Bare 12 av 98 danske kommuner har konkrete klima- og miljømål i innkjøpsstrategien

Anbud365: Bare 12 av 98 danske kommuner har konkrete klima- og miljømål i innkjøpsstrategienDansk Erhverv, her ved sin markedssjef Morten Jung, har undersøkt hvordan det er med konkrete klima- og miljømål i danske kommuner

Skriv ut artikkelen

Så å ai alle danske kommuner har en innkjøpsstrategi og mange har skrevet inn gode intensjoner om grønne innkjøp. Men når det kommer til konkretisering av tiltak, viser en fersk kartlegging at de fleste faller fra. Bare 12 av de i alt 98 kommunene i Danmark har i sine strategier helt konkrete mål, f.eks. for CO2-utslipp eller for andel økologisk catering. Åpenbart en vanskelig oppgave for kommunene å oversette grønne ambisjoner til konkrete tiltak, kommenterer Dansk Erhverv.

Næringslivsforeningen Dansk Erhverv har kartlagt alle 98 danske kommuners grønne intensjoner og konkrete målsettinger ut fra kommunenes innkjøpsstrategier. Spørsmålet de var opptatt av å finne svar på, hvordan man går fra ambisjoner til konkretisering helt ned på kommunalt nivå. Kommunene kjøper årlig inn for ca. 117 mrd til sammen, og spillere derfor en sentral rolle i forbindelse med å gjøre de offentlige innkjøperne grønnere, skriver Dansk Erhverv.

Av de 98 danske kommunene viste undesøkelsen at 93 av dem har en innkjøpsstrategi. Av disse igjen har 81 kommuner en klar intensjon om grønne innkjøp. Det kan f.eks. være å ta miljøhensyn med i konkurransegrunnlaget eller rette oppmerksomheten mot produktets levetid og gjenbruk.

Bare 12 med konkrete CO2-mål

Men, viser det seg, det er krevende å gå fra ambisjoner til konkrete tiltak. Bare 23 av de 81 kommunene med grønne intensjoner har kvantifiserbare målsetninger, samtidig som det ikke er mer enn 12 som har konkrete mål for CO2-reduksjon.

Eksempler på konkrete mål er f.eks. at 90% av kommunens catering skal være økologisk i 2022 eller at 100% av kommunens innkjøp av renholdstjenester skal benytte miljømerkede produkter. Når det gjelder konkrete mål for CO2-redksjon kan det være mål om klimanøytralitet i 2030 eller CO2-reduksjonsmål på 70% i 2030.

En vanskelig oppgave

Det er en vanskelig oppgave for kommuner å oversette grønne ambisjoner til konkrete tiltak, slår Dansk Erhverv fast i en kommentar til undersøkelsesresultatene. Det er den relativt store forskjellen mellom antall kommuner med intensjoner sammenliknet med kommuner med kvantifiserbare mål som vitnerom at oppgaven er vanskelig.

Bli den første til å kommentere på "Bare 12 av 98 danske kommuner har konkrete klima- og miljømål i innkjøpsstrategien"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.