Misforståelse bak gjenkjøp-glipp ved Forsvarets anskaffelse av droner

Anbud365: Misforståelse bak gjenkjøp-glipp ved Forsvarets anskaffelse av dronerForsvarsmateriell har selv iverksatt tiltak for at gjenkjøp-glippen i forbindelse med anskaffelse av droner ikke skal gjenta seg. Rutinene rundt beslutningsprosessen omkring kontraktsinngåelse ble oppdatert i 2018 og er fullt ut implementert. På bildet direktør i Forsvarsmateriell, Mette Sørfonden.

Skriv ut artikkelen

Forsvarsmateriell mente på anskaffelsestidspunktet at det ikke fantes norske produsenter som kunne dekke Forsvarets behov for slike dronesystemer. Således ble det ikke etablert industrisamarbeid før avtalen med amerikanske myndigheter ble inngått, slik det skulle. At så ikke skjedde, tilskrives interne misforståelser i prosessen i Forsvarsmateriell. Det finnes flere bedrifter i Norge som utvikler droneteknologi, fra helt små til store aktører.

Det var Eirik Sivertsen som i Stortingets spørretime forleden stilte følgende spørsmål: – Hvordan sørget statsråden for at norske leverandører ble vurdert i Forsvarets anskaffelse av droner til 152 mill. kroner, og hvorfor ble det ikke framforhandlet gjenkjøpsavtaler for norsk industri i kontrakten inngått med den amerikanske leverandøren?

På vegne av forsvarsministeren var det den nå permitterte justisministeren, Tor Mikkel Wara, som gav svaret. Han minnet om at krav om industrisamarbeid er et viktig virkemiddel i regjeringens strategi og er med på å sikre norsk forsvarsindustris evne og muligheter til å opprettholde og videreutvikle egen kompetanse og teknologi innenfor viktige områder.

Dronesystem fra USA

Men spørsmålet fra Sivertsen gjaldt en konkret anskaffelse av dronemateriell til Forsvaret. Forberedelsen til anskaffelsen startet allerede i 2015. Forsvarsmateriell har som anskaffelsesmyndighet basert på Forsvarets behov tatt en rekke forhold i betraktning i forbindelse med beslutningen om å anskaffe dette systemet fra amerikanske myndigheter gjennom såkalt Foreign Military Sales. Dette vil bl.a. sikre tilgang til militær teknologi som er underlagt eksportrestriksjoner.

– Forsvarsmateriell vurderte på anskaffelsestidspunktet at det ikke fantes norske produsenter som kunne dekke Forsvarets behov for slike systemer, fremholdt statsråden. Kontrakten mellom norske og amerikanske myndigheter ble inngått i desember 2017. I denne enkeltsaken ble det således ikke etablert industrisamarbeid i henhold til rutinene. Før avtalen med amerikanske myndigheter ble inngått, skulle en avtale om industrisamarbeid vært inngått med produsenten.

Interne misforståelser

Forsvarsmateriell opplyser at det har vært interne misforståelser i prosessen for inngåelse av industrisamarbeidsavtaler som ledet fram til avviket. Etter at Forsvarsmateriell i 2018 konstaterte at det ikke var etablert en avtale i henhold til normal prosedyre, har de arbeidet for å etablere et samarbeid mellom produsenten og norsk industri. Det pågår nå dialog mellom partene, og samarbeidsmulighetene utredes videre. Et slik samarbeid vil derimot ikke kunne finne sted innenfor rammen av en ordinær industrisamarbeidsavtale.

Justisministeren la vekt på at Forsvarsmateriell selv har iverksatt tiltak for at dette ikke skal gjenta seg. Rutinene rundt beslutningsprosessen omkring kontraktsinngåelse ble oppdatert i 2018 og er fullt ut implementert. Forsvarsmateriell har understreket at de tar saken på alvor og iverksetter nødvendige rutiner for at det ikke skal skje igjen.

Bli den første til å kommentere på "Misforståelse bak gjenkjøp-glipp ved Forsvarets anskaffelse av droner"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.