Private leverandører utfordres til å varsle om byråkratiske krav

Anbud365: Private leverandører utfordres til å varsle om byråkratiske kravØkonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll inviterer på vegne av den danske regjeringen bl.a. private leverandører til å utfordre byråkratiske og uproduktive løsninger (foto: Niels Hougaard).

Skriv ut artikkelen

Private leverandører til det offentlige Danmark får nå tidenes sjanse til å si ifra dersom det er regler, dokumentasjonskrav eller prosedyrer de mener er i overkant byråkratiske. Bakgrunnen er at den danske regjeringen har åpnet en såkalt utvidet utfordringsrett som også omfatter dem som har vunnet kontrakt med offentlige virksomheter. Ikke minst fra leverandørenes erfaringer med offentlige anskaffelser skulle det være ett og annet å melde fra om.

Det er de danske ministeriene som har sjøsatt kampanjen «Meld en regel». Den skal vare fra 1. oktober i år til 1. februar 2018. Regjeringen har dessuten innført en såkalt utvidet utfordringsrett i samarbeid med Kommunernes Landsforening og Danske Regioner. I økonomiavtalene for 2018 mellom de tre partene ble det avtalt å innføre en slik utfordringsrett. Den skal gi alle offentlig ansatte og private leverandører til det offentlige rett til å utfordre gjeldende nasjonale og lokale regler.

Dette betyr at de kan peke på uhensiktsmessige regler, eventuelt søke om fritakelse for gjeldende regler i en periode. Formålet med utfordringsretten er å få inn ny kunnskap og praktiske erfaringer, fremholder regjeringen, og dermed bane veien for en bedre oppgaveløsning gjennom regelforenklinger og effektiviseringer i den offentlige sektoren.

Forsøk og lovendringer

Det er åpnet for å lage forsøk med utgangspunkt i en ny forsøkslovgivning. Likeledes kan regjeringen overveie å gjennomføre forslag uten forutgående forsøk.

Søknad om unntak fra lokale regler skal behandles desentralt i den ansvarlige kommunen, regionen eller den statlige virksomheten, heter det. Kommuner og regioner beslutter politisk hvilke forslag som gjelder statlige regler som skal sendes videre til de relevante ministeriene.

Positivt mottatt

Reaksjonene fra Danske Regioner og Kommunernes Landsforening på den utvidede utfordringsretten er positive.

I tillegg har innovasjonsminister Sophie Løhde inngått partnerskap med Dansk Sykeplejeråd, fagforbundet FOA og Dansk Socialrådgiverforening. Formålet er å gjøre oppmerksom på at man nå kan melde inn regler man ønsker avskaffet.

Bli den første til å kommentere på "Private leverandører utfordres til å varsle om byråkratiske krav"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.