Offentlige anskaffelser: Stort og smått 12. februar

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 12. februarMandag 1. februar gikk startskuddet for Klima Østfold og Viken fylkeskommune sitt nye prosjekt «Klimarådgivning i anskaffelser». På bildet daglig leder i Klima Østfold, Guro Nereng. (foto: Klima Østfold).

Skriv ut artikkelen

Kjempeoppslutning om vårens første Anbud365-webinar, Kofa om kvalifikasjonskrav og dialog i tilbudskonkurranser – og sparretelefon i regi av Direktoratet for forvaltning og økonomi (DFØ) for bærekraftige anskaffelser. Dette kan du lese mer om nedenfor. Ellers: Rekordmange blir Miljøfyrtårn-sertifisert, lokal leverandører er konkurransedyktige i sykehuskontrakter i Ålesund og nordnorske entreprenører bekymrer seg over Statens vegvesens nye miljøkrav.

Anbud365-webinar: Nær 1000 påmeldte

Torsdag 18. februar arrangerer Anbud365 i samarbeid med Wikborg Rein Advokatfirma vårens første av semesterets webinarer. Denne gangen på programmet: Forhandlinger etter anskaffelsesregelverket – rettslige rammer og praktisk gjennomføring.  Nærmere 1000 har allerede meldt seg på – har du? Her kan du lese mer om opplegg og gjøre din påmelding.

Dialog om kvalifikasjonskrav i tilbudskonkurranser

Det følger av anskaffelsesforskriften at oppdragsgiver, i tilbudskonkurranser etter forskriften del II, har adgang til å ha dialog med leverandørene. I sak 2020/515 tar Kofa – i stornemnd – stilling til lovligheten av å bruke dialogen til å avhjelpe en leverandørs manglende oppfyllelse av kvalifikasjonskravene.

Ring om bærekraftige anskaffelser

Ny sparretelefon hos Direktoratet for forvaltning og økonomi (DFØ) skal tilby innkjøpere og miljørådgivere veiledning i å sikre miljø og bærekraft i offentlige anskaffelser. Dette er et pilotprosjekt og er ment å dekke innkjøpernes behov for enkel tilgang til hjelp i konkrete anskaffelser.

Skal bistå Viken-kommuner med klimaråd

Klima Østfold og Viken fylkeskommune tilbyr nå veiledning til kommuner og fylkeskommunen som ønsker en tydelig klimakomponent i sine innkjøpsprosesser. Mandag 1. februar gikk startskuddet for Klima Østfold og Viken fylkeskommune sitt nye prosjekt «Klimarådgivning i anskaffelser».

Rekordmange Miljøfyrtårn-sertifisert i fjor

Markedet krever i stadig sterkere grad miljø og bærekraft, sier Ann-Kristin Ytreberg i Stiftelsen Miljøfyrtårn. – En av de viktigste fordelene for håndverksbedrifter som blir miljøsertifisert, er at de styrker konkurransekraften, mener Ytreberg. Vi vet også at det offentlige som er en tung innkjøpsmakt, krever miljøsertifisering hos sine leverandører.

IKT-Norge bak grønne innkjøp-kampanje

IKT Norge stiller seg bak kampanjen «Ti prinsipper for grønne innkjøp» – en kampanje som samler bedrifter og bransjer for få fart på utviklingen. «Ti prinsipper for grønt innkjøpsvett» er ment som en enkel veiledning som alle virksomheter kan strekke seg etter.

Vanskeligere for nordnorske entreprenører

Statens vegvesen skal de neste ukene sende ut nye anbud for vintervedlikehold på riksveiene. Her varsler de nye miljøkrav. Det kan gjøre det enda mer vanskelig for nordnorske entreprenører å kjempe om kontraktene, melder Nordlys. Allerede i dag er de færreste lokalt eide entreprenører i stand til å konkurrere på disse kontraktene.

Konkurransedyktige, lokale leverandører

– Det er veldig kjekt at lokale bedrifter er konkurransedyktig, sier Heidi Nilsen, som har gitt kontrakt til selskapet ACEL for å levere elektroarbeidene ved oppgradering av strømforsyningen ved Ålesund sjukehus. En fellesnevner for de fleste kontraktene som er inngått hittil, er at det er lokale leverandører som har vunnet fram.

Kontrakt på vaksine-transport fra 2016

Folkehelseinstituttet gjorde i 2016 kontrakt med World Courier etter en anbudskonkurranse på distribusjon av pandemivaksiner. Underleverandør er Jetpak, som primært bruker egne kjøretøy og samarbeidspartnere for vaksine-transport i Sør-Norge. I Nord-Norge brukes kommersielle flyselskaper, ifølge statsråd Bent Høie i et skriftlig svar til Stortinget.

IKT-anskaffelser med i revisjonsplan

Blant temaene i Helse Sør-østs revisjonsplan i 2021 er IKT-anskaffelser og leverandørstyring. Formålet med revisjonen er å kartlegge og vurdere hvordan styringen er utformet og foregår i praksis for å samordne IKT-behov, samt hvordan styringen av IKT-anskaffelser sentralt sørger for effektive IKT-leveranser på tvers av foretaksgruppen

Biodiesel-krav koster

Det viktigste klimatiltaket i anleggsektoren er, ifølge Klimakur, bruk av avansert biodiesel. Prisen er om lag det dobbelte, slik at det offentlige må være villig til å plukke opp regningen for dette kvalitetskravet i anskaffelsene sine, ifølge Maskinentreprenørenes forening.

Innkjøpssamarbeid endrer organisasjonsform

I ny kommunelov er bestemmelsene for interkommunale samarbeid revidert. Derfor utredet Nordmøre Interkommunale Innkjøpssamarbeid ulike samarbeidsformer etter ny kommunelov. Anbefalingen som nå er til behandling i medlemskommunene, er å endre organisasjonsform til administrativt vertskommunesamarbeid.

Anbudskonkurranse om pasienttransport

Helse Nord RHF har kunngjort anbudskonkurranser – Pasienttransport landeveis til Universitetssykehuset Nord-Norge HF, Finnmarkssykehuset HF, Nordlandssykehuset HF og Helgelandssykehuset HF.

It-anskaffelser og fengselsstraffer

En tidligere it-sjef er dømt til seks måneders betinget fengsel i den såkalte Atea-saken i Danmark. Han erkjente at han reiste på golfferier i Thailand finansiert av Atea eller på kommunens konto hos firmaet. Tidligere er Ateas daværende salgsjef dømt til fengselsstraff på et år og tre måneder. Også flere andre tidligere sjefer er dømt.

Ny svensk hjelp for å avdekke risiko

For å gjøre det lettere for offentlige oppdragsgivere lanserer Upphandlingsmyndigheten nå en lett tilgjengelig digital tjeneste for å kunne identifisere bærekraftsrisiko, som kan finnes i forbindelse med produksjon i andre land. En av de mange problematiske virkningene av pandemien har vært at slik risiko har økt, heter det.

Skal hjelpe SMB-er med klimakrav

Danske små og mellomstore virksomheter opplever stadig oftere at deres store og viktige kunder stiller klimakrav, hvis de ønsker å være underleverandører. Nå skal et nytt prosjekt hjelpe SMB’ene med å leve opp til de nye krav og dermed bidra til den grønne omstilling og skape mer grønn vekst i fremtiden.

Næringslivet må involveres

Skal offentlige anskaffelser nå sitt fulle potensial, må næringslivet involveres tidligere i prosessen, sier Företagarnas ekspert på offentlige anskaffelser, Magnus Johansson. Företagarna mener at andelen kontrakter til små- og mikroforetak er bra, men kan bli bedre. 96% av Sveriges 1,2 mill foretak er slike foretak, og her fins et stort potensial.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 12. februar"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.