Oslo og Bergen støtter København-initiativ for mer miljømerkede produkter

Anbud365: Oslo og Bergen støtter København-initiativ for mer miljømerkede produkterKøbenhavns Kommune, her ved sin innkjøpssjef Allan Åge Christensen, inviterte offentlige innkjøpere til å støtte deres krav om miljømerkede arbeidsklær og kontorartikler i en kommende anskaffelse. Responsen er et klart signal til markedet.

Skriv ut artikkelen

Kommunene Oslo og Bergen er å finne blant de som støtter et initiativ fra København om å varsle markedet om at det nå er miljømerkede arbeidsklær og kontorartikler som gjelder. Københavns Kommune forbereder et konkret anbud, men har samtidig invitert offentlige innkjøper til å signalisere til markedet at også de vil kjøpe miljømerkede produkter. Dermed får produsenter tid til å omstille seg, ettersom storkjøpere på denne måten varsler behov for å gå i mer miljøvennlig retning.

Københavns Kommune er en av Danmarks største offentlige innkjøpere og kjøper årlig inn varer og tjenester for 8,2 mrd. For seks år siden ble det politisk bestemt å kjøpe flere miljømerkede produkter og på den måten påvirke markedet i en mer sosialt ansvarlig og miljøvennlig retning.  Miljømerkene det er snakk om, er Svanen og EU-Blomsten.

Arbeidsklær og kontorartikler

For et par år siden sto kommunen foran inngåelse av avtale miljømerket leketøy og kontormøbler. I den forbindelse sendte de ut spørsmål om andre kommuner kunne tenke seg å støtte kommunen og dermed sende et signal til markedet om at man sto foran en større anskaffelse av miljøriktige produkter. 36 kommuner og to av regionene i Danmark meldte seg på.

Denne gang gjelder det arbeidsklær og kontorartikler. Københavns Kommune sammen med Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb har sendt ut en oppfordring til alle offentlige innkjøpere og bedt dem om å – uforpliktende – tilkjennegi interesse for å delta i en større anskaffelse av miljøriktige arbeidsklær og kontorartikler.

På denne måten får markedet tid til å omstille produksjonen eller utvide utvalget av miljømerkede produkter.

Markedsdialog

Allerede forut for henvendelsen til alle offentlige innkjøpere gjennomførte Københavns Kommune markedsdialog gjennom individuelle møter og to såkalte stormøter. Nye møter av samme karakter skal avholdes når konkurransen nærmer seg sjøsetting. Da skal bransjeforeninger og produsenter bli innviet.

Denne gangen er det tekstilbransjen det for en stor del gjelder, og fra dansk bransjehold heter det at bransjen setter et stort miljømessig avtrykk, noe de konstaterer at de har et ansvar for å kutte ned på.

Signal til markedet

Formålet med henvendelsen fra Københavns Kommune er å samle inn underskrevne, men uforpliktende erklæringer, slik at markedet ser at de som støtter initiativet på sikt selv kan komme til å jakte på miljømerkede arbeidsklær og kontorartikler. 37 kommuner og fire regioner har varslet sin støtte, i tillegg til en rekke andre offentlige vriskomheter. Blant disse altså Oslo og Bergen.

Bli den første til å kommentere på "Oslo og Bergen støtter København-initiativ for mer miljømerkede produkter"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.