Sykehusinnkjøp glemte ikke de små oppstartselskapene, tross korona-krise

Anbud365: Sykehusinnkjøp glemte ikke de små oppstartselskapene, tross korona-kriseMarkedssjef Frank Willie Bødal i Ignite Procurement (t.h.) forteller at Sykehusinnkjøp har kjøpt tilgang til løsningen deres på vegne av spesialhelsetjenesten. På bildet er også daglig leder Sigbjørn Nome – en av gründerne i selskapet.

Skriv ut artikkelen

I stedet for å kjøpe innkjøpsverktøy fra store, internasjonale softwareselskaper, valgte Sykehusinnkjøp å satse på et norsk, mindre oppstartselskap, Ignite Procurement. Å gjøre slike valg er ikke bare oppfølging av klare politiske signaler fra regjeringen og Stortinget, men er spesielt viktig som uttrykk for vilje til å bidra fra det offentlige i samfunnsdugnaden som pågår: Å sikre at innovative småbedrifter som sliter med inntektstørke under corona-krisen, er til stede også i fremtiden.

Lite er mer prioritert innenfor offentlige anskaffelser enn å bidra til å holde liv i og utvikle underskogen av småbedrifter og ikke minst oppstartsbedriftene blant dem. Denne bedriftsgruppen er svært viktig for verdiskapingen, som er grunnlaget for velferdsstaten, og gruppen representerer også en rekke svært innovative miljøer. Og innovasjon, omstilling og effektivisering er andre honnørord i myndighetspersoners munn. I praksis er imidlertid bildet mer variert. Og så kom corona-krisen.

Forleden dag kom Anbud365 over en anskaffelse som viser at Sykehusinnkjøp, midt i stresset med å sikre smittevernutstyr etc i forbindelse med corona-krisen, har inngått avtale om å pilotere bruken av en spend management-løsning. Målsetningen er at verktøyet skal komme hele spesialisthelsetjenesten til gode. Avtalepartneren er Ignite Procurement, en relativt nystartet norsk bedrift med om lag 20 ansatte.

Et pilotprosjekt

Markedssjef Frank Willie Bødal i Ignite Procurement forteller at Sykehusinnkjøp kjøper tilgang til løsningen deres på vegne av spesialhelsetjenesten. Målsetningen er at løsningen skal bidra til økt transparens i både innkjøp og avtaler, samt legge til rette for at spesialisthelsetjenesten kan jobbe kategoristyrt og datadrevet på innkjøpsområdet.

– I første omgang av prosjektet kommer vi til å kjøre en pilot hvor vi tar i bruk EHF-data for å skape full innsikt i kjøpet – helt ned på artikkelnivå. Dette er et vinn-vinn-samarbeid for begge parter.

– I en verden med redusert risikovilje og – kapital er inntekter helt kritisk for at norske oppstartsbedrifter skal overleve, fremholder Bødal, og berømmer Sykehusinnkjøp for at de tar det ansvaret som det offentlige signaliserer, i praksis. Samtidig er dette en god måte å sikre innovasjon på i anskaffelsene, ettersom oppstartsselskap har store incentiv til å sikre at behovene til kunden blir best mulig dekket.

Corona og oppstartsbedrifter

Det råder bekymring om at det å sikre innovasjon og arbeidsplasser kan risikere å dø ut som en følge av krisen. I en artikkel på nettavisen shifter.no skriver for øvrig Tobias Studer Andersson, som leder Scale up-programmet i Sopra Steria, at offentlig sektor må ta del i samfunnsdugnaden gjennom å bruke startups. Risikokapital er selvfølgelig viktig for oppstartsbedriftene, men det er ikke risikokapital som vil skape Norges neste enhjørning og bidra til fremtidige arbeidsplasser, det er inntekter, heter det.

Han fremhever at det nå er en gylden mulighet for det offentlige å ta del i dugnaden, og samtidig slå tre fluer i en smekk:

1. Gjennom å kjøpe løsninger fra startups kan det offentlige tilby bedre tjenester

2. Det genererer inntekter til oppstartsbedriftene

3. Skaper robuste startups som kan skalere videre til å bli morgendagens enhjørninger som bidrar til vekst og nye arbeidsplasser i Norge.

Bli den første til å kommentere på "Sykehusinnkjøp glemte ikke de små oppstartselskapene, tross korona-krise"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.