Norge på 7. plassen i EM i innovative anskaffelser

Anbud365: Norge på 7. plassen i EM i innovative anskaffelserDet digitale indre markedet er ett av satsingsområdene til EU-kommisjonen, her ved visepresident Andrus Ansip, som har ansvaret for dette området i Kommisjonen (foto: Lukasz Kobus).

Skriv ut artikkelen

Norge havner på sjuende plass blant 30 europeiske land i en benchmarking som dreier seg om vilkår for innovative anskaffelser. Det kvalifiserer til karakteristikken «god utøver» – sammen med åtte andre land, deriblant Sverige som kapret femteplassen på listen. Finland topper og karakteristikken blir «sterk utøver». Norges åpenbart svake punkter er mangelen på personlige insentiver for innkjøperne til å satse på innovative anskaffelser og mangelen på systematiske måler av kost/nytte.

På oppdrag fra EU-kommisjonen har et ekspertteam med PricewaterhouseCoopers i spissen foretatt en benchmarking av nasjonale politiske rammevilkår for innovative anskaffelser. Alle 28 medlemslandene er studert, i tillegg til Norge og Sveits.

I vurderingen fremheves det som en styrke at Norge har strukturert sin støtte for å fremme bruken av innovative anskaffelser. På plussiden er også at kapasitetsbyggingen og støttevirkemidlene er vel utbygget. På minussiden anføres det at Norge ikke har utnyttet mulighetene for synergier, ikke har en dedikert plan for arbeidet eller en økonomisk målsetting og mangler overvåkingssystem for innovative anskaffelser.

Fullt hus

Norge scorer fullt hus når det gjelder kriteriet innovative anskaffelser og IKT-politikk. Her er innovative anskaffelser med som en av de strategiske verktøyene. Ikke fullt så bra er det at man bare finner innovative anskaffelser i to av sju norske politikkdokumenter som åpner mulighetsrom på ulike områder.

Innovative anskaffelser innpasset i fire politiske sektordokumenter, bl.a. Nasjonal Transportplan for 2019-2019 og nasjonal strategi på helseområdet. På miljøområdet, heter det, viser Norge stor interesse for bærekraftige anskaffelser, men ikke direkte innovative anskaffelser.

Målinger

Når det gjelder måling av utgiftene til innovative anskaffelser har Norge bare gjennomført noen få pilotinitiativ, samtidig som det totalt mangler et evalueringssystem. På den bakgrunn får her Norge sin lavest prosent, bare 13. Noe høyere, 21%, oppnår vi på indikatoren incentiver. Det er finansielle insentiver, heter det, men ingen personlige insentiver som kan oppmuntre innkjøpere til å sette i gang mer innovative anskaffelser.

En annen indikator er vurdering av markedet for innovative anskaffelser. Prosenten her er 66, og det er høyere enn i EUs gjennomsnitt, som er på 52. Men, fremgår det av vurderingen, det er like fullt lavere enn det nivået som er tilfredsstillende alle indikatorene sett under ett.

Bli den første til å kommentere på "Norge på 7. plassen i EM i innovative anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.