At Forsvaret kjøper lokalt, betyr også noe for forsvarsevnen

Anbud365: At Forsvaret kjøper lokalt, betyr også noe for forsvarsevnenDe har tidligere sett statistikk over hvordan den geografiske fordelingseffekten av Forsvarets gjenkjøpsavtaler er. - Nord-Norge fikk småpenger igjen sist periode, slo fylkesrådsleder i Troms og Finnmark fylkeskommune, Kristina Torbergsen fast i et foredrag. Nå forventer hun at regjeringen tar aktive grep og bidrar til at Nord også får sin andel av disse kontraktene.

Skriv ut artikkelen

Russland som driver angrepskrig i Ukraina, er nabo til Troms og Finnmark. Det gir et alvorspreget perspektiv når fylkesrådsleder Kristina Torbergsen oppfordrer Forsvaret til å bruke mulighetsrommet i regelverket for å slippe lokale SMB-er til på startstreken i deres anbudskonkurranser. – At større deler av Forsvarets materiellbehov kan dekkes lokalt betyr også noe for forsvarsevnen. Det medfører at lokale og regionale bedrifter har varer nok til å ivareta Forsvaret i en krisesituasjon, sa hun på en konferanse.

Fylkesrådslederen trakk bl.a. frem de regionale konsekvensene av Russlands angrepskrig, samt at det var viktig å ha et sterkt totalforsvar i nord da hun ønsket velkommen til en forsvarskonferanse ved fylkeshuset i Tromsø.

Næringslivet i Nord-Norge består mange små- og mellomstore bedrifter. Og fylkesrådslederen pekte på det offentlige som en mulig stor kunde som vil kunne bidra til å styrke arbeidsplasser og økonomisk utvikling i lokalsamfunnene. – I en slik sammenheng står Forsvaret i en særposisjon, fremholdt hun. På den ene siden kan de utgjøre store forskjeller for samfunnene hvor Forsvaret er etablert. På den annen ville Forsvaret kunne være den aktøren som fikk mest igjen for at næringslivet rundt garnisonene vokste som følger av handel og leveranser.

Styrker samfunnene rundt

Utvikling av næringslivet i tilknytning til forvarets avdelinger styrker samfunnene rundt, mente fylkesrådslederen. Det skaper flere og bedre tilgjengelige arbeidsplasser for medflyttere, noe som vil kunne bidra til å løse noe av pendlerutfordringen som vertskommunene står i. Det vil også avhjelpe Forsvaret med rekruttering til nøkkelstillinger da pendling og flytting kan håndteres bedre. Utvikling av samfunnene rundt garnisonene med et sterkere næringsliv og flere innbyggere vil også styrke kommunenes generelle tilbud i form av skole, barnehage, fritidsaktiviteter, helsetjenester m.m., konstaterte hun, og:

– At større deler av Forsvarets materiellbehov kan dekkes lokalt betyr også noe for forsvarsevnen. Det medfører at lokale og regionale bedrifter har et varelager som er relevant for forsvaret. Det medfører at lokale og regionale bedrifter har varer nok til å ivareta forsvaret i en krisesituasjon samtidig som det dekker det sivile markedet, fremhevet fylkesrådslederen.

Kunde av det lokale næringslivet

At Forsvaret er en kunde av det lokale næringslivet bidrar til lønnsomhet og gode trygge arbeidsplasser, og det bygger også tillitt og oppslutning til organisasjonen. Alternativt er Forsvaret noen som båndlegger store arealer, tar opp kapasitet på sivile tjenester, som eksempelvis legevakttjenester, mens de ansatte skatter og pendler tilbake til sine hjemkommuner andre steder i landet.

Fylkesrådslederen la vekt på at et viktig verktøy for å skape arbeidsplasser i nord ligger i regelverket for offentlige anskaffelser. Med lette grep kan Forsvaret (og enhver oppdragsgiver) utnytte mulighetsrommet i regelverket for å slippe lokale små og mellomstore bedrifter til på startstreken i deres anbudskonkurranser.

Gjenkjøpsavtalene

– Vi ser også at Forsvaret nå gjør store investeringer i nye systemer, og alle disse frembringer på sin side gjenkjøpsavtaler. Vi har tidligere sett statistikk over hvordan den geografiske fordelingseffekten av disse gjenkjøpsavtalene er. Nord-Norge fikk småpenger igjen sist periode, slo hun fast, og forventet at regjeringen tar aktive grep og bidrar til at Nord også får sin andel av disse kontraktene.

Bli den første til å kommentere på "At Forsvaret kjøper lokalt, betyr også noe for forsvarsevnen"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.