Innovativ anskaffelse – bygge bro fra ikke-digitale til digitale

Anbud365: Innovativ anskaffelse - bygge bro fra ikke-digitale til digitaleBjørn Klimek fra Multiconsult er engasjert som leder for MUST (Mobilitetslab for Utvikling av Smarte Transportløsninger) LivingLab, som skal tilrettelegge en innovasjonskonkurranse. Formålet er å utvikle fremtidens bestillings- og informasjonsløsning for mobile tjenester rettet mot eldre og ikke-digitale mennesker.

Skriv ut artikkelen

Ikke alle, spesielt en rekke eldre, er utstyrt med alle mulige digitale verktøy. Det skaper problemer – også for de selskapene som legger opp til digitale bestillingsløsninger, f.eks. når det gjelder bestilling av transport. I regi av et prosjekt på Vestlandet utfordrer man nå i en anskaffelse leverandørmarkedet til å finne en innovativ løsning på denne utfordringen. Siktet er innstilt på grensesnittet mellom eldre menneskers kommunikasjonsvaner på den ene siden og fulldigitaliserte fleksible transportløsninger på den andre. Og det er en løsning som kan «bygge bro» som søkes.

Skyss som er prosjekteier, er en såkalt mobilitetsenhet under Vestland fylkeskommune. Enheten har ansvaret for buss, bybane, båt og ferge i hele fylket. Bergen kommune er partner i prosjektet, og Innovasjon Norge skal på et stadium i utviklingen av løsningen bidra med rådgivning og finansiering.

MUST LivingLab (mobilitets-laboratorium for utvikling av smartere transport) er tilrettelegger for konkurransen. Partnerorganisasjonene bak MUST er Bergen kommune, Vestland fylkeskommune, Skyss og Statens vegvesen. Gjennom en frivillig kunngjøring på doffin.no ble konkurransen nylig lyst ut.

Transport for eldre og ikke-digitale mennesker

Målet med innovasjonskonkurransen er å utvikle en bestillingsløsning og informasjonstjeneste for transport som er brukervennlig og tilpasset målgruppen – eldre og ikke-digitale mennesker. Det dreier seg ikke om selve bestillingstransporten, men om grensesnittet mellom eldre menneskers kommunikasjonsvaner på den ene siden og fulldigitaliserte fleksible transportløsninger på den andre siden. Anskaffelsen går ut på å skape en bestillings- og informasjonsløsning for transport som reduserer telefonhenvendelser til Skyss kundesenter vesentlig og som oppleves som enkel og som skaper tillit og trygghet hos eldre.

Skyss er på jakt etter entreprenører som evner å utvikle disse fremtidens bestillings- og informasjonsløsninger. Det er et mobilitetstilbud hvor teknologi bestemmer ruten i sanntid basert på kundene sine bestillinger. Innovasjonspotensialet ved fleksible transporttjenester er mangfoldige og kan på sikt både supplere og erstatte tradisjonell rutegående kollektivtransport, heter det.

Innovasjon i partnerskap

Entreprenøren vil få mulighet til å inngå et innovasjonsløp sammen med Skyss. Partnerskapet kan etter behov inkludere piloteringsaktiviteter og demonstrasjon av løsningen i reelle omgivelser. Det er et ønske fra Skyss å tilrettelegge for å anskaffe og introdusere løsningen i sin drift.

De utvalgte deltakerne får anledning til å få NOK 50.000 til modning av idéen i samarbeid med MUST LivingLab, Skyss og Bergen kommune. Frist for å sende inn tilbud er 14. mai, valg av vinner-teamet innen 25. juni og oppstart av prosess med Innovasjon Norge er planlagt etter sommer/medio august 2021.

Bli den første til å kommentere på "Innovativ anskaffelse – bygge bro fra ikke-digitale til digitale"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.