Offentlige anskaffelser: Stort og smått 8. mai

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 8. mai– Offentlig sektor har stor innkjøpsmakt, og det er viktig at den makten brukes aktivt, for å bidra til veksten som grøntnæringen har ambisjoner om, sier adm.dir. Elisabeth Morthen i Gartnerhallen (foto: Dag Idar Jøsang).

Skriv ut artikkelen

Ny veiledning om BVP-prosjekter (Best Value Procurement) foreligger, samtidig som det meldes om at bruken av BVP-metoden virkelig griper om seg. Seks leverandører kjemper om å få levere 200 tog, og feilkjøp av ansiktsmasker førte til at sjefen måtte gå av. Et reisebyrå som formidler overnatting i ulovlige, israelske bosettinger, er kommet i norsk innkjøpssøkelys. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor – ikke minst om hva som skjer med Anbud365-dagen i år.

Hva skjer med Anbud365-dagen 3. juni?

Å, joda, den arrangerer vi, men formatet er annerledes enn i fjor. Hvordan det blir? Mandag førstkommende får du svaret. Vi følger smittevern-beskjedene og satser på korona-krisens nye kommunikasjonsformer. Kvaliteten på Anbud365-dagen holder høyt nivå – og Anbud365 skriver igjen historie. Følg med, dette må du få med deg.

Etterlyser svar på anskaffelses-undersøkelse

15. mai er siste frist for å svare på modenhetsundersøkelsen for offentlige anskaffelser. Undersøkelsen sendes ut annethvert år for å dokumentere virksomhetens status på anskaffelsesområdet, melder Digitaliseringsdirektoratet.

Ny veiledning for BVP-prosjekter, og …

Digitaliseringsdirektoratet har publisert ny veiledning om Best Value Procurement på nett (BVP). Veiledningen hjelper igjennom ulike faser av et prosjekt gjennomført med Best Value metoden.

… BVP-metoden brer om seg

Listen av byggherrer som bruker eller har konkrete planer om å bruke BVP er blitt lang, skriver Rådgivende Ingeniørers Forening og lister opp: Asker kommune, Bane NOR, Nye Veier AS, Oslo kommune (4 prosjekter), Rælingen kommune, Statsbygg, Stavanger Eiendom, Sykehusbygg HF, Omsorgsbygg Oslo KF og Trondheim kommune er blant dem.

EU-pakke med togkonkurranse, og …

Regjeringen sender nå til Stortinget en proposisjon om lovendringer som er nødvendige for å innføre EUs fjerde jernbanepakke i norsk rett. Pakken innebærer bl.a. at det innføres krav som legger til rette for økt bruk av konkurranse på likeverdige vilkår. Som en del av jernbanereformen har er det innført konkurranse om persontogtilbudene.

… seks skal konkurrere om 200 lokaltog

Norske tog AS skal anskaffe 30 nye lokaltog med opsjon på ytterligere 170 tog. Togene skal etter planen leveres i 2023. Seks leverandører er nå prekvalifisert for å gå videre i anbudsprosessen: Alstom Transport, Bombardier Transportation, Construcciones Auxiliar De Ferrocarrilles (CAF), Hitachi Rail, Siemens Mobility og Stadler Rail

Klimapris i regi av KLP

Også i år skal KLP dele ut sin klimapris til kommuner og fylker. I fjor stakk Kongsberg kommune av med førsteplassen, for nye Vestsiden ungdomsskole. Kontrakten var totalentreprise med samspill. Kongsberg ønsket BREEAM-sertifisering og flagget tidlig sine høye miljøambisjoner. Frist for forslag til pris-kandidater er i år 31. mai.

Innkjøpsmakt for grøntnæringen

– Offentlig sektor har stor innkjøpsmakt, og det er viktig at den makten brukes aktivt, for å bidra til veksten som grøntnæringen har ambisjoner om, sier Elisabeth Morthen, adm. dir. i Gartnerhallen. Hun fremholder at det er rom for å vektlegge kriterier som kvalitet, lokalt særpreg, bærekraft og klima, men at det i praksis hovedsakelig handler om pris.

Tid for Lille-Doffin?

BNL mener koronakrisen aktualiserer innføring av Lille-Doffin for oppdrag under 1,1 mill. – Åpenhet i offentlig innkjøp er viktig, da det vil bidra til å øke markedet for seriøse bedrifter, sier Jon Sandnes, adm. dir i BNL.

PMI holder seg på et lavt nivå

DNB PMI (innkjøpssjefsindeks) for april steg med 0,6 poeng til 42,0, etter et kraftig fall i mars. Det er små endringer i de viktige delindeksene for ordre, produksjon og sysselsetting. Det tyder på at fallet i mars fortsatte i april, men nedgangen har ikke tiltatt. Det var særlig en oppgang i leverandørenes leveringstid som bidro til oppgang.

Kan støtte opp under folkerettsbrudd

Utenriksdepartementet og Norad bruker et reisebyrå som formidler overnatting i ulovlige israelske bosettinger. – Kan støtte opp under folkerettsbrudd, sier statssekretær Audun Halvorsen (H), men verken han eller Statens innkjøpssenter vil kommentere Egencias virksomhet. Norsk Folkehjelp krever opprydding – og begynner med å feie for egen dør.

OECD reagerer på brudd på arbeidsvilkår

Ferske eksempler på brudd på arbeidsvilkår i leveringskjedene for f.eks. IT, matvarer og medisinskteknisk understreker hvor viktig det er med Responsible Business Conduct (RBC) i offentlige anskaffelser, skriver OECD. Det er en økt internasjonal forpliktelse i å knytte offentlige anskaffelser og RBC, men det er mangel på praktisk bruk.

Ansiktsmaskekjøp kostet sjefen jobben

Sjefen for finske Försörjningsberedskapscentralen ble tvunget til å gå av etter innkjøp av feilaktige ansiktsmasker. I begynnelsen av mars kjøpte den finnene inn to mill kinesiske masker til helsestellet for 5 mill. euro. De holdt imidlertid ikke sykehusstandard, og sentralen fikk kritikk for å ha sluttet avtale med personer med suspekt bakgrunn.

Danske kommuner kjøper mindre

Beregninger laget av firma Bubobubo, som ivaretar mer enn 20 kommuners fakturering viser at kommunenes innkjøp hos private leverandører i mars 2020 er 25% lavere enn det var i samme periode siste år. Det gjør de coronaskapte utfordringer større enn de behøver å være for de kommunale leverandørene, mener Dansk Industri.

Har etablert team for direkteanskaffelser

Malmö har etablert et direkteanskaffelsesteam som kan gi støtte til alle forvaltninger når direkteanskaffelser skal gjennomføres. Teamet kan være en høringsinstans eller gjennomføre hele anskaffelsen, skriver offentligaaffarer.se. Flere og flere blir oppmerksom på at det offentlige må trå forsiktig med fellesskapets penger, heter det.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 8. mai"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.