Raser mot korte tidsfrister i anbud kunngjort i sommerferien

Anbud365: Raser mot korte tidsfrister i anbud kunngjort i sommerferienUrealistiske tidsfrister på offentlige anskaffelser i sommerperioden er et problem for både det offentlige, innbyggerne og leverandørmarkedet, sier markedssjef Morten Jung i Dansk Erhverv.

Skriv ut artikkelen

Tendensen med å legge urealistiske tidsfrister på offentlige anskaffelser i sommerperioden forsetter også i Danmark. Problemet er ikke det å kunngjøre anbudskonkurranser i sommerferien, men det å sette korte tidsfrister i en periode da nøkkelmedarbeidere gjerne er på ferie. Da risikerer man nemlig ikke å få maksimal «value for money» – å få høyeste kvalitet til beste pris, konstaterer Dansk Erhverv.

En ny analyse fra Dansk Erhverv bekrefter at urealistiske tidsfrister også er et problem i år. Ifølge tall fra næringsorganisasjonen kunngjorde offentlige virksomheter 145 anbud i ukene 26 og 27 i år. 63% av disse hadde tilbudsfrist senest i uke 32 – uken like etter skolenes sommerferie.

Det er et problem for både det offentlige, innbyggerne og leverandørmarkedet, påpeker Dansk Erhverv. Konsekvensen kan være dårligere konkurranse på grunn av de urealistiske tidsfrister. Det er på alle måter lite hensiktsmessig – og reelt forringer det konkurransesituasjonen, kommenterer markedssjef Morten Jung i Dansk Erhverv. Man risikerer ikke å få høyeste kvalitet til beste pris.

«Sommerudbud»

Danske, offentlig innkjøpere kaller konkurransene som er kunngjort i ferietiden for «sommerudbud”. Dansk Erhverv slår fast at “sommerudbud” i seg selv ikke utgjør noe problem – det er de korte tidsfristene som ofte følger med disse “sommerudbud” som derimot er problemet, slik næringsorganisasjonen ser det.

Dansk Erhverv peker på at disse tidsfristene gjør at leverandørmarkedet får det vanskelig med å utarbeide det best mulige tilbud gjennom sommerferien når nøkkelmedarbeidere med stor sannsynlighet er på ferie. Hvis fristen utsettes til uken etter eller senere, øker sjansen for at de rette medarbeiderne er tilgjengelig når tilbudene skal skrives.

De offentlige virksomhetene med realistiske tidsfrister gir leverandørene de beste forutsetninger for å lage det best mulige tilbud. Det gjør det lettere for det offentlige å velge den den rette leverandøren når tilbudene er så fyllestgjørende og korrekte som mulig.

I forhold til 2020

En sammenligning av «sommerudbuddene» i 2021 med 2020 viser at andelen av anbudskonkurranser med urealistiske tidsfrister (uke 26-32) er gått ned med et prosentpoeng. Det dekker over at andelen frister i den siste uken i perioden (uke 32) er ned med sju prosentpoeng, mens de med frist i den første del av perioden (uke 26-31) er opp 6 prosentpoeng, ifølge analysen fra Dansk Erhverv.

Når anskaffelser uten at tidsfrister sikres med hensyn til sommerferien er det er en klar risiko for relativt dårligere tilbud – og det både i forhold til pris og kvalitet, konstaterer den danske næringsorganisasjonen. Innkjøpsavdelinger tar m.a.o. primært hensynet til egen administrativ prosess, mener Dansk Erhverv.

Bli den første til å kommentere på "Raser mot korte tidsfrister i anbud kunngjort i sommerferien"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.