse Sør-Øst har inngått rammeavtale for digital hjemme-oppfølging og Avfall Norge gleder seg til innføring av skal-krav for miljø. Stockholm har ikke kapasitet til å følge opp sine avtaler, og Ruter får anbudsros. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Anskaffelsesdag i Bergen – påmelding haster

Om du melder deg på innen 15. februar, kan du glede deg til årets utgave av Anskaffelsesdagen Bergen 15. mars. Krise, krig og kaos er overskriften på årets konferanse. Programmet tar for seg en rekke av de nye utfordringene som leverandører og oppdragsgivere i dag møter. Program og påmelding her.

Innkjøpsforum for forsyningssektoren

Hører du hjemme i forsyningssektoren? Da er den nye kompetanse-satsingen til Anbud365 og Thommessen noe for deg: Innkjøpsforum for forsyningssektoren er et felles initiativ for å skape en møteplass for innkjøpere i denne sektoren. Les mer her.

Kjøper 25 tog

Norske tog har inngått rammeavtale med Alstom med mulighet til å kjøpe inntil 200 lokal – og regiontog. 30 lokaltog ble bestilt i fjor, og nå ytterligere 25. Den første bestillingen på 30 tog er for tiden i produksjon og vil leveres fra slutten av 2025.

Nye maler for CV og prosjektreferanser

Mye frustrasjon er knyttet til at de fleste offentlige bestillere har sine egne skjemaer for utfylling av CVer og prosjektreferanser. Som et bidrag til å redusere ressursbruken, både for tilbydere og bestillere, har Arkitektbedriftene i Norge utarbeidet maler – med ønske om at disse kan fungere som en bransjestandard ved anskaffelse av arkitekttjenester.

Rammeavtale om digital hjemmeoppfølging

Det skal bli enklere for sykehusene i regionen å ta i bruk nye digitale løsninger for oppfølging av pasienter i eget hjem etter at Helse Sør-Øst har inngått rammeavtale med seks leverandører.  Det kan lette ansattes arbeidshverdag og styrke pasientbehandlingen.

Stridsvogn-kjøp med industrisamarbeid

Regjeringen har besluttet at det skal anskaffes 54 stridsvogner fra den tyske leverandøren Krauss-Maffei Wegmann. Det vil også bli inngått avtale med leverandøren om industrisamarbeid i forbindelse med kontraktinngåelsen, opplyste forsvarsminister Bjørn Arild Gram i et svar på et spørsmål fra Stortinget.

Trenger offensiv rolle fra det offentlige

Tre ting må på plass for å lykkes med økolandbruket, bl.a. offentlige innkjøp. – Det offentlig må ta en offensiv rolle i å handle inn norskproduserte økologisk råvarer for å redusere risikoen for produsentene, mener Bjørn Gimming, leder i Norges Bondelag.

Venter spent på skal-krav

Det gjøres et stort arbeid i EU på økodesign, men det er ikke nødvendig å vente til dette regelverket blir gjennomført i Norge. Man kan velge å bruke den statlige innkjøpsmakten man har gjennom offentlige anskaffelser til å belønne de som går foran ifølge Avfall Norge, som spent venter på skal-krav til miljøvekting i anskaffelsene.

Nei til «dobbelt opp»-tilsyn

Bygghåndverk Norge er negativ til forslaget om at offentlige etater ved innkjøp pålegges kontrolloppgaver på områder hvor tilsynsmyndigheter allerede har et ansvar. Foreningen Norge anbefaler i et høringssvar at krav til offentlig oppdragsgiver avgrenses til kontroll med sine leverandører, underleverandører og deres ansatte.

Flertall for fortsatt anbud på buss

Hovedutvalg for samferdsel i Innlandet fylkeskommune er gått inn for å beholde dagens organisering av busstransporten i Innlandet. Anbefalingen til fylkestinget er da å følge innstillingen til fylkeskommunedirektør Tron Bamrud om å ikke å drifte det fylkeskommunale kollektivtilbudet i egenregi.

El-gravemaskiner ikke hyllevare

– Man kan få inntrykk av at elektriske gravemaskiner er hyllevare. Slik er det ikke. Markedet er prematurt og ikke samkjørt. En ting er hva maskinene koster og hva man kan få i støtte fra ENOVA ved innkjøp, noe helt annet er kostnadene med å drifte slike maskiner, sier daglig leder i bygg- og anleggsfirmaet Bjelland AS, Joakim Hetland.

Innkjøpsplattform med bærekraft-krav

En felles plattform for kommunens anskaffelser setter krav om bærekraft ved innkjøp, noe som bidrar til utvikling av bærekraftig næringsliv, gunstig miljøpåvirkning og gode sosiale samfunnsforhold, skriver Lene Conradi, ordfører i Asker kommune, i rha.no.

Anbudsros til Ruter

Ruter går foran i Norge og innfører skjerpede krav til kollisjonssikkerhet i anbudsdokumentene for Oslo syd. Ruter er på mange måter bjelleku og setter standard for andre anbudskrav. – En viktig seier i vår kamp for trygge arbeidsplasser, sier YTF-leder Jim Klungnes.

EPD-krav i asfaltkontrakter

Agder fylkeskommune har lagt frem asfalteringsplanen 2023 for fylkesveier. I 2023 vil alle kontraktene ha krav til EPD (Environmental Product Declaration). Ved bruk av EPD i asfaltkontraktene må entreprenørene opplyse hvor mange tonn C02-utslipp det gis i forbindelse med gjennomføringen av kontrakten, skriver Avisen Agder.

Med lupe på anskaffelsesprosess

I Aurskog-Høland skal det sees nærmere på anskaffelsesprosessen rundt ny barnehage og skole. Blant problemstillinger som skal belyses: Har politikken vært tilstrekkelig involvert i prosessen, og hvordan har anskaffelsesmetodikken påvirket politikernes mulighet til å velge prosjektets innhold, melder Indre Akershus Blad.

Gransking fant brudd på innkjøpsreglene

I fjerde kvartal 2022 registrerte Sentral kontrollenhet 25 nye saker -i hovedsak knyttet til mistanke om økonomisk mislighold. En gransking av Norsk Pinsemisjons lokale partner i Kenya fant bl.a. feilaktig avstemming av bankkontoer og brudd på innkjøpsreglement, melder Utenriksdepartementet.

Klarer ikke følge opp avtaler

Stockholm stad klarer ikke å følge opp de avtaler private har etter loven om valgfrihet, viser en revisjonsrapport. Kommunen har ca. 210 slik avtaler. I perioden september 2021 till april 2022 har det ikke vært ressurser til å granske noen slike avtaler, skriver Dagens Nyheter.

Bæredyktige produkter – ny norm i EU

Produkter skal kunne repareres og ha en lengere levetid: Med Europa-Kommisjonens Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR) er kursen satt for Europas overgang til mindre spill og mere sirkulær økonomi – og de offentlige innkjøp spiller en sentral rolle.

Kraftig, men krevende verktøy

Kontraktstyring er et kraftig verktøy som kan sikre oss det riktige ut av våre kontrakter i forhold til både priser, service og kvalitet. Men det er også en kompleks disiplin, som kan trekke store ressurser, hvis vi skal arbeide like mye med alle kontrakter. Vi må prioritere, sier adm. direktør Signe Lynggaard Madsen i Statens og Kommunernes Indkøbsservice.

Nei til endringer i finsk innkjøpsregler

Nei til å behandle oppdatering av anskaffelsesloven i denne Riksdags-perioden kommer fra Suomen Yrittäjät (Företagarna) og Kommuneforeningen i Finland. Endringene legger ikke til rette for eller tydeliggjør bruken av reglene og vil trolig gjøre det vanskeligere for kommuner å anskaffe og for – særlig små – virksomheter å svare på tilbud, heter det.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 10. februar"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.