Sørg for at miljøbonus er del av kontraktens krav!

Anbud365: Sørg for at miljøbonus er del av kontraktens krav!

Skriv ut artikkelen

Av seniorrådgiver Ingrid Bjerke Kolderup, Difi  

I en artikkel 26. november på Anbud 365, kan det synes som det aldri er lovlig å bruke miljøbonus ved offentlige anskaffelser. Dette ønsker vi å kommentere.

Det er stor mulighet for å gi bonus til leverandørene i kontraktgjennomføringsfasen, bare du er tydelig på det i forkant. En vesentlig forutsetning er at bonusordningen fremkommer av anskaffelsesdokumentene slik at det er forutberegnelig for leverandøren hva konkurransen handler om. I tillegg må ikke bonusen innebære ulovlig statsstøtte, for eksempel ved at den er overpriset.

Det er anskaffelsesfaglig klokt å legge til rette for fleksibilitet under gjennomføringen av kontrakten for å nå miljømålsettinger eller andre målsettinger. Dette kan gjøres på flere måter, for eksempel ved å motivere leverandøren ved en kontraktklausul til å foreta teknologiske endringer i kontraktgjennomføringsfasen mot å kompensere leverandøren for investeringen.  

Forutsetningen for å kunne gi miljøbonus under gjennomføringen av kontrakten, er at det må være regulert i kontrakten som inngås mellom oppdragsgiver og leverandør. Det betyr igjen at anskaffelsesdokumentene må være tydelig på at det er en bonusordning og hva den omfatter. Dokumentene må også oppgi på hvilke vilkår den vil bli utbetalt, det vil si hva som utløser bonus, hvordan det måles, hvordan bonusen skal beregnes og når bonusen eventuelt skal utbetales.     

Etter at kontrakten er signert, kan bare mindre endringer foretas i kontrakten, det vil si at partene ikke da kan forhandle om en miljøbonusordning. Etter signering vil en endring av pris enten i form av bonus eller prisreguleringsklausul, fort være en vesentlig endring og dermed ulovlig. 

Bli den første til å kommentere på "Sørg for at miljøbonus er del av kontraktens krav!"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.