Offentlige anskaffelser: Stort og smått 20. mars

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 24. januar- Vi satser på å få så mange konkurransen ut på markedet så raskt som mulig. I tillegg satser vi på å øke vedlikeholdsaktiviteten fremover, sier vegdirektør Ingrid Dahl Hovland i Statens vegvesen.

Skriv ut artikkelen

Med få unntak er denne utgaven av «stort og smått» fylt av nyheter knyttet til korona-pandemien – råd, veiledning, mange utsetter eller avlyser etc.  Men, positive meldinger er det også: Man kan fortsatt avholde markedsdialog, bare i digitalt format, Statens vegvesen og Statsbygg gjør hva de kan for å legge ut oppgaver i markedet, og Kofa har hatt høring i EFTA-domstolen om en spennende sak. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

COVID-19-utbruddet og anskaffelsesreglene

Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) har publisert nyttige råd om hvordan oppdragsgivere kan forholde seg i forbindelse med COVID-19-utbruddet.

KS-tips om korona og anskaffelser

Anskaffelsesregelverket legger til rette for at innkjøp kan gjennomføres raskt. Det er mulig å tilpasse anskaffelsesprosesser til den ekstraordinære situasjonen vi nå står over. KS Advokatene gir tips om muligheter oppdragsgiver bør være oppmerksom på.

Sykehusinnkjøp i rød beredskap

Sykehusinnkjøp HF satt i rød beredskap. Sykehusinnkjøp HF skal bistå hele det norske helsevesenet i arbeidet med anskaffelser av personlig smittevernsutstyr til helseforetak og den kommunale helse- og omsorgstjenesten.​ I tillegg gjelder det legemidler.

Kofa-sak i EFTA-domstolen

En sak om så vel det norske som det EØS-rettslige anskaffelsesregelverkets geografiske virkeområde er for EFTA-domstolen fordi Kofa har spurt om råd. Også om Kofa er berettiget til å be om en slik rådgivende uttalelse er tema. Bakgrunnen er en klage på en kontraktstildeling fra ambassaden i Angola. Nylig var det høring i domstolen.

KSIs årssamling 2020 utsatt

KSI Årssamling utsatt på ubestemt tid grunnet situasjonen rundt coronaviruset. Nytt tidspunkt blir bestemt senere og vil bli formidlet så fort det er mulig.

Digitaliseringskonferansen utsatt

Digitaliseringskonferansen er en årlig møteplass for ledere og alle som er opptatt av digitalisering i offentlig sektor. Årets konferanse skulle etter planen arrangeres på Gardermoen 11. og 12. juni, men er utsatt på ubestemt tid, melder Digitaliseringsdirektoratet.

… men EHF-konferansen 23. april er derimot avlyst

Utsatte frister for prosesskriv til Kofa

Det kan være behov for lengre frister for å komme med tilsvar og kommentarer i saker for Kofa. Dersom det er behov for fristutsettelser i åpne saker, kan Kofa kontaktes på e-post. For nye innkomne saker, utvidere Kofa på generelt grunnlag tilsvarsfristen fra 10 til 20 virkedager, i første omgang frem til 14. april 2020.

Covid-19 beredskapsportal

En av Anbud365s langsiktige samarbeidspartnere, Advokatfirmaet Grette, forteller at de har åpnet en beredskapsportal, «Covid-19 beredskapsportal». Et eget beredskapsteam med fag- og bransjeeksperter er tilgjengelig 24/7 til å bistå bedrifter med spørsmål og utfordringer knyttet til viruset. Også aktuell info publiseres i portalen.

Digital markedsdialog

Det gjennomføres innovative anskaffelser også i disse koronatider. Statens vegvesen, Bane NOR og Statsbygg gjennomførte mandag 16.mars et digitalt informasjonsmøte i forbindelse med utlysningen av midler til innovasjonspartnerskapet Klimagrunn, heter det på innovativeanskaffelser.no.

Vil ikke stoppe prosjekter

Statsbygg vil planlegge nye prosjekter og ha nye konkurranser ut i markedet for å holde aktiviteten i gang i bygg- og anleggsmarkedet. – De økonomiske konsekvensene for næringen blir kjempestore dersom vi ikke klarer å holde produksjon og aktivitet oppe nå, sier Harald V. Nikolaisen i et intervju i Byggeindustrien i dag

Vegvesenet kjører på

– Vi satser på å få så mange konkurransen ut på markedet så raskt som mulig. I tillegg satser vi på å øke vedlikeholdsaktiviteten fremover, sier vegdirektør Ingrid Dahl Hovland i Statens vegvesen. De har snart klar en oversikt som omfatter både asfalt, utbyggingsaktivitet og drift- og vedlikeholdsoppgaver med tanke på konkurranser.

Leverandører får forhåndsbetalt

Regionene i Danmark har besluttet at deres leverandører får forhåndsbetalinger for nær 1,5 mrd. Vi ønsker som offentlig innkjøper å påta oss vår del av ansvaret for at leverandørene klarer seg best mulig gjennom krisen, heter det.

Folk i karantene – tilbudsproblemer

Dansk Industri har kontaktet de ansvarlige innkjøpere og/eller innkjøpsavdelinger for alle de 130 anskaffelsene som nå er ute, med oppfordring til å forlenge fristene. Den aktuelle virussituasjon skaper vanskelige vilkår for tilbudsarbeidet, bl.a. fordi medarbeidere er i karantene

Råd om hasteanskaffelser

Koronaviruset har aktualisert Upphandlingsmyndighetens støttemateriell for hasteanskaffelser. Det gir bl.a. svar på når man kan bruke forhandlinger uten forutgående kunngjøring og direkteanskaffelser.

Pengestøtte lønner seg

Sammenhengen mellom politiske donasjoner og offentlige anbudskontrakter i Tsjekkia fra 2006 til 2014 er undersøkt. For hver dollar private selskaper donerer til partier med makten, har de i snitt økt verdien av sine anbudskontrakter med 100 dollar. Dette tyder på at myndighetene handler strategisk til fordel for selskaper som donerer, heter det.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 20. mars"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.